A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Hírek

Magyar Konyha

2013. június 25.

Néhány napja maradt annak, aki szeretné kipróbálni Budapest egyetlen autentikus szecsuáni konyháját és megkóstolni Wang mester „Ég és Föld” oldalasát. A hét végén bezár a legfűszeresebb kínai gasztrorégió Telepy utcai szentélye.

„Ha Pekingbe utazol, megtudod, milyen alacsony rangon állsz. Ha Kantonba mész, rájössz, milyen kevés a pénzed. Ha pedig Szecsuánban jársz, meglátod, mekkora az étvágyad.” Így szól az egyik kínai bölcsesség. A másik pedig így: „Az ember enni Kínába jár, ízekért viszont Szecsuánba.” A négy nagy kínai gasztronómiai régió közül a szecsuáni az, amely a leginkább megfelel a „fűszeres kínai konyha” közhelynek.

A terület szakácsai nem spórolnak a fokhagymával, a csilipaprikával és a jellegzetes szecsuáni borssal sem. Az alapanyagok között gyakran köszön vissza a sertés, és a többi kínai régiónál nagyobb kedvvel nyúlnak a marhához is. Aki kedveli a fűszeres, nehéz, maszkulin jellegű fogásokat, annak irány… Ferencváros, a Telepy utca, Wang Mester Kínai Konyhája. Ez az egyetlen kínai étterem Budapesten, amely 90 százalékban autentikus szecsuáni fogásokat kínál: sertésfülfalatok, ökörszív pacallal, „Dong po” sertésköröm barnaszószban párolva, sült báránydarabkák, csirke „Ge shan” módra, azaz csilivel és borssal, „Ég és Föld” oldalas…    

Búcsúzik Wang mester étlapjáról a pekingi hagymás csirke: a megújuló Gizella úti étteremben kacsából készítik majd el a fogást.

Aki megkóstolná e fogásokat, nem árt, ha siet: június 29-én végleg bezárja kapuit a IX. kerületi étterem. A húsz éve Magyarországon élő kínai sztárszakács és étteremtulajdonos, Wang Quiang nem gazdasági okokból akaszt lakatot az ajtóra – egyszerűen átszervezi budapesti étterem-portfólióját. Július 1-én a Gizella utcai étterem is bezár, jóllehet csak pár hónapra, hogy szeptember 1-én megújult formában nyissa meg kapuit. Kicserélik a dekorációt, az asztalokat, de még az evőpálcikákat is, és középen nyitott konyhát alakítanak ki, ahol a vendégek nyomon követhetik, ahogy a szakácsok ínyencségeket varázsolnak wokjaikban a kiváló magyar alapanyagokból és kínai fűszerekből.

Ez az étterem továbbra is a pekingi, a hunani, az ujgur és a szecsuáni konyha konyha ételeit kínálja majd, viszont az eddig kapható ételek nagy része átalakul. Az eddigi két étterem szakácsait versenyhelyzet elé állítják, és csak a legjobbakat tartják majd meg, és el kell búcsúzni a szecsuáni fogások zömétől is – szinte biztos például, hogy most lehet utoljára megkóstolni az Ég és Föld oldalast. „Úgy gondoltam, hogy ideje egy újabb minőségi fokot megugrani, és egy még elegánsabb kínai éttermet létrehozni Magyarországon – mondta el Wang mester a sajtónak rendezett búcsúvacsorán. – Örülök, ha a kínai konyha és 5000 éves kultúra újabb helyen kerülhet bemutatásra – minőségi alapanyagokkal, új ételekkel.” 

Wang tarsolyában ambiciózusabb terv is megbújik: a Gizella úti étterem megújulásával párhuzamosan egy másik, vadonatúj étteremkoncepciót is szeretne megvalósítani, minden bizonnyal Budapest V. kerületében. Az új hely a „Best of China” koncepciót követi magas éttermi színvonalon, Kína összes szegletéből kínálnak remekműveket, de csakis a legjobbakat, a mostaninál egy fokkal magasabb árszinten.