A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

M.O.

2013. szeptember 2.

A balatonlellei Konyári pincészet borai nyerték el idén az Év Pincészete díjat. Az elismerést szakmai körök jelölése és szavazatai alapján ítélték oda a a három család tulajdonában lévő IKON borászatnak.

Aki ellátogat Rádpusztára, megnézi Konyári Jánosék pincéjét, megkóstolja az IKON borokat, majd beül egy sült libacombra a Majthényi présházba és onnan kitekint a Balatonra, biztos nem fog csalódni. A csodálatos környezetben, a Dél-balatoni borút tetején található borászatot hat éve alapították és ma már 39 hektáron gazdálkodnak új telepítésű szőlőből. 

Területük egykor a Tihanyi apátság tulajdona volt, így egy nagy múltú szőlő- és borművelő hagyomány éledt újjá, amikor 2007-ben családi és baráti összefogással megkezdte működését az Ikon Pincészet. A vállalkozás jelenleg a Dél-balatoni borvidék egyik legnagyobb borászatává vált.

Chardonnay, Rajnai rizling, Cabernet-Merlot, Merlot, Kékfrankos, Pinot noir, Cabernet Sauvignon és Shiraz egyaránt található a kínálatban, de a "Konyári rozé" a borkedvelők egyik kedvenc cuvéje.A Magyar Konyha tavaly készített interjút Konyári János borássszal. Akkor így vallott a családi vállalkozásukról.

"A 70-es, 80-as évek előtt mintha álmát aludta volna ez a régió. A Balatonnál az volt a szokás, hogy a termelők inkább leadták a szőlőt a borkombinátnak, s csak kevés borász vitte el a szőlőt a palackozásig. Aztán gyökeres változást hoztak a 90-es évek. A szőlőtermelők elkezdték palackozni a boraikat. Egészen más szempontok kerültek az előtérbe: stabilitás, minőség, önálló névhasználat. Nagyobb lett a felelősség, hiszen minden "saját bőrre" ment. Dani fiamnak már akkor komoly elképzelései voltak a borról, később pedig nagyon szigorú feltételeket szabott meg önmagunknak azért, hogy jól működjön a családi borgazdaság. Azóta számos országban járt és tanult, rengeteg tudással tért haza. Bizonyos tekintetben sokkal többet tud már a borászatról, mint én. Én adtam a kezdőtőkét, ő a lendületet, a frissességet. Az üzleti részt is inkább én viszem, s mivel nem szeret rendezvényekre járni, sem borvacsorákra, így a protokolláris rész is rám hárul. De a célunk közös. Jó borokat akarunk készíteni - és ki is merem mondani, hogy kitűnő boraink vannak. Most azt gondolhatják, hogy azért mondom ezt, mert ezt követeli meg tőlem a kereskedői szellem, de a mi boraink valóban finomak.

Nem kevés fajtával dolgozunk, ám belátható mennyiséggel. Arra mindig ügyelünk, hogy megőrizzük a területre és a ránk jellemző főbort. Ez a vörös Loliense, amelynek összetevője a cabernet sauvignon, a merlot és egy kevés cabernet franc. Idővel kialakítottunk egy másik pincészetet is, az Ikont, ami viszont másról szól: ott sokkal több bort palackozunk. Amíg itt évente 200 ezernél többet nem palackozunk, ott már a 300 ezer felé közelítünk, ami csúcsidőszakban eléri majd a 600 ezer palackot. Ez nagy számnak tűnhet, de a vele járó felelősség is nagy. Mert hiába palackozzuk százezrével a borokat, nekünk arra kell ügyelnünk, hogy egyetlen palack is tökéletes legyen. A vásárlók ugyanis palackonként találkoznak a borral. Abban hibát senki nem találhat."

A család tulajdonában van a a pincészet melletti Majthényi Présház és számos vendégház is, így bortúrák, borkóstolók egyik kedvelt helyszíne.

A pincészetek munkájának értékelésére és elismerésére a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége 2002-ben alapította Az év pincészete díjat. A címet olyan bortermelő kollektíva nyerheti el, amely tartósan eredményesen tevékenykedik bel- és külföldön egyaránt a magyar bor, borkultúra és a kulturált borfogyasztás népszerűsítéséért. Az elismerést szakmai körök jelölése és szavazatai alapján ítélik oda. A pincészetek megméretésében az idén a második helyezett a Frittmann Borászat, a harmadik a Koch Borászat lett.