Ízvadászat » Magyar ízek

Menü, amitől könnyezünk örömünkben

Menü, amitől könnyezünk örömünkben

2017.11.02.  | Országos Sajtószolgálat/Magyar Konyha

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete idén hetedik alkalommal rendezi meg évzáró Gáláját, melyen a 170 éve született Dobos C. Józsefre emlékeznek. Az ő 1881-ben kiadott Magyar-francia szakácskönyve alapján, az abban szereplő ételeket modernizálva és újragondolva alkotja meg a gálaebéd menüsorát a felkért séf-csapat.

A 2017-es év Gálaebédjének fő eseménye az MVI által alapított rangos szakmai elismerés,

a Gundel Károly-díj immáron 4. alkalommal történő átadása lesz. Az idei díjazott: Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök Étterem tulajdonosa.

(A vele készült interjúnkat itt olvashatják.) A Gálaebéd 6 fogásból álló menüsorát az erre az alkalomra felkért 9 chéf és a több mint 30 közreműködő örömmel, önkéntes munkában vállalta.

2017. november 19-én, vasárnap 12:00 órakor kerül sor az MVI által szervezett Gálaebédre, ahol az idei díjazott, Csapody Balázs ünnepélyes keretek között veszi majd át a díjat. Emellett a gálaebéden a 170 éve született Dobos C. Józsefre emlékezünk. Az ő Magyar-francia szakácskönyve (1881.) alapján, az abban szereplő ételeket modernizálva és újragondolva alkotja meg a gálaebéd menüsorát a felkért séf-csapat.

A gálaebéden a következő séfek és közreműködők vesznek részt, s az alábbi menüt készítik el:

Üdvözlő italok
Kreinbacher Prestige Brut
Sauska Extra Brut Rosé

Executive chef: Bicsár Attila - Sauska 48 Étterem, Villány

Amuse bouche
Nyurga ponty, rákszirom, zeller és gyömbér
„Túrós csusza” 2017
Jahni László, Pohner Ádám - Kistücsök Étterem, Balatonszemes
Mangalicasonka kóstoló
Gódor András a „Sonkás” – Fény utcai piac, Budapest

Hideg előétel
Siroki mangalica fermentált őszi zöldségekkel
Nagy Attila - Bori Mami, Gyöngyös
Mátrai zenit 2017 Centurio szőlőbirtok - Ludányi Balázs

Leves
Tápla leves Nábob módra
Jászai Tibor - Gerlóczy Kávéház és Czakó Kert, Budapest
Kő Kövön Furmint 2016 - Laposa Borbirtok, Badacsonytomaj

Meleg előétel
Pacal kolbász „véres” rakott burgonyával
Sallai Zoltán - La Fiesta Party Service, Budapest
Heimann Kékfrankos Alte Reben 2015

Főétel
Posírozott fácánmell velős barna kenyérmorzsával, vörösboros boróka jus-sal
Szilvási Mihály - Laposa Borbirtok, Badacsonytomaj
St. Andrea Bikavér Áldás 2015

Pre desszert
Begónia sorbet csipkebogyó teával
Jahni László és Pohner Ádám - Kistücsök Étterem, Balatonszemes

Tányérdesszert
Dobos torta Revolution fügével, birsalmalekvárral
Pereszlényi Alexandra - Bagolyvár Étterem, Budapest
Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013, Kiss István Családi Pincészet

Petit fours

Bodonyi István - Platán Restaurant, Tata

Barista: Bősze Viktor - Platán Restaurant, Tata

Sommeliére: Varga Norbert – Onyx, Budapest

A gálaebéd helyszíne: ÖbölHáz Rendezvényközpont (1117 Bp., Kopaszi gát 2.)
 
A belépőjegyek ára: MVI Tagoknak: 22.000 Ft, nem MVI Tagoknak 24.000 Ft.
(Egy MVI tagsággal 2 kedvezményes jegy igényelhető.)

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.