Cikkek

MKO

2021. május 26.

Most már tényleg itt a jó idő, ideje előszedni a faszenet és a kerti grilleket. Hogy ne kellemetlen emlék legyen a szabadtéri sütögetés, adunk néhány tippet, amit tényleg érdemes megfogadni.

1.

Grillezéshez mindig jó minőségű, lehetőleg frissen vásárolt húst használjon. Ha csak mélyhűtött alapanyag áll rendelkezésére, előzőleg a hűtőszekrényben lassan, teljesen olvassza ki, hogy grillezéskor a belseje is megfelelő maghőmérsékletet érhessen el.

2.

A nyers alapanyagokat, például a húsokat és az olyan, további hőkezelés nélkül fogyasztandó élelmiszereket, mint a pékárú, felvágottak, zöldség-gyümölcs tárolja elkülönítetten, hogy elkerülje a gyomorrontás veszélyét.

3.

A húst szeletelje közel azonos méretűre, így a rácson egy időben elhelyezett szeletek azonos idő alatt is készülnek el.

4.

A pácolás alatt a húst hűtőszekrényben tárolja.

A grillezni kívánt alapanyagot ne hagyja sokáig a napon,

csak pár perccel azelőtt vegye ki a hűtőszekrényből, hogy a grillre helyezné.

5.

A személyes higiéniáról se feledkezzen meg! Különösen fontos az alapos kézmosás nyers hús érintése, előkészítése után.

6.

Csontos hús grillezése esetén ügyeljen arra, hogy a csont melletti rész kellő hőkezelése hosszabb időt vesz igénybe. Ha egy alapanyag grillezését egyszer már elkezdte, úgy azt fejezze is be. Félig grillezett alapanyagot ne tegyen el későbbre.

7.

Parázs feletti sütésekor olyan egészségkárosító vegyületek jöhetnek létre, amelyek az ételben maradva bekerülnek a szervezetébe is - ez főleg a kicsöpögő zsiradék égésekor keletkezik, mely a füsttel visszajut az ételre.

Ügyeljen arra, hogy a kisülő zsiradék ne csöpögjön a faszénre,

illetve elektromos grill esetén a fűtőszálra.

8.

Ha a húsból a zsiradék a parázsra cseppen és láng keletkezik, akkor a grillrácsot vegye le addig, míg a láng elalszik. A lángon a hús nem sül, hanem ég, megperzselődik. Süsse át alaposan, de ne süsse túl a húsokat!

9.

Tálaláskor figyeljen arra, hogy

a készételt mindig tiszta tányéron szolgálja fel,

a nyers alapanyagokkal, azokhoz használt edényekkel, eszközökkel semmiképp ne érintkezzen.

10.

A túlsült, láthatóan égett, füstös részeket vagy az alulsült, félig nyers ételeket ne fogyassza el, gyermeknek semmiképpen se adja.

+1.

A fel nem használt alapanyagokat, illetve megmaradt ételeket minél hamarabb hűtse le, mert már egy-két órát meghaladó szobahőmérsékleten történő tárolás is veszélyes lehet.

(Forrás: Nébih)

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra