A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2014. április 16.

Rendkívül gazdag élettanilag fontos tápanyagokban, főleg D-vitaminban, de magasa a kálium és folsav tartalma is.A csiperke rengeteg előnyös tulajdonsága közül az egyik, hogy egész évben frissen lehet hozzájutni. A magyar konyhában a csiperkés receptek száma szinte végtelen, nem szabad elakadni a hagyományos gombapaprikás-gombaleves-rántott gomba szentháromságnál.

A népnyelv boszorkányköröknek nevezi azokat a furcsa köröket, amelyek a gombák növekedése során kialakulnak. Mivel a gombafonalak mindig a magasabb tápanyagtartalmú területek felé (kifelé) növekszenek (és csak megfelelő időjárási tényezők egybeesése esetén alakítanak ki termőtesteket), a friss gombák általában egy ív mentén bújnak elő.

A középkorból származó kifejezés persze nemcsak azt a hiedelmet jelöli, amely szerint az erdőben boszorkányok táncoltak ezen a helyen, de jelzi a mai gombatermelő "boszorkányköreit" is. Csiperkét tenyészteni ugyanis ördögi dolog. A gomba nem tűri az ingadozó hőmérsékletet, páratartalmat, védeni kell naptól is, széltől is. A Mutsy testvérpár (Árpád és Attila) azonban kedveli a kihívásokat. Mutsy Árpád egész családja, sőt feleségének édesapja is gombatermesztéssel foglalkozott. Az Áporka melletti Szentkirály-telepen található családi vállalkozás (Bio-Fungi Kft.) mára Kelet-Közép-Európa egyik vezető gombaipari cégévé fejlődött. A csiperke rengeteg előnyös tulajdonsága közül az egyik, hogy egész évben frissen lehet hozzájutni.

Mutsy Árpád felesége, Anna szerint a csiperkés receptek száma szinte végtelen, nem szabad elakadni a hagyományos gombapaprikás-gombaleves-rántott gomba szentháromságnál. Ennek bizonyítására Anna receptkönyvet írt Gombajó fogások címmel, amelyben több tucat gombaétel szerepel a garnélás gombától a gombás rakott krumpliig.

A csiperke az északi félteke számos országában, így hazánkban is rendkívül szélesen elterjedt gombafajnak számít. Termesztésének története Lajos Fülöp király nevéhez kötődik, akinek udvari kertészei egy véletlen folytán figyeltek fel a gombára. A király üvegházait ekkortájt - mesterséges fűtési rendszer hiányában - a trágya melegével fűtötték. A trágyával együtt bekerült a melegházba a csiperke spórája is, és nem kis meglepetésre rengeteg gomba termett. Az így előbújó csiperkét elkeresztelték champignon du Paris-nak, azaz párizsi gombának. A francia elnevezésből megmaradt "sampinyon" kifejezést a magyarban gyakran "sampinyon gombára" egészítjük ki, ezzel gyakorlatilag "gomba gombának" nevezve a hazánkban csiperkeként ismert fajt.

A csiperke rendkívül gazdag élettanilag fontos tápanyagokban. Azon túl, hogy kalóriaszegény és koleszterinmentes, nagy arányban tartalmaz rostanyagokat és antioxidánsokat, illetve rendkívül előnyös forrása lehet teljes értékű fehérjéknek, B- és D2-vitaminoknak. A Biofungi üzemében - fénykezeléses eljárással - előállítottak egy, a szokásosnál sokkal több D-vitamin tartalmazó csiperkét is. 

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra