A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Hírek

Magyar Konyha

2015. január 5.

Tudjuk, hogy a zöldség, gyümölcs, a hal fontos szerepet játszik az egészséges táplálkozásban. Egy harvardi kutatócsoport kimutatta, hogy a mediterrán diéta előnye a telomereknek köszönhető. Marta Crous-Bou katalán kutató tanulmányát több sajtóorgánumban „a hosszú élet titka" címmel közlik.

És hogy mik azok a telomerek? A kromoszómát alkotó DNS-ek végén található rövid, több ezerszer ismétlődő szakaszok, melyek mintegy megvédik azokat a pusztulástól, széteséstől.

Mostmár tudományosan bizonyított, hogy a telomerek hossza befolyásolhatja az egészségünket. Crous-Bou kutatócsoportja közel ötezer nő bevonásával azt vizsgálta, hogy vajon milyen étrend játszhat szerepet a telomerek hosszának kialakulásában és változásában. A kísérletet 1976-ban kezdte el a Harvard egyetem orvosi kutatócsoportja, folyamatosan elemezték a résztvevők telomereinek állapotát. A British Medical Journal-ban közölt tanulmány azt bizonyítja, miszerint az egészséges étrend valóban jobb életminőséget és hosszabb élettartamot jelent. A telomerek a kor előre haladtával rövidülnek. Ebben játszanak fontos szerepet az ételek, amiket fogyasztunk.

A mediterrán étrendet követő nők esetében mutatták ki a legpozitívabb változást. Ezt az étrendet az egyszerűség és a változatosság, a frissesség és a szezonalitás jellemzi. Fő ételek a gyümölcsök, zöldségek, olívaolaj, olajos magvak, hús helyett többnyire hal, ezen kívül a mérsékelt borfogyasztás is jellemző.

Szóval maradjunk a gyümölcsöknél, együnk sok avokádót, brokkolit, spenótot, hiszen ezek az alapanyagok gazdagok antioxidánsban, amelynek köszönhetően lassúlhat a telomerek rövidülése.

 

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra