A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Hírek

Piros és sokkal jobb, mint a ketchup

Magyar Konyha

2017. augusztus 3.

Tény, mi sem vagyunk normálisak. Kinn negyven fok, a kőfalakról úgy pattan le a rádió hangja, hogy percekig visszhangzik fejünkben: hő-ség-ri-a-dó. A tűzhely mellett állunk és lelkesen kevergetjük a szószt - van, amiért érdemes megizzadni.

Grúzia nem csak a világ legszebb betűkészletéről vagy Mariam Elieshvili hangjáról ismert – isteni a konyhájuk, teli olyan ízekkel, amelyek a magyaroknak is kedvesek lehetnek. Az egyik legnépszerűbb a szinte ketchupként, univerzálisan fogyasztott tkemali. Alapja a minap már kitárgyalt mirabella szilva, amely most érik, teli van vele az ország – szedjenek egy kis vödörrel és lássanak neki.

Hozzávalók:

  • 1 kg mirabella
  • 1 kk só
  • 1 kk frissen őrölt fekete bors
  • 1 kk ánizs
  • 1 csokor zöld koriander vagy fél ek frissen őrölt koriandermag
  • 4-5 levél menta
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 0,5 kk chili

Megrottyantjuk, hogy passzírozható legyenA recept halálosan egyszerű: a kiló mirabellát, vagy nevezzük nevén, fosókát, egy kevéske vízzel feltesszük főni.

Amikor megpuhult és fakad szét, átpasszírozzuk, hogy a magok kikerüljenek belőle.

Érdemes alaposan megcsinálni, kellemetlen, ha később véletlenül ráharapunk egyre. Sokak szerint akkor jó, ha szép sima, így ők botmixerrel csapatják homogén állagúra – mi ezt önökre bízzuk.Magozzuk gondosan ki!
Cukor nem kell bele, nem lekvár a cél. Egy kanál só, fokhagyma, ánizs, menta ízlés szerint és persze bors kötelező bele, de

az aromát nagyban a koriander határozza meg.

Ha van a kertben zöld, dolgozzunk azzal, kössünk egy köteget és tegyük bele – ha kész, nyugodtan vegyük ki, az íze már belefőtt.Ez a jó állag

Akkor jó, ha kicsit pikáns. Chili vagy valamelyik hazai csípős fajtából készült őrlemény is mehet a tkemaliba – az arányokat önök döntsék el, bár az eredeti változat nem durván csíp, inkább csak úgy megzsibogtatja az ember ajkát.Párolt-pirított zöldbab bajor kolbásszal, tkemalival

A leghálátlanabb feladat a kevergetés, mert bizony a sütő mellett meleg van, így hiába menekülünk a kinti hőség elől, benn ugyanolyat állítunk elő.

Lassú tűzön addig főzzük, amíg ketchup sűrűségre nem áll össze.

Érdemes pár üveggel eltenni télire, hiszen az édes-savanyú tkemali mártás univerzális, nem csak a húshoz, hanem a tésztához is remekül passzol.