A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Halrudacskákat tesztelt a Nébih

Magyar Konyha

2017. október 12.

30 különböző halrudacskát ellenőrzött legújabb Szupermenta terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A konyhakész termékeket hatósági, laboratóriumi és kedveltségi vizsgálatoknak is alávetették a szakemberek. Laboratóriumban megmérték – többek közt – a halrudak fehérje- és sótartalmát, valamint a nehézfém szennyezők előfordulását. Valamennyi termék megfelelt az élelmiszerbiztonsági kritériumoknak, azonban egyéb hiányosságokat feltárt a vizsgálat. Összesen 15 termékkel kapcsolat

A halrudak a kisebb gyermekek körében is nagy népszerűségnek örvendenek, így a legújabb Szupermenta termékteszten most kiemelt figyelmet szentelt ennek az élelmiszercsoportnak. A gyorsfagyasztott, panírozott, elősütött halrudacskákon minőségi és biztonsági vizsgálatokat egyaránt végeztek a hivatal munkatársai.

A 30 termék fehérje- és sótartalma mellett megmérték a nehézfém szennyezők előfordulását is.

Elvégezték továbbá a halfajok azonosítását és ezúttal sem maradt el a termékek jelölésének ellenőrzése sem.
A nehézfém tartalom egyik halrudacska esetében sem haladta meg a jogszabály által megengedett határértéket, ahogyan azok sótartalma is megfelelt a jelölésen feltüntetett értéknek. Két termék esetében azonban a jelöltnél alacsonyabb fehérjetartalmat mutatott ki a laboratóriumi vizsgálat. A jelöléssel további problémák is akadtak.

A halrudak esetében lényeges tulajdonság, hogy milyen hal-alapanyagból állítják elő. A termékek nagyobb részét halfiléből készítik, de sok olyan termék is található a piaci kínálatban, amelyek alapja aprított, vagy darált halhús, illetve halhúspép. Ha a halrudacska nem filé alapanyagból készült, arról a vásárlót egyértelműen tájékoztatni kell a termék megnevezésében.

Súlyos hibának számított, ha ez a megnevezés nem megfelelő vagy hiányos volt.

Kisebb hiányosságnak számítottak a tápértékjelöléssel és az adalékanyagok pontatlan megjelenítésével kapcsolatos eltérések.
A halfaj feltüntetése a halat összetevőként tartalmazó, feldolgozott termékek esetében nem kötelező, a vizsgált 30 halrudacska többségénél mégis szerepeltették. A szakemberek 13 terméknél tudták elvégezni a fajazonossági vizsgálatot és egy esetben találtak eltérést a jelölt és a laboratórium által megállapított faj között. A csomagoláson feltüntetett „chilei szürke tőkehal” (Merluccius gayi) helyett a laboratóriumi vizsgálat „észak-csendes-óceáni hekk” (Merluccius productus) halfilé tartalmat állapított meg.

Mind a 30 vizsgált halrudacska biztonságosnak bizonyult, de az egyéb hiányosságok miatt összesen 15 termékkel kapcsolatban indult hatósági eljárás. 3 esetben a vállalkozásokat figyelmeztetésben részesíti a NÉBIH, és kötelezi a hibák kijavítására. Főként a súlyosabb jelölési hibák miatt

12 terméknél élelmiszer-ellenőrzési bírság kiszabására is sor kerül. A bírságok várható összege összesen 600 ezer Ft lesz.

A kedveltségi vizsgálaton ezúttal is laikus és szakértő kóstolók vettek részt, akik a termékek ízét, állományát, illatát, valamint külső megjelenését értékelték. A pontszámok alapján első helyen a COOP halfilérudak, másodikként a Tesco halrudak, míg harmadik helyen a Gran Mare halrudacskák elnevezésű termék végzett.

A teljes kedveltségi rangsor, valamint a laboratóriumi vizsgálatok részletes eredményei is megtalálhatóak letölthető táblázatban!

A jó halrudacska legfőbb ismérvei

  • Ha ízében karakteres, a bundázás jellegzetes sült íze és a halhús íze harmonikusan kiegészíti egymást. Friss ízhatású, tiszta és idegen íztől mentes. Jellegzetesen fűszerezett, a só ízfokozó hatása megfelelően érvényesül.
  • Ha illata friss, tiszta, karakteres, a bundázás jellegzetes sült illata és a halhús illata harmonikusan érezhető.
  • Ha külső megjelenésében közel azonos méretűek és alakúak a halrudak. Ha metszéslapját nézve a halhús fehér, szürkésfehér, vagy halvány rózsaszín, egyenletes színű, sérüléstől mentes. Ha megfelelően tisztított, zsíros részeket, szálkát, bőrt nem tartalmaz. Sült panírral hiánytalanul fedett, vastagsága megfelelő. Ha nem kiszáradt, levet nem ereszt, színe aranybarnára sült.
  • Ha állománya nem zsíros, nem száraz, halszálkát nem tartalmaz. Ha a halhús kellően átsült, puha, omlós, jól rágható, megfelelő szerkezetű. A bundázása ropogós, megfelelően átsült, nem visszapuhult. Ha nem kemény, nem zsíros, nem vizes.