A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Hírek

Magyar Konyha

2015. december 4.

December az ünneplésről szól, a Megváltó eljövetelét várjuk az advent időszakában. A várakozás, készülődés mellett a karácsonyi ételsort is meg kell tervezni. A karácsonyi menü összeállításában pedig számtalan szakácskönyv segít. A gasztrokönyvek ajándéknak is kitűnőek. A karácsonyi fa alá mi most három könyvet ajánlunk: az egyik Fűszeres Eszter gasztronómia újságíró új könyve, aki negyven kedvenc levesét válogatta össze, évszakok szerinti elosztásban. A másik a chiliről szól, amely kiváló ajánd

LEVES MINDEN NAPRA

 

Fűszeres Eszter blogját és receptjeit eddig is nagyon kedveltem. Már az első könyvéről is írtunk itt a Magyar Konyhában, új kötetével azonban végképp belopta magát a kedvenceim közé. Egy igazi családi ebéd titka éppen a leves – a fast food valódi ellentéte, egy bevezető fogás, amely éltet és táplál, amit nem lehet, de legalábbis nehéz állva vagy kapkodva bekapni. Gyerekkoromban az igazi jó húsleveseket az én édesanyám is órákon át főzte, és a hétvége hangulatának sokunk számára ma is a húsleves gőzölgő párája adja meg az illatalapját. A szerző negyvenöt levesreceptet ad közre ebben a kisalakú kötetben, ami pont elég arra, hogy végigfőzzük vele az előttünk álló telet. Minden másnapra jut egy ízes és illatos leves, gazdag alapanyagokból, változatos ízvilággal, gyomrot melen gető, jótékony adománya az éléskamrának és a háziasszonynak. Ritkán vagyok úgy szakácskönyvvel, bármennyire tetszik is, hogy kedvem lenne az elejétől a végéig lefőzni. Most ez a helyzet. Aki azt hiszi, már mindent tud a levesekről, annak is tartogat meglepetést a kötet, kezdve a húslevestől (ami minden későbbi leves alapja) egészen az évszakok szerint váltakozó receptekig. Alapkönyv, egyszerűen ki kell próbálni.

 
Fűszeres Eszter: Leves minden napra
Libri Könyvkiadó, 2015. Ára: 3990 Ft

 

CHILI

 

Télidőben nem csak egy jó leves melegítheti a gyomrot. A chili című kötet arról szól, hogyan termesszünk és tartósítsunk chilit és paprikát. Az ember nem is gondolná, a tudásnak milyen tárháza áll rendelkezésre erről az idehaza is közkedvelt fűszernövényről. Ezt a tudást a könyv szinte az infografika műfajában tárja elénk: kifejezetten erőssége a design. Az első fejezet amolyan becsalogató kultúrtörténeti bevezető, a legizgalmasabb része az, amelyikből megtudjuk, milyen vegyület a kapszaicin, illetve mi az a Scoville-skála, ami a csípősség meghatározására szolgál. A második a paprika otthoni termesztéséről szól, kedvet csinálva ehhez mindazoknak, akik amúgy még nem jöttek rá, hogy veteményezni a legjobb dolgok egyike a világon. A harmadik fejezet bemutatja a számtalan paprikafajtát, nem elfeledkezve a magyar erősről sem, annyi család kedvencéről idehaza. A chilibibliának az utolsó fejezetben lesz aztán kicsit szakácskönyv jellege, ahol tartósítási és feldolgozási módszerekkel ismertet meg, feltételezve, hogy az előző fejezetek kedvet csináltak nekünk egy valódi paprikaültetvényhez. Az ehhez hasonló könyvek sokszor esnek abba a hibába, hogy a hazai viszonyokra nehezen alkalmazhatók: itt az utolsó oldalon hazai beszerzési forrásokat, rendezvényeket, kertészeteket is összegyűjtöttek. A chili kiváló ajándék férfi családtagoknak, de szórakoztató, informatív olvasmány a család összes tagjának, nem véletlenül kaptam rajta kamasz lányomat, hogy elmélyülten lapozgatja.

Kay Maguire: A chili
Gabo Kiadó, 2015. Ára: 3500 Ft

 

JÓ BOROK

 

A chiliről szóló könyvhöz hasonlóan a Jó borok is a Gabo Kiadónál jelent meg (bosszantó módon mindkettőt Kínában nyomták, tehát ezeknek a köteteknek bizony elég nagy az ökológiai lábnyoma). De nem ez az egyetlen hasonlóság. A Jó boroknak is kiváló a grafikai világa, az olvasó egyszerre szívja magába a közérthető szöveget és a képeket. A borfogyasztók, borgourmand-ok saját nyelvi világáról sokszor írtunk már, kicsit kifigurázva azt. Ez a kötet mintha kísérletet tenne arra, hogy visszatérjen a bennfentességtől mentes megfogalmazáshoz, ezzel is bátorítva azokat, akik eddig messziről nézték a klub tagjait. A Jó borok megkísérel beavatni a bortitkokba, a címke rejtelmeitől a megfelelő bor kiválasztásáig, a borkészítés kulisszatitkaitól az értékelés szempontjaiig. Szerethetném is ezt a kötetet, ha el tudnám feledni, hogy teljesen hiányzik belőle a magyar bor! Mennyivel hasznosabb lehetne ez a kötet, ha megtalálhatnánk benne azokat a borokat is, amelyeket megvásárolhatunk a borkereskedők polcain. Sajnos az amerikai szerző számára az európai borok világa Ausztria keleti határáig terjed, azt sem veszi észre, hogy a pannon borvidék Magyarországon folytatódik.

 

 

Marnie Old: Jó borok – kóstolási tanfolyam
Gabo Kiadó, Ára: 5500 Ft