Alkonyi László
2012. január 2.Pezsgő lesz, de volt is Magyarországon - igaz, nem mindig úgy, ahogy megérdemelte volna. Kicsit megtűrt kategória maradt, aminek akadtak hazai márkái, némi hagyománya is, de amit folyamatosan kicsit mesterséges, megfoghatatlan kategóriaként kezeltünk, amihez - termelők és fogyasztók - sohasem nőttünk fel igazán.
Valahogy nem találtuk meg benne az igazi értéket, nem ismertük fel a kellemet: ittuk, mert így volt szokás, vettük, mert nem volt drága. Azok az igazi, nagy pezsgőélmények viszont, amik rabul ejthettek volna, sorra elmaradtak.
A legfőbb magyar borforradalmár földalatti mozgalmát egy budaörsi pincéből indította el. A családi házak, villák, társasházak között kis szigetként megmaradt, régi sváb présházban készültek el Szentesi József első borai. Csak hobbi volt - néhány hordó a boltív alatt, néhány kiragadott nap az esztendőből. Apró, tiszta, végtelenül természetes borok formájában születtek meg a Szentesi-féle "borszamizdat" első palackjai.
Aztán a helyzet "fokozódott": Szentesi József előbb borvendéglőt nyitott, majd borkereskedést alapított, amely igazán egyedi borokat szokatlanul visszafogott áron kezdett forgalmazni. Olyan régi, elfelejtett fajtákat fedezett fel, mint a csóka, a tihanyi kék vagy a laska.
A szakma már tudja, de a fogyasztók decemberre maguk is megtapasztalhatják, hogy borászunk rendszerváltó mozdulatai napjainkra igazi népmozgalommá szélesedtek: új világok nyílnak ki, és új buborékok szállnak fel a poharak aljáról. Több mint tucatnyi borász 40 ezer palacknyi pezsgője kerül a piacra Szentesi József segítségével - még az ünnepek előtt.
Szentesi József még évekkel ezelőtt találkozott Jozef Watzel borásszal. Ő sugallta, hogy tradicionális pezsgőket kellene készíteni, tökéletes alapanyagból. Pincét béreltek Budafokon, ami olyan tágasnak bizonyult, hogy hamar megszületett az ötlet: más birtokok számára is lehetne pezsgőt készíteni. A borászatok adják a bort, a két József (J&J) pedig előállítja belőlük a pezsgőt. A borvendéglős, borkereskedős múlt, a természetes borkészítéssel szerzett tekintély meghozta a gyümölcsét, hiszen már az első évjáratban, 2009-ben tizennégy birtok bízta Szentesi Józsefre a borát. Köztük olyan pincészetek, mint Demeter Zoltán, a Nobilis és a Patricius Tokaj-Hegyaljáról, az Orsolya és a St. Andrea Egerből vagy Légli Ottó a Balaton mellől.
Talán a Józsefek fel sem mérték az induláskor, hogy milyen nagy hatású munkába fogtak: az általuk indított vállalkozás akár földcsuszamlásszerű változást is előidézhet a magyar pezsgőkultúrában. Hiszen ezek a pezsgők a legjobb szőlőkből és borokból készülnek, hagyományos érleléssel.
Mindezeknek hála, visszavonhatatlanul meg fog változni a magyar pezsgőpiac. A 2010-es évjáratból már kétszer annyi birtok fog pezsgőt készíttetni Szentesi Józsefékkel, mint tavaly. Bussay, Jásdi, Weninger, Homonna, Bott, Barta, Laposa mellett egyre többen fontolgatják a pezsgőkészítést. És, ami a legfontosabb: egy év múlva nemcsak a pezsgő termelőinek, hanem szerelmeseinek a száma is szaporodni fog.
Kis magyar pezsgőtörténet
A magyar pezsgőgyártás a XIX. század elején született meg Pozsonyban, amikor dr. Schönbauer Mihály és Fischer János megkezdte a pezsgőgyártást. A vállalkozást a Hubert I. E. cég 1825-ben megvásárolta, s nyomában sorra születtek az újabb üzemek: 1835-ben Esch és Társa Pozsonyban, 1852-ben Hölle Márton Első Magyar Pezsgőbor- és Szikvíz Gyára Pesten, 1854-ben a Fő utcai Ludai Pezsgőgyár Budán, 1862-ben az Andrényi-féle pezsgőüzem Aradon.
Korunk embere számára nem merült feledésbe az 1876-ban alapított pécsi Littke Pezsgőgyár sem, de ma is ismert márkának csak az 1882-ben induló Törley, illetve a Törley üzeméből kivált Louis Francois pezsgői maradtak meg. Száz éven át több pezsgőgyárat alapítottak, mint amennyit bezártak, így volt olyan időszak, amikor Magyarország 23 településén készítettek pezsgőt. Trianon és a II. világháború aztán szomorú változást hozott a hazai pezsgőgyártásban. A háború végére mindössze hat pezsgőgyártási műhely maradt működőképes. A Littke és az Esterházy 1944-ben megszűnt, a Francois pezsgőgyárat felszámolták, a Törleyt 1950-ben államosították.
A szocialista évtizedek az államilag ellenőrzött, nagyüzemi pezsgőgyártás jegyében teltek. A tömegesítés fontos technológiai lépése volt, hogy a tradicionális, palackos érlelés mellett (igaz, már 1863-tól) bevezették a tankpezsgőgyártást, ami a mai napig a magyarországi kínálat többségét adja.
A rendszerváltás utáni időszak nem annyira a változatosságnövekedés, inkább a gyors koncentráció időszaka volt. A Henkell und Söhnlein Wiesbaden előbb a Hungarovinben szerzett többségi részesedést - amivel a legnagyobb magyar pezsgőmárkák, a Törley, a Francois és a Hungaria tulajdonosa lett -, majd megvásárolta a BB-t, 2005-ben pedig a Walton, a Voilá, a Pompadour és a Claudius Caesar márkákat is. A tradicionális, palackozott érlelésű pezsgőkészítés meghonosítására lényegében egyetlen magyar tulajdonú vállalkozás tett komolyabb kísérletet, a Garamvári Szőlőbirtok Chateau Vincent pezsgőivel.