A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Libák a ringben: Libafuttatás Etyeken

Magyar Konyha

2016. november 10.

Lúdfutamra fel! "Nevezz saját tuninglibáddal vagy válassz a szervezők által hitelesített szérialibákból, és tereld végig a szőlőtőkék határolta Etyekringen!" – buzdítanak igen modern megközelítésben az etyekiek Márton-nap alkalmából.

Az egész országban egymást érik a Márton-napi vigadalmak, "Budapest szőlőskertje", Etyek sem marad ki belőle. A település regénybe illő nevű részein, Szépvölgyben és Újhegyen a szó szoros és átvitt értelmében is pezsgő élet folyik (hiszen nem csak minőségi borok, hanem pezsgők, sőt már kézműves sörök is készülnek erre).

A Márton-nap jó apropó a "libadalomra" (a libafuttatás szabályzata keretesünkben olvasható!), de annyi sok mást is lehet itt csinálni. Ha a délelőtti libafuttatásra nem is nevezünk be, más programokon is aktívan részt vehetünk, a Sajtútállomás műhelyében kipróbálhatjuk például a vajköpülést. A helyben készült sonkák, sajtok, szörpök és sütemények az etyeki gasztrotúrák kötelező állomásai.

Az etyeki borvidék minél többekkel való megismertetésére jó eszköznek bizonyultak a fesztiválok, amelyek szervezését Rókusfalvy Pál vállalta. A volt rádiós, tévés, kommunikációs szakember jó érzékkel szervezi a mai napig a falu fesztiválnaptárát. „Meg akartam mutatni a budapestieknek, hogy a várostól fél órára csodálatos szőlőkertek, jó borok és minőségi termékek vannak – meséli. – 2003-ban megalapítottuk a borutat, majd az első pincefesztivált, ősszel pedig a Kezes-Lábos Fesztivált. Volt, hogy hetvenezer látogató érkezett egy hét alatt, sokan megszerették Etyeket. Egy rendezvény viszont addig jó, amíg újat tud mutatni. Az utolsó néhány évben már éreztük, hogy elég, a borászok elkényelmesedtek, megszokták, hogy tavasszal pincefesztivál, kiürítik a pincét, és várják az őszt. Változásra volt szükség."

"Az utolsó Kezes-Láboson már hirdettük az etyeki pikniket, amelyet attól kezdve évente négyszer, minden évszakban megrendezünk az újhegyi pincesoron. Sok termelő bekapcsolódott, mindenki napokig készül ezekre a hétvégekre, a borászok is főznek, sőt vannak meghívott borászatok, egyéb programok is. Márton-napon libafuttató versenyt tartunk az Etyek ringen, a szőlősoron, ahol egyszerre két liba versenyez, a többi a depóban pihen. Kidolgoztuk a rendszert, csak etyeki szőlővesszővel szabad terelni a libát. Legutóbb már volt külön fiú és lány kategória is. Ki kell használni a lehetőségeket. Hozzánk sok gasztroturista érkezik, az egyedüli esélyünk a regionalitás. Etyek egy kis ékszerdoboz, vigyázunk is, ne veszítsen a bájából. Látszatra hangosak vagyunk, de szerencsére nem négysávos út vezet ide. Annak ellenére, hogy sok százezren járnak ki, Etyek a mai napig élhető, szerethető hely.”