A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Évszázados praktikákkal űzzük el a náthát!

Magyar Konyha

2018. január 1.

Vannak hagyományok, amelyek generációról generációra szállnak: hogyan töltjük a káposztát, milyen technikával húzzuk át az ágyneműt, milyen ételt adunk a lábadozó betegnek. Némelyikük családonként változik, azonban mégis van néhány, amelyre mindenki esküszik, és évszázadok óta megkönnyíti az életünket.

A tudósok szerint az átlagember évente négyszer fázik meg; a hideg idő beköszöntével gyakorlatilag egy időben jelennek meg körülöttünk a szipogó, tüsszögő, köhécselő emberek. Van, hogy nem segíthet más, csak a medicina, de sok esetben nincs szükség komoly gyógyszerekre. Ilyenkor

a legjobb, amit tehetünk, az a pihenés és a megfelelő folyadékbevitel,

de szolgálatunkra lehetnek olyan, hosszú generációk óta jól bevált praktikák is, amelyek segítenek a gyors felépülésben, s amelyekkel akár meg is előzhetjük, hogy megtörténjen a baj.

Íme néhány hagyományos kúra megfázás esetére:

Húsleves, erőleves

Higgyünk nagyanyáinknak! Igazuk van, egy jó húsleves valóban orvosság. A csirkéből készített főzetet már az ókori görögök is gyógyító hatásáról ismerték. A csontos húsból zöldségekkel, lassú tűzön főzött, tápláló étel valóban kitűnő roboráló. A csontok tele vannak vitaminokkal és ásványokkal, csakúgy, mint zselatinnal és kollagénnel – ezekre mind szükségünk van, ha újra talpra szeretnénk állni egy betegség után. A bátrabbak tovább növelhetik a hatékonyságot néhány csipet csípős paprikával is, amely gyorsítja az anyagcserét és – természetes orrcseppként – megtisztítja a légutakat.

Fokhagyma

A fokhagyma hosszú idő óta ismert nátha elleni szer:

már az 1500-as években használták például a gyulladt torok borogatására.

Szerencsére erre ma már nincs szükség; az ételekbe tett növény, vagy a kapszula, tabletta formában elérhető verzió is éppolyan hatásos. Vírus- és baktériumölő hatású szer, amely hatékonyan veszi fel a versenyt a hurutos megbetegedésekkel.

Forró italok

Elsősorban nem a gyógyteákra gondolunk: a különféle alkoholtartalmú forró italok, hot toddyk gyökere még az 1700-as évekre nyúlik vissza, amikor is az alkoholt mézzel és különféle fűszerekkel elegyítették. Ezekkel a gyógyító nedűkkel már elődeink is sikeresen vették fel a harcot a megfázás ellen. Manapság is sokan választják a brandy-méz-citrom kombót, ahol a méz csillapítja a torokfájást, az alkohol segíti az alvást, a citrom pedig távol tartja a baktériumokat, illetve C-vitamin tartalmával erősíti az immunrendszert.

Mi, magyarok is előszeretettel osztjuk azt a nézetet, hogy egy jóféle mézes pálinka a nátha hatékony ellenszere. A praktikát illetően legalább annyi a szkeptikus, mint a pártoló, az azonban biztos, hogy jótékony hatást csak korlátozott mennyiség elfogyasztása esetén reméljünk.

Friss levegő

A mai orvosok elődei előszeretettel ültették ki pácienseiket a levegőre, még akkor is, ha komoly betegséggel küzdöttek. Erre pedig jó okuk volt: napi néhány perc a szabad ég alatt feltölti a D-vitamin raktárakat, ez pedig segít a megfázás megelőzésében, és szabályozza a szervezet megfelelő immunválaszát. A D-vitamin hiány – főként a téli időszakban – napjainkban is problémát jelent, ne becsüljük alá a jelentőségét! Aki nem teheti meg, hogy legalább negyed órát a friss levegőn töltsön naponta, pótolja a hiányt valamilyen D3-készítménnyel. A tiszta levegőn töltött idő szinte felturbózza az immunrendszert, a napfény kitűnően hat a depresszióra és remek csont-, ízület- és szíverősítő.

Megelőzés

Egyértelműnek tűnhet, de néhány alapvető szabály betartása valóban nagyban hozzájárul ahhoz, hogy messzire elkerüljenek minket a vírusok. Lehetőség szerint kerüljük például a fertőzött felületekkel való közvetlen érintkezést. A füstölőktől a jód medálokon át a XX. század első felében használt réz ajtófogantyúkig – amelyek fertőtlenítik a bacilusokat – hosszú volt az út. Mára eredményesen felléphetünk számos fertőzés ellen, ha eldobható törlőkendőt és antibakteriális gélt tartunk magunknál, amelyet szükség esetén bármikor használhatunk.

A természet patikájából

A lista hosszú, szinte végtelen.

A kamilla gyulladáscsökkentő hatását szinte mindenki ismeri,

csakúgy, mint a hársfa és a kakukkfű köhögésre gyakorolt jótékony hatását, vagy a grapefruit magjának immunerősítő, vírusölő tulajdonságát. Azt már kevesebben tudják, hogy például a dél-afrikai muskátli is kitűnően enyhíti a légúti fertőzések tüneteit, gyökerének kivonata hatékonyan harcol a torokfájás, köhögés, orrdugulás ellen. Általános szabály azonban, hogy mielőtt a természet szereit alkalmaznánk, konzultáljunk orvosunkkal, és 12 éves kor alatt inkább maradjunk a mézes-citromos teánál.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra