A bezárást követő újra nyitás után kemény időszak érkezik a vendéglátásban, amelyben most jelentkeznek igazán a kiadások. Míg a fine dining az őszre vár, sokan a Balatonra fogadnak.
Vidéken már a vendéglátóhelyek belső tereit is megnyithatták, ott az alkalmazottaknak kötelező maszkot viselniük, és óvatosságra kérik a vendégeket is. A vidéki szálláshelyek - szállodák és panziók - is fogadhatnak vendégeket. Budapesten a vendéglátóhelyek kerthelyiségeiben hétfőtől már lehet tartózkodni és fogyasztani - ha valóban nem változik a járvány terjedése, akkor a fővárosban várhatóan két héttel követik a vidéki intézkedéseket. Az elvi lehetőség hamarosan minden étterem elől elhárul, jöhet a nyitás. A valóságban azonban a folytatás sokkal bizonytalanabb.
Betanított kőművesként több a pénz, mint séfként
Így látja ugyanis Bíró Lajos corporate chef (Bock Bisztro, Vendéglő a Kisbíróhoz, Séf utcája, Buja Disznók), aki elmondta, hogy a kijárási tilalom idején is nagy volt a gond a vendéglátóhelyeken, amikor be kellett zárniuk, és nem volt bevételük, de ekkor a kiadásaik is minimálisra csökkentek. Bár többen próbáltak valamilyen átmeneti lehetőséget találni, vagy ráállni a házhoz szállításra, de
és pár embernek fizettek csak némi díjat a rendelkezésre állásért, hogy újra tudjanak velük indulni, így bérköltségek nem nagyon jelentkeztek.
Sokan bérletet, rezsit sem fizettek, mert egyrészt a gazdaságvédelmi terv részeként nem lehet felmondani a bérleti szerződést, másrészt az éttermek úgysem működnek, így ki lehetett alkudni a fizetés felfüggesztését, vagy az összeg méltányos leszállítását, tehát a fenntartási díjakkal sem kellett különösebben számolni.
Most azonban, aki újra akar indulni, azoknak ezekkel a kiadásokkal újra kell kalkulálnia. A vendéglátás pedig várthatóan sokáig nem fog visszatérni abba a korábbi felfokozott tempóba, ahol a járvány előtt állt. A bevételek nem fognak ugyanúgy érkezni, ezért valószínűleg sokan bajban lesznek. Az pedig további gondot jelent, hogy
amellyel ki lehetne húzni a nehéz időszakban, így sokan most pénz nélkül vágnak bele a folytatásba.
A dolgozók közül pedig sokan azzal szembesülnek, hogy nem kaphatják vissza a munkájukat, illetve, akik dolgoznak majd, nem érhetnek majd el olyan magas jövedelmet, mint a bezárás előtt, így nagy esély van arra, hogy más területre mennek dolgozni. Bíró Lajos éttermei is a tervek szerint először csak szűkített étlappal, a korábbi gárda felével indulnak újra.
Az újraindulás gazdasági feltétele lenne sok helyen Budapesten a külföldi vendégek megjelenése is, de azt még senki nem tudja megmondani, hogy ez mikor következhet be. Piaci információink szerint szinte az összes fine dining hely ezért őszig el is napolja a nyitást, és a tulajdonosok csak a hazai vendégkörnek szóló, olcsóbb helyeikkel indulnak, akiknek van ilyen.
Olimpia: a kemény mag megmaradt
Ádám Csaba, az Olimpia Étterem konyhafőnöke és ügyvezetőjével a bezáráskor is beszélgettünk, akkor éppen úgy tervezte, hogy a vállalkozásban bennmaradt tőkét elosztja a dolgozóik között, és meglátják, hogy újra tudnak-e nyitni. Ők a megkeresésünkkor már nagyon várják, hogy Budapesten valóban hamar követi-e a teraszos lehetőséget a beltéri nyitás, mert ők kiülős hely hiányában csak bent tudják fogadni a vendégeiket.
Mint azt a Magyar Konyhának elmesélte, a csapat kemény magja megmaradt, akik először 120 ezer forintot kaptak, majd a következő hónapban 50 ezret, és most ismét ugyannyit. Ez persze igen kicsi összeg ahhoz, hogy meg lehessen belőle élni, de ehhez a legtöbben átmeneti munkákat vállaltak a túlélés érdekében. Az étteremnek pedig korábban sem volt egyszerű talpon maradnia a hetedik kerületi Alpár utcai lokációban, de sok vendég eljött ide is, köszönhetően a hely egyre növekvő elismertségének. A vezető séf és ügyvezető igazgató szerint a turistaforgalom egyébként nem volt nagyon jellemző, de éppen épülőben volt, hiszen különböző nemzetközi listákon, éttermi kalauzokban is szépen szerepeltek. Most azonban
Bár a nyitás már úgy tűnik, hogy közel lehet, és bele is vágnak, Ádám Csaba nem lát sok okot az optimizmusra, így elsősorban továbbra is a túlélésre játszanak.
kép: Olimpia Vendéglő facebookkép: Olimpia Vendéglő facebook
A Balatonra fogadnak sokan
Míg Budapesten lassú indulásra számítanak, vidéken a frekventáltabb helyszíneken lehetett hallani arról, hogy igencsak megugrott a forgalom. Úgy tudjuk, hogy a Balaton partján például arra számítanak, hogy a hazai vendégek száma alaposan megnő. Ezért már szinte lehetetlen bérelni olyan helyet, ahol éttermet, büfét lehetne vinni. Sokan most abba fektetnek, hogy a magyar tenger partján bírni tudják az iramot. Jelenleg ez némiképp szerencsejátéknak tűnik, de ha bejön a belföldi turistaforgalom megugrása, akkor akár nagyot is lehet vele szakítani.
Ezt a várható trendet támasztja alá a Magyar Turisztikai Ügynökség vezetőjének jóslata is, amely szerint Magyarországon a belföldi turizmus fog elsőként helyreállni, és a belföldi utazók száma és költésük is magasabb lesz, mint tavaly volt. Az elmúlt napok pedig azt mutatják, hogy a magyarok újra nagy számban utaznak. Egy szakmai rendezvényen Zalakaroson Guller Zoltán elmondta:
Hogy ez mikor következhet be, az sok étterem számára a talpon maradást döntheti majd el.