A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2015. augusztus 26.

Napjainkban divat forradalomról beszélni a gasztronómia és az élelmiszeripar területén, s ez mára elérte a kézműves söröket is. Hazánkban a közelmúlt gyakran ismételt és talán még mindig eldöntendő kérdése, hogy mit is nevezhetünk kézművesnek – de vajon azt tudjuk, hogy mi a sör? És hogy mitől lesz a sör kézműves? A főzdeforradalom nyomában hazánkban is sorra nyíltak a színvonalas sörözők. Az alábbiakban a fővárosi helyek közül gyűjtöttük össze azokat, amelyekben a legszélesebb a választék és a

Részlet az összeállításból:

Élesztő Kézműves Söröző - Sörforradalom a romkocsmában

Budapest IX., Tűzoltó u. 22.
Nyitva tartás: H–V 15–03-ig

Igazi romkocsma, azaz magában foglalja egy pesti bérház belső udvarát, de van hosszú asztalokkal szórt, zegzugos belső tere is. Ám nem ez teszi egyedülállóvá, hanem az, hogy komoly szerepe van és volt a magyar kézműves sörforradalomban, versenyeknek, sörkóstolóknak és bemutatóknak ad otthont, sőt különböző főzdékkel együttműködve saját söröket is alkotnak, tehát mára a magyar sörszakma és a hazai sörrajongók körének gyűjtőhelyévé vált. Húsz csapról csapolják magyar főzdék söreit, és mindig találkozhat az ember egy-két különlegességgel, váratlan érde kességgel is. A sörkorcsolyáik sem átlagosak, ebben sem hoznak szégyent a pesti romkocsma hangulatra: a meleg szend vics mellett bodagot, azaz töltött kenyeret kínálnak, melyet hagyományosan a IX. kerület cigány asszonyai gyúrnak. Az Élesztő romkocsma, söriskola és bulihelyszín, európai szinten is elismert söröző.

Jónás Kézműves Sörház - A cet gyomrában

Budapest IX., Fővám tér 11–12.
Nyitva tartás: H-Cs 9–23.45-ig, P-Szo 9–02-ig, V 9–23-ig

A Jónás, nevéhez híven, a tükrös-csillogó, Duna-parti Bálna belsejében lelte meg a helyét, így télen csodás kilátással, nyáron pedig óriási terasszal várja a vendégeket, sőt, aki ennél is messzebbre akar menni, akár a rakpart kőpadjaiig is elsétálhat a korsójával. A belső tér levegős, mezítelen betonoszlopok és a Bálna ablakainak fémszerkezete adja meg az alaphangulatot, amire a minimál design, a palatáblákra krétával írt kínálat és a több méter hosszú, csillogó fém sörcsap is rákontráz. A saját főzde, a Reketye sörei közül (melyek több nemzetközi díjat nyertek) mindig van pár csapon, de odafi gyelnek az egyensúlyra: a legalább nyolcféle csapolt között általában van barna és búza, IPA és pils, illetve gyümölcsös sör is. Tartanak magyar és külföldi söröket, ezenkívül bemutatókat, kóstolásokat is szerveznek, így a kézműves sörélet egyik központjának számítanak. Nyáron hamburgerrel, télen saját sörökkel ízesített sörkorcsolyákkal (pl. a minden ízében Ravasz Hóddal készült Hód-doggal) várják az éhezőket.

 

A Magyar Konyha szeptemberi lapszámában a legjobb sörözöket értékeltük. Keresse TOP 10-es listánkat a legújabb számban!