A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Remek piac békés szombatokra

Magyar Konyha

2017. június 30.

A Czakó Kert a Tabán egyik legszebb vendéglátóhelye, ahol március óta szombatonként termelői piacot tartanak - ami először csak egy kicsi, nyugodt kerthelyiségnek tűnik, ott reggeli, ebéd, sütemény, kávé és őstermelők sajtjai, zöldségei, szalonnái vagy virágai töltik ki a szombat délelőttöket.

Budapesten az őstermelői piacokat könnyű kétféle skatulyába tenni: az egyik a nagy piacokon hétvégente megjelenő kofák változatos, de annál szebb és izgalmasabb terményekkel. A másik a Szimpla Piac-jellegű, vendéglátó- vagy szórakozó helyen, vagy parkban megrendezett termelői piac, ahol

olyanok is megismerhetik a piacozást, vagy kerülhetnek kicsit közelebb a vidékhez és a termelőkhöz, akik alapvetően nem csak a bevásárlásért,

hanem az élményért is mennek piacra.

A Czakóban a hangulat valahol a kettő között van: a nyugodt, kényelmesen kiépített kertben nincs túl sok termelő, pont kényelmesen körbejárható, és

szerencsére tolongani sem kell, hogy jusson egy falat szalonna vagy egy csokor virág

– azokból is különösen szépek vannak.

A gyors terepszemle után elkezdtem alaposabban felmérni a kínálatot: többféle cseresznyét, meggyet, burgonyát, zöldségeket, és kicsit korán ugyan, de két-három fajta barackot találtam. Hogy könnyen lehessen dönteni, melyik cseresznyefajta a szimpatikusabb,

kóstolni is lehetett, amiből egyből tudja az ember, hogy jó helyen van

- ha nem lehet megkóstolni, sőt, megfogni sem a portékát, az nem is igazán piac, ugye.

Felvágottakból, szalonnákból, kolbászokból nagyon erős a kínálat, a húzónév az Őshonos Delikát és Kerekes Sándor, aki jobbnál jobb termékeket hozott magával - kolbászok, húsos és zsírszalonnák, szalámik, natúr és fűszeres tepertők, kencék, borecet.

Kétféle házi kenőmájast (szürkemarha és mangalica), debrecenit és snack kolbászt próbáltam, amiből

a tömör, de mégis kenhető, nagyon intenzív májas lett a kedvenc,

amihez a legjobb kísérő egy ropogós héjú kenyér és semmi más.

Nagy felfedezés volt a Capella Kecskesajt, akiknél saját készítésű kecskesajtokat, joghurtokat, sajtkrémeket kaphatunk. A kiválasztott kecskeorda édeskés, éppen hogy kecskeízű, édességekhez nagyon jól passzolna, az érett kecskesajt pedig a legjobb Parmiggiano Reggiano szintjéhez közelít, az íze mindenesetre valahol egy pecorino és egy parmezán közé tehető.

A másik kedvenc a Virágos Pagony lett, ahol elképesztő csokrokat találni, amiket a saját, fenntartható virágtermesztésükben ülteti egy családi vállalkozás, egészen különleges növényekkel. Néhány éve kezdték a virágtermesztést, különleges fajtákkal, amit az elmondásuk szerint folyamatosan tanulnak - mit mi mellé lehet ültetni, hosszú táblázatokban vezetik a gondozásukat, mert másképp képtelenség fejben tartani.

A csokor mellé

beszereztem egy csomag borzas kata magot

(nem a sütemény, hanem a Nigella damascena, vagyis “Miss Jekyll”); azóta szépen fejlődő palánta lett.

A szép választék mellett a Kertben lehet reggelizni és ebédelni is: a reggelihez vagy tízóraihoz friss croissant, péksütemények, quiche, rántotta, virsli, az ebédhez frissen sültekből (kacsa, tarja, kolbászok), főzelékekből, levesekből lehet válogatni.

Édességfronton is erős a pult, pohárdesszertek, tarte-ok és más sütemények töltik meg, amelyekhez Valrhona csokoládét használnak, ami jelenleg a minőségi cukrászat vezető csokoládémárkája. A piac szombatonként reggel nyolctól délután kettőig van nyitva, de érdemes egy átlagos bevásárlásnál hosszabb időt szánni rá, kicsit lelassulni a kertben.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra