A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

L.J.

2014. március 13.

Nagy Annának, a Salon Étterem Budapest cukrászának adta át az első helyezettnek járó egyedi üvegdíjat a hazai és nemzetközi cukrászokból álló nívós szakmai zsűri a 2014-es SIRHA Budapest Desszert versenyen.

A 2014. március 10-12. között zajló SIRHA Budapest élelmiszeripari és vendéglátóipari kiállítás egyik fő attrakciója a SIRHA Budapest Desszert verseny volt, amelyet Kolonics Zoltán, a Gerbeau kreatív cukrászának neve fémjelzett. A verseny szervezője a Hungexpo, főtámogatói a Varlhona és a Ravifruit nemzetközi cégek, akik a világ legnagyobb cukrász versenyének, a Coupe du Monde de la Patisserie kiemelt támogatói.

 

A verseny megrendezésének célja az volt, hogy a hazai cukrász szakma utolérje a nemzetközi színvonalat és alkalmat teremtsen a feltörekvő, elhivatott tehetségeknek. A bemutatkozó fiatal cukrászok pályamunkái hűen szemléltették, hogy a magyar minőségi cukrászatban a hagyományok megőrzése mellett helye van a kreativitásnak, a természetességnek.

Az idei desszert versenyen az vehetett részt, aki pályázati anyagát (a desszert/tányérdesszert pontos receptúráját és az arról készített fotót) február 11.-i határidőre elkészítette.  A cukrászok az idei versenyre két kategóriában - desszert és tányérdesszert - nevezhettek. A nevezés feltétele az volt, hogy a jelentkező minimum 2 éves cukrász szakmai tapasztalattal rendelkezzen. A versenyre 2 db teljesen megegyező gyümölcsös tortát (formája szabadon választott) és 8 db csokoládés tányérdesszertet kellet elkészíteni. Mindkét tortának minimum 1400 gr-ot meg nem haladó súlyúnak kellett lennie, természetesen a dekorációs elem nélkül. A desszerteknek Varlhona csokoládét és Ravifriut gyümölcs püréket kellett tartalmaznia.  A tányérdesszertek 3 alkotóelemet - desszert, öntet, dekoráció - kötelezően tartalmaztak.

A pályázati munkák elbírálása után a desszert versenyen a következő cukrászok jutottak a döntőbe:

  • Berta Gréta (Kempinski Hotel Corvinus Budapest)
    A kategóriákban nevezett desszertek neve:
    Tányérdesszert: Fehér piskóta
    Desszert: Gyümölcsös piskóta
  • Kormos Krisztina (Sugar Design Confectionery)
    A kategóriákban nevezett desszertek neve:
    Tányérdesszert: Csokoládés tányérdesszert
    Desszert: Gyümölcs Torta: Black & Berry
  • Kovács Boglárka (Sugar Design Confectionery)
    A kategóriákban nevezett desszertek neve:
    Tányérdesszert: Csokoládés tányérdesszert
    Desszert: Ricotta torta fűszeres gyümölcsökkel
  • Nagy Anna (Salon Étterem Budapest) - 2014-es SIRHA Budapest Desszert verseny győztese  

      A kategóriákban nevezett desszertek neve:
      Tányérdesszert: Csokoládé málnával
      Desszert: Tárkonyos joghurtos málnatorta


  • Szabó Réka Kata (Yokka kézműves műhely)
    A kategóriákban nevezett desszertek neve:
    Tányérdesszert: CHOCOLATE PASSION gluténmentes tányérdesszert
    Desszert: NAKAMA
  • Korponai Péter (Desszert.Neked)
    A kategóriákban nevezett desszertek neve:
    Tányérdesszert: Delgado tányérdesszert 8 főre
    Desszert: Málna torta 2x10 szeletes tortára

Sajnos Korponai Péter a versenyen betegség miatt nem vett részt.

A cukrász versenyt március 11-én, kedden 13.00 órakor a Desszert verseny Cukrász Nagykövete, Kolonics Zoltán nyitotta meg.  A verseny ideje alatt NICOLAS SERRANO (L'École du Grand Chocolat Valrhona) bemutatóját láthatták az érdeklődök. Ezt követően került sor az Év desszertje versenymunkáinak prezentációja és zsűrizése, majd az eredményhirdetés, díjátadás.

A zsűri elnöke Jordi Bordas volt, a 2011-es lyon-i Coupe du Monde de la Patisserie győztes spanyol csapatának tagja.

A versenyt követően a hazai és nemzetközi cukrászokból álló nívós szakmai zsűri Nagy Annának, a Salon Étterem Budapest cukrászának adta át az első helyezettnek járó egyedi üvegdíjat.

A díjátadásra készült üvegszobor Kecskés Krisztina Ferenczy Noémi díjas üvegművész munkája és Augusztné Szőcs Ibolya cukrász felajánlása. 

Az I. helyezettnek járó díj:

- Kitchenaid univerzális cukrász gép
- 2014-ben felhasználható Valrhona professzionális tanfolyam
- Evolúció c. könyv
- Le Meridien sunday brunch 2 fő részére
- Gerbeaud ajándék
- 100.000 Ft értékű vásárlási utalvány a Servipack Kft.- től
- T. Nagy Tamás Kft. felajánlásában Valrhona Dulcey Blond Chocolate termék

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra