Cikkek

szöveg és kép: Zirig Árpád

2022. július 7.

sajt , vega , vegán , fodmap , ibs

A nyár a pihenés, az utazások ideje. Sokan egy jó regénnyel vonulnak el az árnyékba, de néha a történetek mellett érdemes magunkra, a testünkre vagy a családunk egészségére is figyelni: nyári könyvajánlónkban olyan kiadványokat mutatunk, amelyek nem csak olvasmányosak, de akár hasznunkra is válhatnak.

Amikor van egy kis időnk, akkor érdemes a mélyére ásni a dolgoknak. A tempós hétköznapokon kinek van ideje arra, hogy részletesen utána menjen a diétákról kapcsolatos állításoknak, vagy felmérje az internet megmondóemberei által sulykolt tartalmak igazságalapját? Sokunk számára a nyári szabadságolás ad lehetőséget ezekre a fontos fázisokra – három könyvet mutatunk, ebből egy diétás, egy életmóddal, egy pedig imádott alapanyaggal foglalkozik.

Mollie Tunitsky: Alacsony FODMAP diéta kezdőknek


Bevallom, amíg nem vettem kezembe a Jaffa kiadó által magyarul is megjelentetett könyvet, fogalmam sem volt, mit takar pontosan az IBS tünetsor. Félmondatokat hallottam róla ismerősöktől, láttam ezt-azt bejegyzésekben, de amíg nem kezdtem elolvasni, nem állt össze a kép.

Megdöbbentő, az utóbbi időben mennyi olyan jellegű emésztési panaszról hallok, ami pont azokra a problémákra utal, amelyekkel Mollie Tunitsky foglalkozik: az irritábilis bélszindróma (IBS) valakinél erős hasi görcsöket, másnál hasmenést, puffadást okoz. A helyzetet nehezíti, hogy a stressz hatására ezek felbukkanhatnak, felerősödhetnek, de mindez összefügg az étkezéssel is. Erről az oldalról indít a kiadvány: a tudatos FODMAP diéta segít abban, hogy a panaszok minimalizálódjanak.

Mi ez a furcsa szó, minek a mozaikja? Magyarra fordítva fermentábilis oligoszacharidok, diszacharidok, monoszacharidok és a poliolok kezdőbetűiből áll össze:

ezek a nem felszívódott szénhidrátok a vastagbélben élő baktériumok által gázokat képeznek.

Az irritábilis bélszindrómás betegeknél ebből alakul ki a rendkívül kellemetlen és erős puffadás, hasfájás és hasmenés.

A könyv bőséges tudományos első szakasza okosan, érthetően tesz rendet a fejben, végigolvasva segít megérteni a szindrómát, megmutatja milyen alapanyagokat érdemes mellőzni és mik azok, amelyeket mindenképpen érdemes a bevásárlókosárba dobni. A második etapban recepteket találunk: korrekt, jól kitalált fogások, amelyek legnagyobb előnye az, hogy nem keltik a lemondás szomorú hangulatát, hanem színesek, gusztusosak. Olyanok, amit nem csak az IBS-ben érintett, hanem mindenki a családjában is örömmel elfogyaszt majd.

Kiadó: Jaffa
Ár: 4499 Ft


Dankóné Reisinger Magdolna: Most tiéd a konyha!


Amikor egy húsevő családban a gyerek bejelenti, hogy vegetáriánus vagy vegán lesz, nem mindig sül el jól a dolog. Az „ebből ehetsz, ebben csak csirke van” mondatoktól kezdve „a húsleves az vega, kiszedtem belőle a csontokat” kedveskedésig széles a paletta, amit az ember megkaphat.

Akinek szerencséje és kreatív anyukája van, annak könnyebb az élet – amikor az én nővérem jelentette be harminc évvel ezelőtt, édesanyám kreatív kihívásnak érezte, és fakanalat ragadott. Sokan azonban arra kényszerülnek, hogy maguknak főzzék meg a vacsorát, pláne, ha kollégiumban vagy albérletben laknak.

A most, szerzői kiadásban megjelent receptgyűjtemény nekik, az ifjú útkeresőknek szól: aranyos és praktikus kalauz egy növényi táplálékon alapuló életmódhoz. Nincsenek nehéz receptek, nincsenek túl bonyolult technológiák – a szerző a belevaló fiataloknak szánja ezt, akik most kezdenek megismerkedni a konyha világával.

Pontosan, érthetően megírt receptek, korrekt illusztrációk: reggeli, tízóraik, levesek, főételek, fasírtok, pástétomok, saláták, nasik és italok kerültek a könyvbe. Ajándéknak is remek, de a konyha és vegetarianizmus felé most merészkedőknek is ajánlott kiadvány.

Szerzői kiadás
Ár: 3500 Ft


Bolya Gergely: Sajtkorszak

Nem diétás, elsősorban nem is életmód téma, de mégis remek olvasmány nyárra, amikor talán van időnk beleásni magunkat az imádott sajtok világába. A szerző maga is ezzel foglalkozik, így nem csoda, hogy az első benyomásom nem a tényszerűség volt, hanem az áradó érzelmek a tejtermék irányába.

Az ilyen jellegű művekben megszokott nyelvezettel szemben hétköznapi, nem szigorú tudományos, hanem inkább baráti a megfogalmazás – mintha leülnénk személyes beszélgetésre egy cimborával, aki őrületes mennyiségű infót ad át fapofa és hivataloskodás nélkül. A személyesség végig megmarad, s úgy merülünk el az évezredek alatt összerakott tudásban, hogy észre sem vesszük a befogadott adatmennyiséget.

Szóviccben erős a szerző, a vonaton olvasva én is többször fel-felkuncogtam, de a vidámkodás mellett is
olyan erős összefüggésekre ébresztett rá Bolya, amik annak ellenére, hogy sajtimádó vagyok, eddig nem álltak össze a fejemben. Ő provokatív profánsággal úgy fogalmazta meg: „A sz*r-talaj-fű-táplálék-tehén-tej-sajt-sz*r körforgás mindig is csodálattal töltött el.” Most már engem is.

Szerzői kiadás
Ár: 5800 Ft


Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra