A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Hírek

Magyar Konyha

2016. augusztus 22.

A Magok a konyhában biztosan nem az első volna, amit kíváncsian leemelünk a könyvesbolt polcáról. A babok és borsók nem éppen a gasztronómia szupersztárjai. És éppen ez teszi értékessé a kötetet, hiszen a háromlencse-burger, a mungóbabcsírás csirkesaláta vagy a fehérbabos csokoládéfelfújt mind izgalmas ötlet, de mégis kinek jutna csak úgy az eszébe?

Vagyunk egy páran, akiknek a böngészőjében a könyvjelzők között szerepel a Két Cica Konyhája. A gasztroblog hat éve közli könnyed és közérthető receptjeit, és riportol a gasztroélet eseményeiről.
A recepteket illetően a mákos-gorgonzolás-kolbászos salátában látom a Két Cica konyhájának tökéletes összefoglalását. Házias, magyaros és nemzetközi, egészségesre törekvő, és még érdekes is.

A blog – és persze két cica – tulajdonosa Bezselics Ildikó, egykori tévés szerkesztő és hivatásos újságíró, így nem csak a fogásai, az írásai is élvezetesek. A netes világban külön ínyencség az olvasó számára, ha egy bloggernek jó a helyesírása, a mondatközi vesszőket jó helyen látni vagy a tradicionális szót rövid i-vel olvasni külön öröm. Lássuk hát a szerző múlt hónapban megjelent kötetét.

Mindig értékelendő, ha egy könyv egyrészről becsülettel teljesíti a vállalkozását, másrészről nem akar kétszer annyinak tűnni, mint amennyi. A Magok a konyhában – 66 gyors és egészséges recept szerkesztői pont így gondolkodtak: nem egy magbiblia, nem akar mindent elmesélni a magokról. Nem réved a múltba (szerette-e babot Nofretéte vagy Napóeloen, avagy sem), és nem szórakoztat az író saját borsós-lencsés sztorikkal sem.

Egy-egy hüvelyes leírása kimerül minden fejezet elején két bekezdésben, ezek a részekben az adott mag legfontosabb táplálkozástudományi, dietetikai vonatkozásait is.

Az egész kötet szerkesztésére ez jellemző: a könyv elején négy oldal főzési, befőzési útmutató után máris megállapíthatom, hogy rögtönöztem én már a hűtőben talált alapanyagokból Portugál csirkemájas zöldborsót tükörtojással, csak azt nem tudtam, hogy ez portugál. Egyszerű, remek recept.

A kor elvárásaihoz hűen minden étel mellett szerepel, hogy mit nem tartalmaz (a "mentességeket"), illetve a kalória-, zsír-, fehérje- és szénhidráttartalmat is.

Színes és illatos világ bontakozik ki előttünk, amelyben jól megfér egymás mellett a magyaros (tárkonyos lencseleves füstölt csülökkel), az európai (angol sült bab szalonnával) és az egzotikus. Sok keleti ételt megmutat a szerző a közel-keleti humusztól a koftán át az indiai dhálig vagy a mungóbabból készült ázsiai üvegtésztáig.

Belefértek olyan alapételek, mint a rakott zöldbab vagy a zöldborsós csirkeleves, de megismerhetjük az egyre több konyhában felbukkanó házi szójatej és házi tofu receptjét is, vagy olyan járatlan utakon is elindulhatunk, amelyet a tofurántotta vagy a fehércsokis zabtallér babbal szegélyez (igen, ez utóbbi egy babos keksz).

Plusz pont illeti a könyvet, amiért nem zárja ki a magok – és az egészséges táplálkozás – világából a húsevőket.

A Földi Hajnal és Sólymos Ágnes Eszter munkáját dicsérő tördelés, kinézet mellett se menjün k el szó nélkül. Öröm lapozgatni a könyvet: szépen átlátható, visszafogott, kiegyensúlyozott. Ritmusát az adja, hogy bal oldalra került minden szöveg, jobb oldalra minden ételfotó. Érdekesség, hogy az összes képen – magokhoz illő módra – megjelenik a kör alak. Legyen az tál, tányér, csésze vagy maguk a magok, mindig ott a kör, a teljesség szimbóluma.

Mag, amit akartok – poénkodhatnánk, ha a lelkes magkereskedő csapat, a Mag, amit akartok nem sajátította volna már ki magának. Hasznos és szép szakácskönyv, de a tűzhelytől inkább tartsuk távol, mert a készülő céklás-tormás zöldlencserizottó könnyen nyomot hagy majd a fehér borítón. Kíváncsian várjuk a kiadó olajos magvaknak szentelt, előkészületben lévő kötetét.

(Képek forrása: Két Cica konyhája blog és FB oldal)

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra