A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2016. szeptember 1.

2012-ben rendeztek először szakácstréninget az ország külföldi nagykövetségein és konzulátusain dolgozó szakácsok részére a METRO Gasztroakadémián. A Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Magyar Konyha Magazin együttműködésében zajló képzésen a legnagyobb hazai séfek mutatják be a legújabb technológiákat, a legjobb magyar alapanyagokat.

Talán még sosem volt ennyire fókuszban a magyar konyha. Az idei év európai Bocuse d'Or győzelme után Magyarország az egyik meghívott vendég a baszkföldi gasztronómiai világkongresszuson, a San Sebastián-i Gastronomikán. Néhány évvel ezelőtt az volt a nagy eredmény, hogy felkerültünk Európa gasztronómia térképére – most az jelenti a kihívást, hogy képesek legyünk a konyhánkat a maga egyediségében és sokrétűségében megmutatni és a térképen tartani a hazai kulináriát.

A gasztronómia felbecsülhetetlen értéket képvisel a nemzetközi kapcsolataink ápolásában is – a terített asztal fontossága közismert a diplomáciában. Ezt felismerve hozta létre a Magyar Konyha Kiadó a Külgazdasági és Külügyminisztériummal együttműködésben az évente megrendezett tréninget, amelyre az ország külképviseletein dolgozó szakácsokat hívnak haza egy egyhetes továbbképzésre. Idén tehát, ha lehet, még nagyobb elhivatottsággal és kifejezetten érdekes témafelvetésekkel élnek a szervezők és az oktatók.

Gál Helga, Varju Viktor és Bíró Lajos a szakácscsapattal

Az egyhetes tréninget a METRO Gasztroakadémia rendkívül jól felszerelt látványkonyháján, az utolsó napot pedig az etyeki Rókusfalvy Birtokon tartják. A már felsorolt séf-szakemberek munkáját a Külgazdasági és Külügyminisztérium bor- és gasztronómiai szaktanácsadója egészíti ki. Gál Helga a minisztérium idei borválogatását életteli, a szakácsokat szakmai eszmecserére, vitára buzdító bor-étel párosításokon keresztül mutatja be.

Gál Helga, a Külgazdasági és Külügyminisztérium bor- és gasztronómiai tanácsadója

Idén Párizs, Brüsszel, Madrid, London, Berlin, Prága, Varsó és Helsinki nagykövetségein és konzulátusain dolgozó szakácsok kovácsolódtak egy csapatba. A főzéssel egybekötött oktatás már az első napon oldott hangulatban folyt, többen az első alkalom óta mindig részt vesznek a kurzuson. Ez külön értékkel bír, hiszen a külképviseleteken zajló mindennapok tapasztalatait, a már kipróbált technikákat, recepteket és persze a történeteiket is magukkal hozzák a szakácsok minden évben.

Varju Viktor, a Bock executive chéfe oktat

Az első nap máris egy izgalmas témával indult: főzelékek a menüben. Nem könnyű műfaj, hiszen a főzelék a magyar konyha sajátja, már a szó lefordítása is nehézségekbe ütközik. Van szakács, aki créme-ként rendszeresen készíti a követségen, van, aki ismerve a helyi ízlést, nemigen próbálkozik vele. Többek között tökfőzelék, paradicsomos káposzta és paprikás krumpli készült hétfőn jelenkori újraértelmezésekben, a legnagyobb sikert a salátafőzelék aratta. Bíró Lajos (Bock Bisztró) és executive chéfje, Varju Viktor főzelékeknek szentelt első napját Ruprecht László (Stílusos Vidéki Éttermiség) újragondolt magyar menüsorai követték. Cigánypecsenye készült mangalicapofából édeskrumplival, párolt fokhagymával; pisztráng zellerkrémmel; a "bakonyi módra" pedig gombába töltött kacsamájjal és vargányával mutatott új irányt.

Bíró Lajosék nagy sikerű salátafőzeléke kacsamájjal

Szerdán Vomberg Frigyes a főszereplő. A gasztronómiai szakember Széll Tamás szakmai coach-a a Bocuse d'Or idei és jövő évi versenyén, az ő témáját ennek nyomán a 2016-os Bocuse d'Or Budapest verseny magyar alapanyagai adják. Kecsege (a "versenyhal") helyett most süllő és fogas kerül a konyhapultra, valamint szarvashússal készített előétel, leves, főétel egészíti ki a vadak és édesvízi halak tematikáját.

Vomberg Frigyes és Bíró Lajos

A csütörtöki nap Korponai Péteré, a SIRHA desszertverseny idei győzteséé. A Desszert.Neked cukrásztulajdonosa számos – szó szerint – kis ötletet ad a rendezvényeken, fogadásokon sikerrel kínálható modern aprósütemények, a petit fours elkészítésére. A Rókusfalvy Birtokon zajló zárónap az etyeki térség ízeivel, birtoklátogatással és sok jó borral telik majd.

Paradicsomos káposzta a Bíró Lajos-Varju Viktor párostól
Hogy mennyire nyitottak a külképviseleteken az igazi magyar ízekre? Nagy Sándor, a berlini követség szakácsa szerint: "Az ember gyorsan kiismeri a nagykövetének ízlésvilágát, tudja, hogy mivel nem tévedhet egy vacsora során. Az állófogadásokon kínált falatkák viszont kiváló terepet nyújtanak arra, hogy kint különlegességnek számító húsok, mint például a szürkemaraha is terítékre kerüljön, de a mangalicát is igyekeznek kint népszerűsíteni, már kiskereskedelmi forgalomban is kapható. A németek imádják a Rákóczi-túróst, és én például a palacsintát legszívesebben egyszerűen, feltekerve adom nekik, szerintem így hiteles" – avat be a berlini kiküldött a "hagyomány és evolúció" problémakörébe. "Nem csak azért jó ez a tréning, mert sok jó trükköt elleshetünk, hanem mert ilyenkor fel is frissítünk sok mindent. Ez jót tesz, hiszen mi egész évben kint vagyunk, így élőbbé válik a tudásunk."

Negyedik alkalommal kerül sor a szakácsképzésre. A Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Magyar Konyha Kiadó nem titkolt célja az elkövetkező években még több szakácsot a kurzusra csábítani – vigyék hírét a modern, minőségi magyar konyhának.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra