A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Hírek

Magyar Konyha

2013. január 29.

Film és gasztronómia kapcsolata hálás téma, megmozgatja mindenki fantáziáját. De mit tanulhatunk az evős jelenetekből? Van-e a filmesek szerint az étkezésnek életfilozófiai tanulsága? A Magyar Konyha exkluzív filmtörténeti menüjében recepteket is elárulunk.

„Az ínynek olyan fantáziája van, amelynek például a tapintás, vagy a szaglás a nyomába sem ér, sőt még a hallás is csak ritkán” – írja Hamvas Béla az Ízek című esszéjében. Ha a nyelvünk valóban ilyen kivételes képzelőerővel van megáldva, hogyan kerülhetnék meg e témát az egyik legérzékibb művészeti ág képviselői? A film – amely két érzékszervükön keresztül közelít hozzánk – talán éppen ezért foglalkozik olyan gyakran az ételekkel.

Februári számunkban körbejárjuk a mozifilmek evős jeleneteit. Chaplin cipőfűzőjelenete,  Babette lakomája, Menzel disznóvágása éppúgy helyet kap a felsorolásban, mint a Szeress Mexikóban afrodiziákumai.

Top 10 gasztrofilm, Top 10 kulináris jelenet, a világ filmművészetének gasztronómiai kincsei.

A Magyar Konyha emellett kiválasztott öt filmet, amelyben már klasszikussá vált fogásokat főznek a főszereplők. Ilyen Szindbád húslevese, Rémy lecsója, Julia Child vörösboros kakaspörköltje és Babette Libamájjal, szarvasgombával töltött fürje és a Veri az ördög a feleségét című film tökös-mákos rétese.

A kiválasztott filmbeli ételeket a Magyar Konyha számára Lutz Lajos séf, a várnegyedbeli Pest-Buda étterem konyhafőnöke készítette.

Lukácsy György filmkritikus kedvenc evős filmjeit, a toplistákat és a recepteket megtalálják a Magyar Konyha februári számában.