A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Hírek

Magyar Konyha

2016. október 7.

Az elmúlt napokban történelmi lehetőséget kapott a magyar gasztronómia. "Megismertek, megkedveltek és várnak vissza minket" – fogalmazott a Costes séfje a San Sabastián-i szereplés után. Sikerélményekkel telve érkeztek haza a magyarok a legfontosabb gasztronómiai világkonferenciáról, a Gastronomikáról.

"Ahogy a világ lát minket, és ahogy mi látjuk önmagunkat. A kettő közötti különbség az életünk. A kulinária világszínpadán mi most nem kaptunk szerepet. (...) A négynapos konferencián Magyarország neve el sem hangzik" – Vinkó József, a Magyar Konyha főszerkesztőjének 2012-ben írt cikkéből idéztünk. E sorok San Sabastiánban születtek. És most, négy évvel később: Magyarország jött, szerepelt, főzött a Gastronomikán.

Porondon Magyarország

A San Sabestián-i kongresszusi központ auditóriuma

Az elmúlt 18 év során fokozatosan nőtte ki magát a világ legfontosabb szakmai rendezvényévé a Gastronomika. A világ leghíresebb séfjei évről évről San Sebastiánban adnak egymásnak randevút, a fellépési lehetőség pedig komoly érdemet jelent. Fontos elmondani, hogy ez nem egy fesztivál, hanem szakmai kongresszus, amelyen idén 37 nemzet konyhája képviseltette magát.

A hazai sajtóban elterjedt, hogy idén Magyarország a díszvendég. Valójában minden kontinensről érkezik díszvendég, idén mi és Törökország képviseltük Európát. Díszvendég volt továbbá Brazília, Dél-Afrika, Japán és Ausztrália is.

Nagy remények

A magyar csapat

A Gastronomika jelentősége látványos: miután meghívást kapott a kongresszusra Dél-Korea vagy Peru, a szó szoros értelmében felkerültek ezek az országok a világ gasztrotérképére, turisztikai desztinációként is keresettebbek lettek, céltudatosan a helyi konyhát felfedezni vágyó utazókkal. Érzékelhetően beszűrődtek konyhatechnológiák és alapanyagok Ázsiából és Dél-Amerikából, a perui Gastón Acurio egycsapásra sztárséf lett.

Megtörtént ez Mexikóval és Japánnal is – utóbbi szerepelt már korábban is díszvendégként –, de egy nemzeti konyhára irányuló figyelem nem korlátozódik az országhatárokon belülre, Albert Adriá (Ferran Adriá testvére) mexikói és japán éttermet is nyitott Barcelonában.

Palágyi Eszter: "Megkedveltek minket" 

A fantasztikus éghajlattal rendelkező Baszkföld pezsgő kulináris élete nem véletlenül világhírű: "ezek az emberek egyszerűen rajonganak a gasztronómiáért" – meséli a San Sebastiánból frissen hazaérkezett Palágyi Eszter, a Costes ifjú konyhafőnöke. "Most végre megismertek, megkedveltek és várnak vissza minket. Tényleg kíváncsiak voltak Magyarországra, mint a gyerekek, olyan nyitottsággal és kíváncsisággal kérdeztek bennünket, hogy mivel és hogyan dolgozunk."

Palágyi Eszter (Fotó: MTI)

"A legnagyobb sikerélménynek azt tartom, hogy a magyar stand volt az egyetlen, ahol egyfolytában voltak, kóstoltak, kérdeztek, igazi élet volt nálunk." Arra a kérdésre, hogy tetszett neki a többi magyar fellépő előadása, azt mondta, hogy Széll Tamás és Szulló Szabina profi volt, mint mindig, Bíró Lajos pedig tolmácsolva is át tudta adni a személyiségének eredetiségét és dinamikáját."

"A puzzle darabjai még szanaszét vannak"

Mihály László cukrász, a Váci Desszert Szalon tulajdonosa, aki a Dobos-tortáról tartott előadást, az MTI-nek nyilatkozott: "Minden adott, hogy a magyar cukrászat is felzárkózzon a világhoz: az alapok, a tradíció, a világlátottság, a felkészültség, de a puzzle darabjai még szanaszét vannak".

“Látszódik egy nagyon komoly fejlődés a Michelin-csillagos éttermek sikereink keresztül (…) ők már azért pályán vannak, de a cukrászatnál én úgy tudnék fogalmazni, hogy az űrrakéta útra készen van, de idő kérdése, hogy mikor gyújtjuk be a rakétákat” – fogalmazott Mihályi László.

Bíró Lajos a színpadon

"Kemény munka volt – mesélte Bíró Lajos a repülőúton visszafelé – de megérte. Ott álltunk egy színpadon a világ legnagyobb szakácsaival, Arzak, Berasategui és Alex Atala mellett, a városban összefutottunk Gastón Acurióval és a Mugaritz séfjével is. Mindig tudtam, hogy köztük a helyünk!"

Fantasztikus év ez a magyar gasztronómiának: a Bocuse d'Or európai döntőjének győzelme után megmutathattuk magunkat a világ legbefolyásosabb séfjei és étteremtulajdonosai előtt. Ebben az évben mindettől függetlenül, de szerencsénkre San Sebastián Európa egyik kulturális fővárosa, ennek köszönhetően is középpontban van a baszk város.

És tudják, mi a közös Martin Berasateguiban, Juan Mari Arzakban és Pedro Subijanában azon kívül, hogy mindegyiküknek három-három Michelin-csillaga van? Az, hogy mindannyian kétszer kértek San Sebastiánban a magyar csapat főztjéből.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra