A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Hírek

Magyar Konyha

2016. augusztus 22.

Magyarország a genetikailag módosított szervezetektől mentes élelmiszerek gyártásának az egyik élharcosa. Az utóbbi időben szerencsére szinte egész Európában határozottan lépnek fel a GMO mentes termékek érdekében.

"Világviszonylatban a mezőgazdasági terület 90%-a génmódosítás-mentes. Mindössze négy ország - USA, Brazília, Argentina és Kanada - területén vetik a GMO-k 84%-át. A kisbirtokos gazdálkodók mindössze 0.6%-a választja a génmódosított növényeket. 15 évnyi kutatás után, még mindig csak négy fajt érint a génmódosítás: szóját, kukoricát, gyapotot és repcét. És ezek is mindössze kétféle tulajdonsággal bírnak: vegyszernek ellenállók vagy rovarirtó szert termelnek." - olvasható a Greenpeace oldalán. Magyarország Európa legnagyobb harcosa a génmódosított növények elutasításában.

Az Európai Unió GMO szabályozása az egyik legszigorúbb a világon, ám ez nem volt mindig így. A 90-es évekig gyengébb szabályozás volt érvényben az EU-ban, mint az USA-ban. Amikor az első GM szója szállítmányok elérték Európa partjait, az Unió is észbe kapott, és gyakorlatilag betiltotta a GMO-kat. Az USA azonban hivatalos panasszal élt a WTO-nál (Kereskedelmi Világszervezet), és a nemzetközi kereskedelmi egyezmények megsértésével vádolta az EU-t. Ezért 2001-ben az Unió megalkotta a GM növények termesztésével és a kísérletezéssel kapcsolatos jogszabályi hátteret és 2003-ban a GM élelmiszer és takarmány behozatalára vonatkozó szabályozást. Így az import szigorú feltételekkel ugyan, de újraindulhatott. Annak ellenére, hogy az uniós GMO-s szabályozás a világon az egyik legszigorúbb, legtöbbször az engedélyezést megelőző kísérletek még mindig nem megfelelőek, hiányoznak az allergológiai/toxikológiai vizsgálatok, valamint a hosszú távú környezeti hatásokat vizsgáló kutatások. Az uniós engedélyezési eljárás során a tagállamok szavaznak, hogy az adott GMO forgalmazását engedélyezzék-e az egész Unió területén.

Csütörtökön politikai megállapodás jött létre az európai uniós tagállamok környezetvédelmi miniszterei között arról a jogszabály-tervezetről, amely jogi alapot biztosítana a tagországok számára, hogy saját területükön megtiltsák génmódosított organizmusok (GMO) termesztését. A jelenlegi szabályozás értelmében, ha egy GMO-ra Brüsszel kiadja az engedélyt, akkor az az Európai Unió egészére érvényes, és a tagállamok csak az úgynevezett védzáradék alkalmazásával, szigorú feltételek mellett tilthatják ki a piacukról az adott terméket.

Fazekas Sándor történelmi jelentőségű döntésnek nevezte a politikai megállapodást, különösen annak fényében, hogy korábban több tagállam is ellenezte a GMO-tilalmat. Hangsúlyozta, hogy Magyarország mindvégig a GMO-k betiltását szorgalmazta, mert ahhoz, hogy meg tudja őrizni szuverenitását, valamint az egészséges környezetet és élelmiszert, "elemi érdekünk, hogy mi dönthessünk ebben a kérdésben".

A döntésnél nem környezeti vagy egészségügyi szempontokat, kockázatokat kell mérlegelni, hanem a tagállam gazdasági és társadalmi indokok alapján is bevezetheti a tiltást - hívta fel a figyelmet Fazekas Sándor.

A sikeres magyar GMO-ellenes fellépésnek is köszönhető, hogy sok tagállam Magyarországhoz igazította álláspontját, és szavazott igennel a javaslatra - mondta a miniszter. Emlékeztetett arra, hogy Magyarország EU elnöksége alatt a dosszié tárgyalása során óriási előrelépést sikerült elérni: kidolgozták azt az indokrendszert, amelyre a tiltó intézkedést alapozni lehet.

forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium, www.greenpeace.hu