A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Már nem no-go zóna a Szépasszony-völgy

Magyar Konyha

2019. július 22.

A lehúzó turistaellátóként működő egri boripari Bermuda-háromszögben megjelent már az új generáció, és a félédes lőrék mellett egyre több helyen kaphatunk minőséget is.

Az Egri borvidék és az egri borkultúra ugyan közel 1000 éves múltra tekint vissza, de a filoxéria után az államosítás és szocialista nagyipar barbár borkombinát-kultúrája jelentette számára a legnagyobb csapást, amikor a mennyiségi szemlélet mindent felülírt. Az azóta eltelt időszakban persze nem lehetett varázsütésszerűen helyrehozni a károkat, de elindult egy tisztulási folyamat, amelynek révén az élen haladó borászok igyekeznek visszaszerezni az egri bor becsületét.kép: Busák István

Korábban egy igazi minőségi borrajongó számára a belvárostól 25-30 percre található Szépasszony-völgy valódi no-go zóna volt, inkább érdemesebb volt bejelentkezni egy-egy pincészethez, és náluk kóstolni, nézelődni. Az utóbbi években azonban több új nyitás garantálja, hogy a legmagasabb minőséget kedvelők is izgalmas tételekre találjanak itt – ahogyan az kiderült a helyszínen tett gyors túránkon. Számos pincészet kínál például itteni kóstolóhelyszínein olyan limitált tételeket, amelyek országos forgalomban nem kaphatóak.

A völgy egyik oldalon ráadásul kialakult egyfajta mag, ahol egymás mellett találjuk a St. Andrea, az Ostoros, a Petrény, a Juhász Testvérek kóstolópincéit,

amelyek viszonyítási pontok lehetnek.

A Gál Tibor pincészet viszont még egy kicsit a „kint is vagyok – bent is vagyok” taktikát követi, ugyanis a völgy bejáratánál állítottak fel előretolt helyőrséget, amit egyfajta ajándékdoboznak is fel lehet fogni, amit 25- születésnapjukra adtak maguknak. Ez egy időszakos vinotéka, borbár, amely mellett a fák alá ki is lehet ülni. Ifj.Gál Tibor ugyanis úgy látja, hogy a Szépasszony-völgy elindult a megtisztuláson, és egy újfajta úton, amely miatt már a belvárosi központjuk mellett már itt is érdemes jelen lenni.

Egerben a mérsékelt klíma és a szőlőfajták sokszínűsége gyümölcsös és változatos stílusú borokat eredményez, így egyre többen helyezik a fajtaborokról a hangsúlyt a házasításokra, amelyek elsősorban a két fő borvidéki borban, az egri csillagban és az egri bikavérben kerülnek palackba. Ezek

a fehér és a vörös cuvée-k egyaránt lehetnek könnyed, jó ivású, igazi nyári szomjoltók, de akár a többéves érlelést kapott komoly, elegáns tételek is.

A minőségi borokat egyre többen keresik mindenesetre a Szépasszony-völgyben is, és míg régebben a 2000 forintos palackár volt a határ, ma már 5000-6000 forintért is gyakran vásárolnak itt a vendégek, amelyek már a superior vagy grand superior borokat jelentenek. Ha a völgybe kilátogatunk, akkor érdemes lehet egy-egy pincészetnél végigkóstolni akár a három minőségi kategóriát egymás után is.

Az egri bor hírét a világban nem könnyű átpozícionálni. Lengyelországból például sokan a régi, édes emlékeket felidézve érkeznek. Az is igaz, hogy közülük

már nem mindenki csak cukros vöröset kér, de a Szépasszony-völgyben könnyen egy pincével odébbállnak, ha nem kapják meg, amit szeretnének.

Bolyki János ugyan a saját kőbányából kivájt pincebirodalmában maradt, ahol akár egy egész zenei fesztivált is meg lehet rendezni, de a lengyel vendégek hozzá is érkeznek hasonló igénnyel. Ő ekkor édes bor helyett egy lágyabb ízű száraz vöröst ajánl, így a trükk gyakran beválik, és ha jók az egyensúlyok a borban, akkor nem is fog hiányozni neki a cukrosság. Így is lehet változtatni az ízlésen.

Ha pedig nemcsak a borok izgalmasak, akkor is jó célpont Eger: a vár maga a történelem. A Püspöki Palota, a Kazamata, és a Panoptikum mind-mind a végváriak életét mutatják be, amit felfedezhetünk önállóan, de sok érdekességet hallhatunk akkor is, ha az egri vitézek idegenvezetését választjuk.

A török megszállás korából értékes emlékek maradtak fent. Megnézhetjük a 40 méter magas minaretet és onnan a lenyűgöző kilátást, majd

ihatunk egy török kávét a Pasa Sátrában.

Eltölthetünk pár órát a ma is működő Török fürdőben, amelynek legrégebbi medencéje még 1610-ben épült, és a saját gyógyvize közvetlenül a lábunk alatt tör fel a kőlapok között, valamint megnézhetjük a másik fürdő, a Valide Sultana romjait is.

A látnivalók sorát a múzeumokkal folytathatjuk, a barokk stílusú Egri Érseki Palota pár éve nyitott újra a látogatók előtt, itt a kiállítások mellett az úgynevezett Madaras termet is megcsodálhatjuk, ahol a madarakat ábrázoló freskókat a restaurátorok

több mint 30 réteg festék alatt találták meg.

A Főegyházmegyei könyvtárban 170 ezer kötetet őriznek, köztük IX. Leó pápa iratgyűjteményét, valamint a Dante-kódexet, melyből az egész világon mindösszesen három létezik.

Az Eszterházy Károly Egyetem egyik épületében található a Varázstorony, amelyben a csillagászati múzeum, a planetárium és a Panoráma terasz gyönyörű kilátása mellett a torony csúcsán Európa legrégebbi camera obscurája található. Ezzel gyakorlatilag felülről a toronyból valós idejű „műholdképet” kapunk a város utcáiról, ha leküzdöttük az oda vezető rengeteg lépcsőt. A sok gyaloglásban biztosan megszomjazunk: egy könnyű, gyümölcsös fehér egri csillag jólesik, akár már a Szépasszony-völgyben is.