A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Hírek

Magyar Konyha

2017. február 15.

Március 8-a Nemzetközi Nőnap, ezen a napon a férfiak virággal lepik meg a róluk gondoskodó nőket, asszonyokat megköszönve ezzel odaadásukat. A nők költőket, írókat, festőket is megihlettek, alkotásaikban a nők különlegességét, szépségét, bájait hirdették. A szeretet hölgynek könyvet is ajándékozhatunk az elmaradhatatlan virág mellett.

TÉSZTASÁGMÁNIA

„A házi tésztagyúrás szép lassan kikopott a mi életünkből is” – írja egyébként szokatlanul szép és lírai előszavában a kiadó a Tésztaműhely – Az otthoni tésztakészítés titkai című könyvéhez. És valóban: a mi nemzedékünknek még a szülei, a még később születetteknek valószínűleg csak a nagyszülei vagy a dédszülei gyúrtak, szárítottak tésztát otthon. Talán a levestészták – a csiga, az orsó, a cérnametélt, a lebbencs – tartották még magukat sokáig. Az Alföldön, ahol én felnőttem, biztosan. Az egyszerre gyereket nevelő, háztartást vezető és munkahelyen is dolgozó asszonyoknak azonban mikor lenne erre idejük? Az üzletekben annyiféle és – egy ideje már – olyan jó minőségű tészták is kaphatók, hogy van miből választani.

Az új generációs szakácskönyvek azonban szembemennek a fogyasztói szemlélettel - egy angol közmondás szerint csak a döglött halak úsznak az árral -, újra divatba jött minden, ami saját készítésű. Vidékre költöző sztárszakácsok, a főzésben önmegvalósító blogger-édesanyák és az életet önmagáért szeretni akaró gasztrobolondok állnak neki rég elfeledett konyhai műveleteknek: kenyeret sütnek, lekvárt főznek, kolbászt töltenek – és tésztát gyúrnak.

Bizonyítva ezzel, hogy az étel maga az élet, a munka, amit beleteszünk egy húslevesbe, vagy ebben az esetben egy jó farfalléba, önmagáért is kedves. Az alkotás, a teremtés – egy egyszerű tarhonyáé is – sikerélményt ad, örömet és boldogságot mindazoknak, akikből még nem veszett ki a boldogságra való törekvés.

Kereki Noémi is ezért készít tésztát házilag. Nem azért, mert ez gyorsabb, egészségesebb vagy éppen laktatóbb – hanem azért, mert tésztát gyúrni öröm. Saját bevallása szerint kis helyen és nagy felfordulással főz, az ételek között érzi magát otthon. Előző kötetében arról írt, hogyan lehet gyerekeket lekötni a konyhában (Kiskukták szakácskönyve). A tésztákról összegyűjtött tudását most egy tematikus, de látványos kötetben osztja meg velünk. Vagy hatvanféle száraztészta – nem, ezek nem receptek, hanem maguk a tésztafélék! –, valamint néhány jól bevált recept, és bónuszként kiváló pesztók – ezt tálalja az olvasónak a kötetben.

A kiváló fotóanyag – melyet az egyébként gyönyörű és különleges csákberényi Catherine’s Cottages vendégházakban készítettek – segítségünkre lesz abban, hogy megértsük a kézmozdulatokat, amelyekkel az egyes tésztaféléket sodorni, csavarni, vagdalni vagy simítani kell. Az alapismeretek könnyen érthető átadása után külön-külön fejezet szól a durumtésztákról, a tojásos tésztákról, a töltött tésztákról és gombócokról. Negyven olasz és magyar tészta! A kiadó vezetőjét nyilvánvalóan megfertőzte, mert így vall: „Tanúsíthatom, hogy a házi tésztakészítés szenvedéllyé válik. Mánia lesz belőle. Tésztaságmánia.”

Kereki Noémi: Tésztaműhely
– Az otthoni tésztakészítés titkai
Csipet Kiadó, 2016. Ára: 5500 Ft

1300 GRAMM OLASZ ÉLETÉRZÉS

Gianni intézmény, fogalom, egy keresztnévbe sűrűsödött életérzés a XXI. század Budapestjén. Talán mások profibban csinálják – ők kapják a Michelin-csillagot, nem Gianni. De Gianni Annoni jelentősége, hogy az első fecskék egyike volt, tagadhatatlan.

A Pomo d’Oro volt az első igazán igényes, egyúttal korszerű olasz étterem Budapesten. Tőle tanultuk meg, egyszeri magyarországi polgárok, hogy az olasz konyha nem maradékokból összetákolt pizzát, darált húsos spagettit jelent, hanem zöldségeket, halakat, kiváló húsokat, csábító édességeket – és persze, igen, pizzát és tésztát is, de milyet!

Gianni most megírta és lefotózta az életét. Szép, súlyos kötet, tartalmas, mint egy nagy tál minestrone. Betűben, képben, receptben elmesélve. Bár a receptek itt csak mellékszereplők, egyszerűen nem maradhatnak ki a főszereplő életéből, csonka lenne nélkülük az összhang.

A könyv történeteiből egy erős, értékeiben stabil, hagyományos olasz család képe bontakozik ki. Egy európai nagyváros is tapinthatóan jelen van, a mi Budapestünk, ahol Gianni – ki gondolná? – 22 éve él és dolgozik.

És aztán persze, mindenekelőtt az étterem, a Pomo d’Oro. Szerepel a könyvben mindenki, aki segítette Gianni álmát megvalósulni. Külön fejezet szól a kudarcokról is. Mert a sikerhez – és ez Gianni élettörténetének tanulsága – az önbizalom mellett kemény munka is kell. Ez a könyv szakácskönyv és vallomás egyszerre. Bepillantás egy sikertörténet kulisszatitkaiba. Több mint 1300 gramm olasz életérzés. Miért nem olasz-magyar? Mégsem férnek össze?

Gianni Annoni: Olaszul l’enni jó – Szakácskönyv.
Vallomás. Egy sikertörténet kulisszatitkai.
Kossuth Kiadó, 2016. Ára: 6990 Ft

ÜLJÜNK EGY ASZTALHOZ!

Az elmúlt idők legélvezetesebb szakácskönyvélménye egy a többinél talán kisebb szabásúnak tűnő, de szenvedélyes, egyszerre eredeti és hagyományos, nagyon gyakorlatias és életszagú, ám legfőképpen minden ízében nőies kötet: Budai Zsanett és Tonté Barbara Romani Gastro című cigány szakácskönyve. Rengeteget tanulhatunk ezektől a bátor cigány asszonyoktól, mi, elkényelmesedett nagyokosok! Ők pontosan tudják, miért a tűzhely a családi otthon közepe.

„Szeretünk enni, etetni. Szeretjük a bennünk rejlő kreativitást és alkotóvágyat a főzésben kiteljesíteni. Főzünk a családnak, főzünk a barátainknak, étellel békítjük meg a másikat, és ha valami jó történik, az tökéletes alkalom arra, hogy együnk valamit.”

A cigány konyhát sem elméleti alapon közelítik meg: egyszerűen összegyűjtik a nagymamák, édesanyák, egyéb retyerutyák legjobb receptjeit, és korszerű háziasszonyként ezt néha továbbgondolják, városi konyhában is elkészíthetővé varázsolják.

Ebben a könyvben nincs körmönfont gasztronómiai blabla, nem hemzsegnek angol és francia kifejezések, semmihez nem javasolnak drága eszközöket vagy speciális helyeken beszerezhető alapanyagokat. Mindent értünk, és mindent el is hiszünk Zsaninak és Barának – első olvasásra.

A receptek ereje a közösségteremtésben rejlik: világos, hogy nem maguknak, hanem a szeretteiknek főznek, beleadva a szívüket. Akit esetleg a hagyományos cigány ételek riasztanak, azok is megtalálják a maguknak való fogásokat: a bodagburgert vagy a paradicsomos fordított pitét. Az Ünnepek című fejezetben – a cigány konyhában egyébként ritka – süteményeket is találunk: cigány rétes, sárgabarackos bukta, túrós lepény.

Gyönyörűek a kötet színei, a vállaltan nőies grafika, a fejezetcímeket körülölelő virágkoszorúk, az az őszinte bátorság, amellyel mind a fotók, mind a portrék készültek. Üljünk egy asztalhoz! – olvassuk a szakácskönyv borítóján, és igen, ilyen frappánsan lehetne és kellene megoldani közös dolgainkat. A közös étkezés bizalmat szül, közösséget teremt, más szemmel nézünk a világra, ha ezeket a szeretettel, sőt szenvedéllyel főzött ételeket együtt kanalazzuk.

Budai Zsanett–Tonté Barbara: Romani gastro
Libri Kiadó, 2016. Ára: 3990 Ft


FŐZZÜNK TUDATOSAN!

Egyre erősebbek azok a hangok, amelyek arra figyelmeztetnek: nagyon nem mindegy, mit eszünk. Elmúltak az idők, amikor a koleszterin vagy a zsír volt a fő mumus.

Mára alig van olyan család, amelyben valaki ne lenne élelmiszereink valamelyik összetevőjére érzékeny: gluténra, tejfehérjére, laktózra, különféle magvakra, vagy éppen szójára, cukorra.

Számos család megéli, hogy nem tud nyugodtan beülni egy étterembe, sokan főznek esténként glutén- vagy tejmentes menüt a gyerekeknek.

Andrási Nóra gyógyszerésznek – a Nóri mindenmentes konyhája blog szerzőjének – kötetét lapozgatva meglepődve tapasztaljuk, hogy ezek a mindenmentes receptek egyáltalán nem fűrészporszerűek, ahogy a kívülálló gondolná, ellenkezőleg, nagyon is ínycsiklandóak, változatosak, teljes és minőségi táplálkozást kínálnak.

Dr. Andrási Nóra: Mindenmentes
Boook Kiadó, 2016. Ára: 4990 Ft

Tudatos főzésre buzdít az amerikai futómagazin, a Runner’s World kiadványa is. Már a maratonista olimpikon, Deena Kastor előszavával megfogott engem ez a kötet: nekem is a futás és a főzés a két szenvedélyem.

Aki rendszeresen fut (vagy másmilyen testmozgást végez), pontosan tudja, hogy a jó minőségű, tudatosan összeválogatott élelmiszer mennyit segít a jó teljesítményben, míg ellenkező esetben a sport nyűggé válik.

A kötetnek az egészséges és könnyen elkészíthető recepteken túl a rendszerezettség az erőssége.

Vannak futás előttre javasolt étkek és a regenerálódáshoz alkalmasak, de kapunk gluténmentes vagy éppen vegán recepteket is. Kedvenceim a saláták és a gyümölcsturmixok.
Az vagy, amit megeszel! Egyre inkább hiszek e mondat igazságában.

Fuss & főzz
Marquard Média Kiadó, 2016. Ára: 4995 Ft

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra