A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Séfek

MKO

2014. május 23.

Budapesten járt Toni Mörwald, az osztrák konyha egyik megújítója, aki Ausztriában a legfiatalabb szakácsként kapta meg a Gault Millau szakácssapkáját. Számos szakácskönyv szerzője, televíziósztár, az osztrák Bocuse d'Or szövetség elnöke és a Kimagasló Osztrák Vendéglátás nevű szervezet vezetője.

"Toni Mörwald világa" Így hirdetik az osztrák szakács birodalmát, amely ma már nemcsak egy vendéglőből, hanem éttermekből, delikáteszboltból, főzőiskolából és egy cateringcégből áll.

 A ma összesen hét szakácssipkát szerzett séf hamar eljutott a csúcsra. 22 évesen már családi vendéglőjüket irányította Feuersburgban, dolgozott kastélyéttermekben, majd a bécsi Ambassador szálló étterem séfje lett és mai napig ő a Beste Österreichische Gastlichkeit (Kimagasló Osztrák Vendéglátás) szövetség elnöke.

Úttörőként tartják számon, a regionális konyha, a helyi alapanyagok, a hagyományos osztrák fogások megújítója, a nemzetközi trendeknek az osztrák konyhába való eljuttatásának egyik kezdeményezője. A francia és az osztrák konyhai stílus követője, de a fűszerek, mindenekelőtt a csili szerelmese.

A kérdésre, hogy mit tart a legfontosabbnak egy szakács életében, azonnal válaszol. A jó minőségű terméket és a kreativitást. Ez a kettő határozza meg, hogy egy étel ízvilága és tálalása harmónikus legyen.

Két kedvenc alapanyaga a tojás és a karotta. Az előbbi nem véletlen, mert szerinte a császármorzsa az egyik legfinomabb osztrák étel és ez csak jó tojásból az igazi. Így van a krumplival is, véleménye szerint a magyar konyha fogásai sokkal ízletesebbek lennének, ha jobb minőségű krumplit használnának a séfek.

 Az osztrák vendéglátás lényegét Toni Mörwald abban látja, hogy nemcsak az ételeken van a hangsúly, hanem a vendég fogadásán, a szórakoztatásán, a hangulat megteremtésén. A Mörwald bisztrókban sokszor jazz és más zenei stílusok képviselői játszanak a vacsorák alatt. Fontos szerepet játszik a regionalitás. Véleménye szerint az étkezésben igenis szerepet kell játszania a hagyományoknak, a helyi jellegzetességeknek. Ahogy a japánoknak a szusi, a briteknek a fish and chips úgy Bécsben a bécsi szelet  és Wachauban a sárgabarack tartozik hozzá az étkezéshez.

Toni Mörwald sokat tett azért, hogy országában a regionális és helyi termékek ismertté váljanak, ne csak a helyiek, hanem a külföldiek számára is. Az Österreich Webung "A szomszéd lakása" című rendezvénysorozat keretein belül Budapesten is bemutatott egy menüt, amely Ausztria - Európa találkozóhelye címet viselte. A marinált borjúszeletektől a hagymalevesig, a káposztás fogastól a sült libamájig, sok olyan alapanyagot bemutatott, amely az osztrák és az európai konyhákban nélkülözhetetlen.

A Mörwald étteremek ma már hét sipkával rendelkeznek, de a séf szíve csücske még mindig a Stammhaus "Zur Traube", a kis gourmet étterem, ahol minden elkezdődött.

 

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra