A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2016. augusztus 8.

A budapesti meccsnézős helyek, kivetítővel vagy tévével felszerelt szurkolói teraszok pont olyan sokfélék, mint a meccsek közönsége. Akad, aki csak Eb-t, vb-t vagy olimpiát néz, és olyan is, aki bármit, csak ne focit. Van, aki enne, van, aki figyelne, van, aki hangosan, van, aki visszafogottan szurkol. Van, aki fűben vagy kempingszéken ülne, van, aki fotelben, és van, akinek mindegy, honnan pattan fel percenként.

Ha a közelgő futball-Európa-bajnokságot vagy az olimpiát szeretnénk nézni, akkor azt kényelmesen, nem a fejünket forgatva, kitekeredve, s általában társasággal és valamilyen alkoholos frissítő közelségében képzeljük el. Hagyományos értelemben terasz vagy sem, olyan helyeket igyekeztünk összegyűjteni, ahol nem kényelmetlen pózokba merevedve, szuterénben nyomorogva vagy levegőtlen bokszokba szorítva kell nézni a sporteseményeket, hanem a szabad levegőn, ahol ideális teret hoztak létre azok számára, akiket a sport szeretete, egy-egy meccs izgalma vonz bizonyos estéken a budapesti vendéglátóhelyekre.

Kobuci kert

Sokoldalú tér Óbudán
Budapest III., Fő tér 1.
Nyitva: H–P 16-tól, Szo–V 11-től

A Kobuci kert a III. kerületben élők kedvelt helye, de mindent megtesznek, hogy messzebbről is érdemes legyen elzarándokolni hozzájuk: koncertek, fesztiválok, táncház, gyerek- és családi programok, és nem utolsósorban sportközvetítések. Akinek még ez sem elég, azt pedig biztosan vonzza a gyönyörű környezet, hiszen a Zichy-kastély parkjában található a Kobuci, ahol a sok zöld között napközben tágas tereken üldögélhetünk, este pedig sok-sok jó ember elfér, és hangulatos fényecskék teszik a gyermekkönyvek elvarázsolt kastélyparkjaihoz hasonlóvá. A BL-döntő már a honlapon is szerepel a programban, lassan az Eb is felkerül, ahogyan az étlap is – egyszerű, de korrekt házi finomságokat falatozhatunk (zsíros kenyér, rétes, grillezett csirke, karaj és kobuci, vagyis kolbászos buci) a jóféle itókák mellé.

Kobuci kert

Jégkert

Télen jégpálya, nyáron árnyas kert
Budapest II., Bakfark Bálint u. 2.
(bejárat a Varsányi Irén u. felől)
Nyitva: H–V 12–2-ig.

A Jégkert régóta egyedülálló szerepet tölt be a Széna tér életében. Jégpályák sem gyakoriak a budai oldal szívében, de sajnos a tágas, viszonylag sok embert befogadni képes, ráadásul szabadtéri résszel rendelkező vendéglátóhely is kevés. Pont ilyen a Jégkert, amely a Margit körút és a Széna téri Volán-pályaudvar közti kis völgyben terpeszkedik, és kicsit emlékeztet egy régi kúria udvarára. Szerencsére a meccsnézést is pártolják, sőt hagyománya is van, nevezetesebb eseményeken a kivetítő sem egy, tévék is akadnak szép számmal, sörkorcsolyák és akár komolyabb fogások is fogyaszthatók (kétféle, naponta változó ebédmenü, bőséges séf ajánlata, sőt rengeteg hamburger a muflontól a struccig). A szabadtér előnye még a vízipipa. Ám egyedülállóságából, hagyományteremtő és hiánypótló mivoltából adódóan nem telik sok időbe, míg minden hely elkel egy-egy nevezetesebb sportesemény napján.

Jégkert

Champs Sziget

Professzionális szurkolói környezet
Budapest, Margit-sziget, Sirály Csónakház, Építők Kajaktelep
Nyitva: H–Cs, V 12–24-ig, P–Szo 12–02-ig

A Champs a meccsnézési kultúra szinonimája, már a név hallatán is biztosak lehetünk benne: itt minden a sport körül forog. A kínálat is ezt bizonyítja: mindenféle sörkorcsolya, pizza, hamburger, mexikói ételek, szendvics és grill, ital pedig a házias alkoholmentes italoktól a mindenféle sporthoz társítható alkoholokig. Nincs ez másképp olyan csodás környezetben sem, mint a Margit-sziget, ahol a többi belvárosi helyükön megszokott minőséggel és professzionalizmussal várja a szurkolókat a Champs, ráadásul szabadtéren!

Pódium

Nemes egyszerűség
Budapest III., Kolosy tér 3.
Nyitva: H–Szo 11–02-ig, V 16–02-ig

A Pódium hazánkban még sajnos ritka és különleges, bár szerencsére azért már szaporodó vendéglátóhelytípust képvisel: egyszerű, letisztult, mégis barátságos és otthonos sörterasz, a nélkül, hogy többnek vagy kevesebbnek, tehát divatos bisztrónak vagy romkocsmának akarna látszani. Óbuda központjában, a Kolosy tér és a Bécsi út között, egy kis passzázsban bújik meg, a minimál designt, természetközeli kialakítást, a téglát és a fát jól kiegészíti a villamos odahallatszó csilingelése. Közösségi és gasztrotérnek nevezi magát, így a sportközvetítéssel sem viccelnek, honlapjukon már olvashatók az időpontok és események. Ételválasztékuk fantáziadús és semmiképpen nem eltúlzott, a házias ropogtatnivalóktól a komolyabb grillételekig mindenféléből válogathatunk, az italkínálat pedig bőséges és
válogatott.

Pódium

MOM Sport
Kert – Larus

Szabadtéri meccsnézés
Budapest XII., Csörsz u. 18/b
Nyitva: H–Szo 11.30–23.30-ig, V 11.30–17-ig

Ha meccsnézés, akkor nem hagyhatjuk ki az egyik legnagyobb budai sport-kulturális-szórakoztató épületegyüttest. A MOM Sport Kert angol gyepes, gyönyörűen gondozott udvarában, a külső medence mellett a kivetítő elé lehet letelepedni, ahol büfé-jellegű, retró hangulatot idéző ételeket falatozhatunk. Ha esetleg komolyabb, elegánsabb menüre és kevésbé kötetlen környezetre vágyunk, akkor kicsit feljebb már ott is a Larus étterem, amelynek étlapja, helyszíne és kialakítása magáért beszél, de mindeközben a felső teraszon helyet kapnak sportközvetítések is. A franciaországi futball-Európa-bajnokságot biztosan végig közvetítik a MOM Sport Kertben, ami feléleszti a reményt, hogy a többi nagy sporteseményt is megnézhetjük a Csörsz utca és a Gesztenyés kert környékén.

MOM Sport