A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

350 forintból menzai menü - tényleg ezt érdemeljük?

Magyar Konyha

2018. január 13.

Évek óta az egyik legizgalmasabb hazai gasztroverseny a közétkeztetési szakácsoké – ugyan nem ott van a legprofibb munka a tűzhely mellett, nem világítanak Michelin-csillagok sem, de azok a szakemberek próbálják a legjobb tudásuk szerint megálmodni a menüket, akik a fine dining helyett pont a mindennapi, átlagos étkezést biztosítják többmillió magyar embernek.

Ugyan nincsenek tömött tribünök sosem, de aki évente megnézi a versenyt, látjhatja az előrelépést, az igyekezetet. Talán a híreket hallgatva más is felkapta a fejét: már olyan jól állunk, hogy két egyforma összecsapás kell? Aligha – ennek ellenére öt sikeres alkalom után elvált egymástól a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és az új vezetéssel dolgozó Étrend egyesület, hogy érthetetlen módon két majdnem azonos feltételű rendezvényt hozzanak össze.

Az Étrend által frissen, csütörtökön bejelentett,

mottója az „innovatív közétkeztetés a fenntarthatóság jegyében”

– a háromfogásos menühöz irreálisan alacsony, 350 forint/fős nettó árat határoztak meg – a kétfordulós versenyre 2018. március 16-ig az jeletkezhetnek a főzőkonyhák. 12 csapat jut tovább a 2018. június 16-i, a Budapesti Gazdasági Egyetem tankonyhájára szervezett döntőbe, ahol az első fordulóba nevezett menüsort kell elkészítenie s kitálalnia.

A kötelezően használandó alapanyagok a köles és a csirkecomb.

Van másik!

A magyar vendéglátós szakmában sokan nem értik, hogy mi szükség egy újabb, a másikkal nagy vonalakban megegyező versenyre, annak tükrében, hogy a Nébih és a Közétkeztetők, és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV) által

becsületesen megszervezett viadal már rég túl van a selejtezőkön és az öt helyen lezajlott elődöntőkön – idén 52 csapat jelentkezett.

A döntőbe 12 csapat jutott, akik közül 2018. február 9-én a rendkívüli presztízsű SIRHA kiállításon, a Bocuse d’Or magyarországi döntőjének helyszínén választják ki a legjobbat.

A verseny mögött olyan szakmai támogatók állnak, mint a

  • a Magyar Bocuse d’Or Akadémia,
  • a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (NMGSZ),
  • a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ),
  • az Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (ÉLOSZ),
  • a Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI),
  • a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ).


A téma a

„tavaszváró ételek a hagyomány és a megújulás jegyében”,

a feladat tradicionális ízeket képviselő ételek elkészítése, a modern gasztronómia jegyében.

A háromfogásos menühöz kötelezően felhasználandó alapanyagok:

  • Csirke, vagy afrikai harcsa
  • Friss paraj és/vagy spárga
  • Szezonális gyümölcs és/vagy zöldség
  • Rizs vagy tészta.


Ugyan itt sem rúg az egekbe a beszerzési érték, de már egy fokkal közelebb áll a menzai valósághoz:

nem haladhatja meg az egy étkezőre jutó nettó 450 forintot.

Kettőslátás a konyhában

A január 11-én csütörtökön meghirdetett OKÉS 2018 úgy tűnik, szakmailag nem tesz hozzá a februári versenyhez, igaz,

a vendéglátósok megosztottságát növeli és a normális étkezéshez méltatlan költségszintet még tovább nyomja lefelé.

Több séf, éttermes és szülő is értetlenségének, megbotránkozásának vagy keserűségének adott hangot – közülük Wolf Andrásnak, a Salon Étterem séfjének a véleménye a legelgondolkodtatóbb.

Az, hogy többen dolgoznak a közétkeztetés minőségének a javulásán, mindenképpen pozitív, de

félünk attól, hogy a megosztottság és a szakmai ellentétek nem a minőségi, egészséges étkezés javát szolgálják majd.