A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Hírek

Még sosem ettem ennyi csokit, de túléltem!

Magyar Konyha

2017. május 22.

A csokoládétól hallucinálni is lehet, vagy ezen az emberen tényleg felemás cipő van? És miért állnak sírkövek a kertben – vajon az a láma rám akar támadni?

Az osztrák Zotter csokimanufaktúra zseniális célpont. Tulajdonosa, Josef Zotter igazi legenda, a szakma bohóca. De ha benézünk a kulisszák mögé,

a vicceskedésen túl mellbevágó, micsoda munka van a vidám üzem képe mögött.

Fontos üzenetek ezek!Mint oly sokan, ő is a hagyományos üzleti modellel kezdett, de

1996-ra eljutott oda, hogy akármilyen finomak is voltak a termékei, becsődölt, ám mégsem adta fel.

Új alapokra helyezve a vállalkozást egy sokkal komoly víziót valósított meg: az egész üzem körbejárható, vagy százötven ponton kóstolhatnak a vendégek, miközben az óriási telken állatok - pulykák, lovak, birkák, kecskék, nyulak, lámák, csirkék és kacsák - legelésznek, s az étteremben állandóan ég a tűz.A tábla csokit formázó bejáratot keressük a kis faluban
Közép-európai példákból kiindulva azt hihetnénk, hogy a Zottert övező show és a mesevilág a minőség rovására megy, de nincs így: a világ legjobb fair trade kakaóit igyekeznek beszerezni, vállalva, hogy annyit fizetnek érte, hogy a termelő se járjon rosszul – nincs okuk garasoskodni, a cég ezerrel pörög, metódusukat 2010 óta még a Harvard Egyetemen is tanítják.A nyugdíjasok is meg vannak őrülve a csokiért
160 munkásuk van, de évi 265 ezer látogatót fogadnak, miközben manufakturális viszonyok között 365 féle csokit készítenek – nem gurítanak kicsit, hisz éves forgalmuk meghaladja a 20 millió eurót. A stájerországi Riegersburgban üzemelő élménypark igazi gasztroturisztikai célpont – ha szeretnének még többet megtudni a hihetetlen mesevilágról, görgessék végig képriportunkat!

A hernyó remek fehérjeforrás - az előtérben meg is kóstoltuk

Benn a teljes gyártási folyamatot megismerhetük a kakóbabtól a csomagolásig

A tejcsiktól az étcsokiig - mindet meg kell kóstolni

Folyik a nugát: senki nem szól ránk, ha kétszer is merítünk

Magunknak adagolunk az üzemben

Áfonyás villanykörte, miért is ne?

A meglepő szobrok gyakoriak

Fűszerbemutató: sáfrányt is használ a Zotter

Nem érdemes túl sokat enni egyszerre, pár méter múlva egy újabb falat vár a vendégre

Kiderült, hogy az úszósapka nem véletlen

Életemben először tudtam egy úszósapiban gyönyörködniAz örökké mosolygó, felemás cipőt hordó Zotter úrral is összefuthatunk

Üvegfalakon át figyelhetjük az üzem életét

Egy újabb sokkoló műtárgy

Minden csokijuk bio és fair trade

Hatalmas, bejárható, napelemekkel körbevett birtok a csokigyár mögött, lenn a remek étteremmel

Figyelemfelkeltő: a vécé öblítésére használjuk el az értékes ivóvizet

Amely csokik nem lettek népszerűek, fejfát kapnak és szimbolikus sírhelyet

Magaságyásban termelik a zöldséget az étterem számára

A rovaroknak is szerepe van a biogazdálkodásban

Egyszerű az étlap, de szezonális és ötletes

Indításnak borjúleves

Japános teppanyaki a tálon

Bárányburger teljes kiőrlésű zsemlével

A kenyeret is helyben sütik

Élőben nézhetjük, hogy készül az ebéd

Kifelé a butikon át vezet az út - a megpuhított és elvarázsolt vendég könnyebben vásárol