A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

TOP 10 Ebédmenü

Magyar Konyha

2017. május 10.

Nem ehetünk minden délben drága étteremben, nem várhatunk órákat egy-egy fogásra, és sajnos többnyire a munkahelyi menzára sem számíthatunk. Továbbra is nagy divat az ebédmenü, és most már találni is olyan minőségi helyeket, ahol nem roston csirke vagy rántott sajt jelenti a gyors ebédet, hanem előkészített, de jó alapanyagból készült, megfelelő ár-érték arányú menü. Összeállításunk a főváros tíz legjobb ebédelőhelyeit tartalmazza.

Listánkból kihagytuk a fine dining éttermek ebédkínálatait, arra törekedtünk, hogy a város különböző pontjain a megfizethető és jóízű két fogástól a business menüig ízelítőt adjunk Budapest ebédelési lehetőségeiből. Általában 1500 és 3000 forint közötti menüket választottunk, ezért már lehet jó minőséget kapni.

Kerestük a helyeket, ahol nem a szokásos paradicsomleves–rántott sajt–bolognai spagetti a kínálat, hanem a szakács ebédidőben is szeretné megmutatni kreativitását, legyen szó alapanyagról vagy tálalásról. Sajnos nem nagy a választék. Pedig bőven lenne igény hasonló helyekre, mert a munkahelyek ma már kiengedik a dolgozókat ebédelni. És mennyivel hatékonyabb a munka egy ízletes ebéd, egy finom leves, egy egészséges főzelék és egy aranygaluska után!

TÁBLA

VII., Dohány utca 19.
Tel.: +36 (20) 360-0394
Nyitva tartás: H–P 7–15 (ebéd 11:30–15)
escastudiorestaurant.hu/#tabla

Az Esca kistestvére. Miután az Esca esti étteremmé változott, Fehér Gábor séf  megnyitotta a szomszédban pár asztalos ebédelőhelyét. Reggeli és a'la carte ebédmenü, minden nap frissen felírva a (névadó) Táblára.
Mediterrán, utcával egybenyitható, franciaablakos tér, letisztult, egyszerű fa berendezés. Az ételek között előfordulnak jól elkészített, egyszerű klasszikusok, de különlegességek is, a desszertek pedig frissítőek és nem túlbonyolítottak. A Tábla Budapest egyik legizgalmasabb ebédelőhelye, a város közepén, a Dohány utcában.

Fehér Gábor


Fricska Gastropub

VII., Dob utca 56-58.
Tel.: +36 (1) 951-8821
Nyitva tartás: K–Cs 12–15, 19–23, P–Szo 12–15, 19–24
www.fricska.eu

Az idei Michelin-kalauz új Bib Gourmand díjasa Budapesten, a legjobb vacsorázóhelyek között is megtalálná a helyét. Ilyen az, amikor egy tehetséges és ambiciózus csapat elhatározza, hogy nem gourmet éttermet nyit, hanem ebédmenüt kínál ínyenceknek. Minőségi alapanyagok, beregi csirke, keleméri bárány, tokhal van az étlapon. Laza, elegáns, jóízű ebéd a Klauzál tér mellett. Profi kiszolgálás, változó, izgalmas étlap, korrekt árak. Mindig friss házi kenyér, saját lekvárok és befőttek, házilag készült friss durumtészták. Az ebédmenü a város egyértelműen legjobb ár-érték arányú ebédje, de vacsorára is érdemes visszatérni. A gulyásleves és a borjúvese mellett megfér a polip és a garnélaropogós avokádóval. De nem garantáljuk, hogy mindez folyamatosan kóstolható, ugyanis mindennap friss menüsor készül szezonális alapanyagokból.

Fricska Gastropub


Klassz Borozó, Bisztró, Borbolt

VI., Andrássy út 41.
Nyitva tartás: H–V 11–23
www.klasszetterem.hu

Elöl bisztró, hátul borbár bárszékekkel. A Klassz nyitása óta arról híres, hogy nem lehet asztalt foglalni, ezért nem véletlen, hogy sokszor álldogálnak az ajtóban. Sok évig a budapestiek kedvenc ebédelőhelye volt, nemrég újra divatba jött, nem is csoda, mert kétfogásos ebédmenüjük ár-érték arányban még mindig az egyik legjobb. A heti menüben van főzelék, tészta, néha garnéla vagy hal, de mindig elegáns tálalásban, megadják a módját az ebédnek. A grillezett kacsamájat kaláccsal évek óta az étlapon tartják, de ehetünk nyúlból készült vadast burgonyagombóccal vagy konfitált mangalicát. Remek borkínálat, közel ötven bor kóstolható, és szinte mindegyikből pohárral is kérhetünk. A Klassz borozó, bisztró és borbolt egyben.

Klassz Borozó, Bisztró, Borbolt

DIÓ Delicate: Cantine

V., Királyi Pál utca 9.
Tel.: +36 (30) 599-0537
Nyitva tartás: H–P 9:30–21
www.facebook.com/diocantine

Klaus Sommer – egy burgenlandi borász fia – két éve nyitotta a helyet. A szakács 15 éve él Magyarországon, jól megtanult magyarul, bár kiejtése elárulja. Ő kantinnak nevezi a kis DIÓ bisztrót, de kantin alatt a pincét érti, amely 2016 novemberétől 21 óráig tart nyitva. Így a DIÓ már nem csak reggeliző- és ebédelőhely. Egyszerű, de minőségi piackonyha, ár/érték arányban kifejezetten ajánlható. Heti menü: hétfőn húsmentes nap, kedden osztrák ételek (például bécsi gulyás és igazi császármorzsa palacsintatésztából), pénteken halnap. Kis delikátesz bolt (dióbél, diós kolbász, granDIÓzus lekvárok), a papa burgenlandi házi borai (kitűnőek), valamint naponta meglepetésfogás, például körtés zellerkrémleves, gránátalmás-szilvás csokitorta.


Bridges Food Bar

Budapest
VIII., Üllői út 52/B
Tel.: +36 (70) 366-1082
Nyitva tartás: H–V 11:30–22
www.facebook.com/bridgesfoodbar

A Corvin negyed és a Klinikák között szürke-fehér-fekete dizájn, hatalmas üvegfelületek. 2016 nyara óta a környék kedvenc ebédelőhelye. Az ebédmenüben szerepel karalábéfőzelék halfasírttal, spagetti rákkal vagy kagylóval, rizottók. Vagyis nem a hétköznapi fogások, hanem a szakács az à la carte étlap kínálatából is becsempészik néhány alapanyagot. Jól teszi. A Bridges híre kezd futótűzként terjedni mint jó ár-érték arányú napi ebédmenüs hely. Maga az étlap egyszerű, de változatos, ropogós kacsacomb, makréla és paella mellett házi vaníliakrém, somlói és madártej is van rajta. A köretek között örömmel fedeztük fel a serpenyős édesburgonya-kockákat.

Villa Bagatelle

XII., Németvölgyi út 17.
Tel.: +36 (1) 213-4190
Nyitva tartás: H-P 8-19, Szo-V 9-18
www.villa-bagatelle.com

Kis tálcán érkezik a háromfogásos ebéd. A Királyhágó tér sarkán lévő régi villa a Hegyvidék népszerű találkozóhelye. Budán nehéz jó ebédmenüt találni, a Bagatelle nem véletlenül lett az üzletemberek és a környéken lakók kedvelt helye. Fél 12-től kínálják a nem olcsó, nem is nagy adag bisztrómenüt, de a főzelék friss zöldségekből készül, szezonális alapanyagokat használnak, zöldséges búzagyöngyrizottó kacsamájjal, kecskesajtos cukkinifasírt vagy oldalas is szerepel a menüben. A bisztró és a télikert berendezése sokak szerint giccsesbe hajlik, de tavasztól a kert mindenért kárpótol.

Villa Bagatelle

Csiga Café

VIII., Vásár utca 2.
Nyitva tartás: H–V 9–24
Tel.: +36 (30) 613-2046

Közvetlenül a Rákóczi téri vásárcsarnok mellett, a Bacsó és a Vásár utca sarkán. Kocsma, bisztró, alternatív kávézó egy „személyben”, amolyan csigaház. Első pillantásra kissé romosnak tűnhet, ám a hely szelleme hamar megfogja az embert. A söntés fölött Tandori Dezső-idézet A damaszkuszi út című versből: „Most, mikor ugyanúgy, mint mindig, legfőbb ideje, hogy”, a falakon Takács Máté festményei. 12 és 16 óra között olcsó ebédmenü (kókuszos vöröslencseleves, paprikás krumpli, brokkolis-paradicsomos lasagne). Leves már 390 forinttól kapható. Ottjártunkkor reggelire kecskesajtos-articsókás omlettet, vacsorára házi gnocchit és konfitált libacombot kínáltak. Kézműves sörök, forró limonádé, közvetlen kiszolgálás, családi hangulat.

Csiga Café

KONYHA

VII., Madách Imre út 8.
Tel.: +36 (1) 322-5274
Nyitva tartás: H–P 9–23, Szo 10–23, V 10–19
www.facebook.com/konyhabudapest

A pesti szórakozónegyed kellős közepén, népszerű kocsmák gyűrűjében nevéhez hű a Konyha: tényleg úgy érzi az ember, mintha betévedt volna a konyhába. Hatalmas üvegablakok, két fehérre meszelt emeleten egyszerű, nyersfa székek és asztalok, a falon képek, barátságos fények, tehát igazán otthonos, szerethető hangulat. A porta előtt biciklik és terasz (főleg mivel az utcaszakasz sajátossága, hogy egymásba érnek a teraszok), nyáron szinte egybenyitva az alsó térrel, növények, barátságos, régi bútorok, enyhe és elegáns vintage hangulat. Ebédidőben általában zsúfolásig tele a Konyha, két-három fogásos ebédmenüt kínálnak, kínálnak malaccsászárt, pestós gnocchit. 

Központ Bisztró

IV., Szent István tér 1.
Tel.: +36 (20) 374-9785
Nyitva tartás: H–Cs 8–22, P 8–23, Szo 10–23, V 10–22
www.kozpontbisztro.hu

Újpest divatos ebédelőhelye, ahova a metró közelsége miatt sokan a belvárosból is kijárnak. Ne várjunk ínyencéttermet. Egyszerűen csak örüljünk, hogy Újpesten is találtunk egy helyet, ahol figyelnek az alapanyagokra, próbálnak igényes étlapot tartani, rosé kacsamellel, hallal és vega fogásokkal. Reggelit is kínálnak és vannak burgerek, de mi leginkább a heti menüt ajánljuk. 1500 forintért finomat lehet ebédelni. Nem rántott sajt és bolognai spagetti a kínálat, hanem például roston csirkemell joghurtos padlizsánsalátával, és izgalmas fogás a lencsecurry is. Van székelykáposzta, desszertnek pedig mákos guba.

Központ Bisztró

Stég

VII., Dob utca 16. (Gozsdu udvar)
Tel.: +36 (1) 878-1328
Nyitva tartás: H–Sze 11–24, Cs–V 11–02
www.stegfood.hu

Budapesten kevés kimondottan halas hely van (légyen akár étterem, bisztró vagy büfé). Még kevesebb olyan, ami magyar, pontosabban tiszai halfajtákat kínál. Hetente változó kétfogásos menü, baráti árú napi ajánlat. Állandó étlapjuk elég bő, és lángoson kívül csak halas fogásokból áll. Szerepelnek rajta klasszikusok, sokféle halászlé, haltepertő és harcsapaprikás túrós csuszával, hekk kovi ubival és sült krumplival, valamint kevésbé klasszikus halételek, mint a halgyros, néhány köret (becsületesen feltüntetik, mi készül mirelitből) és alapszósz. Tehát a többi hasonló, jó tematikájú és nem túlbonyolított helyhez hasonlóan stílusos és kedves halsütödéről vagy halbárról beszélünk, ahol a hosszú pultok mellett üldögélve akár egy pohár bort, sört vagy kézműves szörpöt is elfogyaszthatunk egy-egy halas fogás mellé.

Stég