A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2012. június 26.

Itt a balatoni szezon. Már készül a következő számunkban a balatoni melléklet, addig is olvassák el cikkünket a Teázóról, amely a sajkodi erdő mélyén bújik meg.

A 71. számú főközlekedési úton, Balatonfüredet elhagyva, a harmadik elágazásnál balra - ahol az út élesen Aszófő felé kanyarodik - olvasható a táblán: Tihany-Sajkod. Más út nincs Sajkodra. Csak kevesen laknak vagy üdülnek itt, s mivel az egész félsziget nemzeti park, ezért a jelenlegi település a jövőben sem fog növekedni. És ez nagyon megnyugtató. Kell hogy maradjon legalább tenyérnyi hely, ahol a természet - valami csoda folytán - megmaradt ősi állapotában, ahol a lélek visszanyerheti még egyensúlyát. Nem tudom, van-e még egy félsziget a világon, ahol a kontraszt ilyen elképesztő lenne, mint Tihanyban.

A strand bejáratától csaknem két kilométerre található a horgásztanya, a Magyar Horgászok Országos Szövetsége üdülője. Ide közvetlenül a vízparton egy keskeny út vezet, s fölötte összeborulnak a fák, úgyhogy a látogatónak gyakran az az érzése, hogy alagútban jár. Az út bal szélén tanösvény van, s így a szabályosan ismétlődő táblákról a sétáló ember hasznos információkat szerezhet a félsziget faunájáról. Amikor pedig már azt hiszi, hogy ez a kanyargó ösvény sohasem ér véget, akkor váratlanul egy keresztúthoz ér, amely jobbra a vízpartra vezet, ahol parkolóhely is van, balra pedig egy szerény fatáblán olvasható: TEÁZÓ AZ ERDŐ MÉLYÉN, és fölötte a nyíl mögött: 90 m. Semmi több.

A teázó ismertetőjében olvashatjuk: "Létezik egy különleges hely a Tihanyi-félszigeten, melyet kevesen ismerünk. Árnyas erdei út vezet a házig, melyet egyik oldalon a hegy jótékony védelme, a másik oldalon a Balaton hullámzó vize kísér. Ha csendesen bandukolunk, talán még azt a szerencsés pillanatot is átélhetjük, amikor az erdő egyik vadja a parton oltja szomját a tó vizéből, vagy egy vaddisznócsalád dagonyázik a cuppogó iszapban. Ebben a mesebeli környezetben található a teázó, egészen az erdő mélyén. Nyáron a horgászok paradicsoma, télen inkább a teakedvelők menedékháza."

A fürdőszezonban a strand bejáratánál sorompó zárja el az utat, de elég a teázóra hivatkozni, és azonnal - ami szinte szenzáció ebben az országban - szó nélkül felengedik a sorompót.

A horgásztanyának immár 25 éve bérlője, a rendkívül finom teák, sütemények, halászlevek és a hagyományos magyar konyha fogásainak készítője a Hortobágyi család. Ágnes, a feleség és anya eredetileg az egészségügyben dolgozott, majd a horgászszövetség alkalmazottja lett, közben elvégezte a vendéglátó-ipari szakközépiskolát. Évekkel ezelőtt, egy egri kirándulás során kíváncsiságból meglátogattak egy teázót. A sokféle tea, a finom illatok annyira lenyűgözték Ágnest, hogy elhatározta, az étterem kínálatát teákkal fogják bővíteni. A család három férfi tagja, az apa és a két felnőtt fiú igencsak tamáskodva figyelte a lelkesedését, de az asszonyban szerencsére megvolt a Bibliából ismert, hegyeket mozdító mustármagnyi hit, amely minden vállalkozás és megismerés alapja. Szívós munkával, elsősorban szakkönyvekből, híres teaforgalmazó cégek bemutatóin gyarapította tudását, úgyhogy mai kínálatukban már több mint száz teafajtával találkozhat a látogató.

A teák mellé a huszonéves, cukrászszakmában jártas Gergő készíti el a ház süteményeit, többek között a meggyes-marcipános lepényt, a tiroli diós vagy mákos kalácsot, a különlegességnek számító gesztenyés-mascarponés tortát és a kedvelt diós-csokis kekszet. 

Ha szobrász lennék, akkor minden bizonnyal a családfőről, Józsefről mintáznám meg a minden viharral dacoló, a halászmesterség minden fortélyát ismerő ősi, balatoni halászt. Ő a halászlék nagymestere. Több országos halászléfőző versenyen nyert már első díjat. Az alaplét öt-hatféle balatoni halból készíti. Jellegzetes fajták: ponty, süllő, kősüllő, csuka, harcsa, balin, garda, angolna, amur, busa és keszegfélék. Van egy híres specialitása is, a halkrémleves, de ennek a receptjét nem árulja el senkinek sem. Ám szakácsvágyát bárki kedvére kiélheti a jól kialakított szabad tűzrakó helyen. Különböző méretű bográcsokat, illetőleg a grillezéshez nyársakat, tárcsát biztosítanak a vendégeknek, akik helyben megvehetik a napi-heti engedélyt a Balaton területére, a vendégkonyhán pedig mélyhűtők állnak rendelkezésre a halak tárolására. Szervezett túrák, kulturális programok teszik színesebbé az itt eltöltött napokat. Kerékpáros túrákat is tehetünk a félszigeten. Gondolnak a szerényebb anyagi lehetőségekkel rendelkezőkre is, ezért az üdülőben kedvező áron emeletes ágyon és heverőn is aludhatunk.

A teázó prospektusának címlapján van egy idézet Tatiosztól: "A csönd nem csupán a természet hangja, hanem a lélek legbensőbb szükséglete." Ezt az ősi igazságot egyre többen fedezik föl itt ismét.

"Sajkodi nyár" jeges tea 

HOZZÁVALÓK:
  • 6 tk szárított gyümölcs teakeverék 
  • 1 l 100 °C-os víz 
  • 1/2 citrom leve 
  • 2-3 ek levendulaméz vagy más virágméz 
ELKÉSZÍTÉSE:

A szárított gyümölcsök keverékéből erős főzetet készítünk, 15-20 percig állni hagyjuk. Leszűrjük, citrommal és mézzel ízesítjük, lehűtjük. Levendulavirágos jégkockával és citromkarikával szervírozzuk. (A levendulavirágos jégkockát előzőleg tartóban elkészítjük.) Kitűnő nyári szomjoltó.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra