Magyar Konyha
2017. május 22.A csokoládétól hallucinálni is lehet, vagy ezen az emberen tényleg felemás cipő van? És miért állnak sírkövek a kertben – vajon az a láma rám akar támadni?
Az osztrák Zotter csokimanufaktúra zseniális célpont. Tulajdonosa, Josef Zotter igazi legenda, a szakma bohóca. De ha benézünk a kulisszák mögé,
a vicceskedésen túl mellbevágó, micsoda munka van a vidám üzem képe mögött.
Mint oly sokan, ő is a hagyományos üzleti modellel kezdett, de
1996-ra eljutott oda, hogy akármilyen finomak is voltak a termékei, becsődölt, ám mégsem adta fel.
Új alapokra helyezve a vállalkozást egy sokkal komoly víziót valósított meg: az egész üzem körbejárható, vagy százötven ponton kóstolhatnak a vendégek, miközben az óriási telken állatok - pulykák, lovak, birkák, kecskék, nyulak, lámák, csirkék és kacsák - legelésznek, s az étteremben állandóan ég a tűz.
Közép-európai példákból kiindulva azt hihetnénk, hogy a Zottert övező show és a mesevilág a minőség rovására megy, de nincs így: a világ legjobb fair trade kakaóit igyekeznek beszerezni, vállalva, hogy annyit fizetnek érte, hogy a termelő se járjon rosszul – nincs okuk garasoskodni, a cég ezerrel pörög, metódusukat 2010 óta még a Harvard Egyetemen is tanítják.
160 munkásuk van, de évi 265 ezer látogatót fogadnak, miközben manufakturális viszonyok között 365 féle csokit készítenek – nem gurítanak kicsit, hisz éves forgalmuk meghaladja a 20 millió eurót. A stájerországi Riegersburgban üzemelő élménypark igazi gasztroturisztikai célpont – ha szeretnének még többet megtudni a hihetetlen mesevilágról, görgessék végig képriportunkat!