A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2013. május 18.

Káptalantóti ma már fogalom a termelői piacra járók körében. A Liliomkertet négy éve nyitotta meg saját szántóföldjén Harmathy Ildikó. Eleinte úgy tűnt, a hivatalok, a százfejű bürokrácia, az ostobaság és maradiság legyőzik a biológus-mérnök asszonyt, de a hatalom kafkai gépezete fennakadt a parányi civil szerveződés naiv makacsságán.

A káptalantóti termelői piac jelkép lett, közösségteremtő hely. Vasárnaponként itt nemcsak zöldséget és sajtot vásárolnak a turisták és a Káli-medence lakói (akik lakóhelyüket tréfás szeretettel Káliforniának nevezik), hanem diskurálnak, játszanak, megbeszélik ügyes-bajos dolgaikat is. Mint valami kávéházban.

A bejáratnál valaki zenél, Lesznik Angéla kerámiákat, Pataky Tibor fafaragásokat árul, de van bolhapiac, árverés, lekvár- és pogácsaverseny is. Sül a túrófasírt, a káposztáslepény, rotyog a tökfőzelék, a parányi büfében limonádét és bodzaszörpöt árulnak. Ráadásul valami vibrál a levegőben. A Balaton-felvidéki táj varázsos hangulata? A titkos összekacsintás, hogy végre sikerült fityiszt mutatni a Hatalomnak? Divat? Hiszen nincs jobb reklám, mint egy jó kis betiltás. Nem. Akik itt árulnak, azoknak egy része már a piacból él. Ez nem operettlázadás. Ez maga az élet.

Pettenkoffer Viktória, „a kecskesajt király-nője” húszévesen költözött a fővárosból Bács-hegyre. Ma harmincöt kecskéje van, több mint húszféle sajtot készít. Van köztük medvehagymás, rózsaborsos, zsályás, rozmaringos, snidlinges. Maga termeli a fűszereket, a penészkultúrát Franciaországból hozatja. Láng Edit („a piac nagyasszonya”) kenyeret, süteményt, lekvárt, sűrített mustot árusít. A sütemények készítéséhez nem használ se tojást, se tejterméket, cukor helyett mézzel édesít. Titkos receptjei közé tartozik a darált napraforgómagból készült „kenyérkence”, az orbáncfűolaj, a feketenadálytő-tinktúra, a petrezselyemmel és mézzel főzött „szívbor”. Németh Zsolt az akác-, hárs- és vegyes virágméz mellett medvehagyma-, selyemkóró-, gesztenye-, hajdina- és harmatmézet is árul (utóbbinál a méhek a mézharmatot gyűjtik össze), de készít almaecetet, tökmag- és dióolajat is.

Sipos Zsuzsa finom savanyúságairól és különleges sóskamártásáról, Ódor Dezső és Bognár Edina a juhtúróról, a kömény-magos juhsajtról és főként a rúzskultúrás büdös sajtról ismert. A Gusztos család három hektáron zöldséget, csipkebogyót, kökényt, szedret „termel”, Egyed Mátyás szárított gyógynövényeket és feketeszőlő-lekvárt. A sásdi Horváth házaspár (ők a Mankáék) töklekvárt, tökkenyeret, tökös-mákos rétest, tökmagpástétomot kínál, Kiszely Nándi és felesége (Monostorapátiból) savanyú rozskovásszal, különféle magokkal, medvehagymával, teljes kiőrlésű búzalisztből készült kenyeret árul. De kapható a piacon hajtogatott pogácsa, szilvás bukta, „csókálló” fokhagymabefőtt, számtalan szörp és házi készítésű marcipán is. Nem is szólva a napraforgócsíráról, az almás-gyömbéres rebarbaralekvárról, a paprikakrémről vagy a napraforgómagból készült bazsalikomos pesztóról.


A Liliomkert piac Káptalanótiban minden pénteken 17 órától vasárnaponként  7-14 óráig van nyitva.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra