Cikkek

Gonda Mariann, kép: Plantcraft

2020. november 10.

A Plantcraft története 2018-ban kezdődött. A pénzügyi területről érkező Hetényi Csaba, tulajdonában egy élelmiszer-technológiai szabadalommal ekkor kereste meg a sikeres reklámügynökségi és szoftverfejlesztési múlttal rendelkező, Új-Zélandon élő Ohens Katit, hogy segítsen neki felépíteni a brandjét.


Eredetileg tésztagyártásról volt szó, de Kati hamar meglátta az újítás sokkal izgalmasabb felhasználásának lehetőségét, amiről könnyedén meggyőzte Csabát. A tanácsadásból közös vállalkozás lett, a Plantcraft.

Kati ekkor már évek óta csak növényi eredetű élelmiszereket fogyasztott és szabadidejében másokat is tanácsokkal segített, hogyan tudják étrendjükben kiváltani a hús- és tejtermékeket. Azt tapasztalta, hogy

a legnagyobb nehézséget a felvágottak helyettesítése jelenti, ezt a szegmenset valahogy évtizedek óta elkerülik az innovációk.

A Csaba által hozott fermentációs technológia alkalmas arra, hogy pusztán növényi alapanyagokból, adalékmentes felvágottak készüljenek, amelyek nemcsak ízükben, állagukban és felhasználhatóságukban alternatívái a húsipari termékeknek, de árban is versenyképesek.


Szerintük a klímakatasztrófa elkerülése és a Föld növekvő népességének élelmezése szempontjából kulcsfontosságú a növényi alapú étrend felé való elmozdulás. A túlzott húsfogyasztás felelős számos betegség kialakulásáért, ezért csökkentése a lakosság egészségi állapotát illetően is szükségszerű.

Az utóbbi években a fejlett országokban mind keresleti, mint kínálati oldalról robbanásszerű növekedés tapasztalható a húshelyettesítők piacán - ebben a környezettudatosság mellett nyilván szerepe van a koronavírus járvány gócpontjaként azonosított vágóhidaknak is, meg úgy általában az élelmiszer-biztonsági aggályoknak. Pénzügyi befektetők és húsipari cégek dollármilliókat fektetnek kutatásokba és termékfejlesztésbe, gomba módra szaporodnak az ígéretes technológia újításokkal jelentkező startupok.


2019 elején a Plantcraft csatlakozott a CEU InnovationsLab programjához, majd rövidesen a ProVeg Incubatorhoz, a világ első, kizárólag növényi eredetű élelmiszereket fejlesztő startupokat segítő műhelyéhez. Itt tettek szert arra a kapcsolati tőkére és nemzetközi vizibilitásra, amely lehetővé tette - és teszi a mai napig - üzleti terveik megvalósulását. A termékek potenciáljáról sokat elárul, hogy a ProVeg alig két hónapnyi ismeretség után a Plantcraftot delegálta a milánói Tuttofood nemzetközi élelmiszeripari kiállításra.

Az elismerések sora folytatódik, a FoodBev Media által idén útjára indított World Plant Based Awards - amely a fiatal iparág kiemelkedő innovációit ünnepli -

“Legjobb húshelyettesítő” kategóriájában a Plantcraft Pepperonija bekerült a döntősök közé,

ami azért is nagy szó, mivel termékeik még nincsenek forgalomban, így nem is pályáztak - a díj kiírója maga kérte fel őket a részvételre.

A jelenleg forgalomban lévő ún. első generációs húspótló készítmények gyakran kapnak olyan kritikát, hogy a kívánt élvezeti érték elérése érdekében gyakran használnak adalékanyagokat. Az összetevők végeláthatatlanul hosszú listája nem ébreszt bizalmat a fogyasztóban, még ha azok ártalmatlanok is. Megjelent azonban a húshelyettesítők második generációja, amely már nem elégszik meg azzal, hogy nem árt, az egészségre kifejezetten jótékony hatással bíró termék előállítása a cél.


A fogyasztók köre is kibővült: a gyártók nem (csak) a vegánok szűk szegmensének szánják őket, hanem pont a szélesebb rétegekhez akarnak eljutni.

A Plantcraft nem kevesebbet ígér, mint hogy felvágottjai jót tesznek az egészségünknek és egyben a bolygónak, ízletesek és emellett megfizethetőek.

A termékskála jelenleg csípős és csemege “májkrémből”, valamint csípős és csemege pepperoniból (paprikás szalámiból) áll, amely a közeljövőben füstölt sonka jellegű felvágottal, virslivel, sütőkolbásszal bővül majd.

A termékek “Clean Label” minősítésűek, szója-, glutén- és adalékmentesek, fehérjében, mikrotápanyagokban és ásványi anyagokban gazdagok. Összetevőik listája meglehetősen rövid és érthető: magok (hajdina, chia, quinoa, amaránt), zöldbanán, hüvelyesek, fűszerek (chili, fokhagyma, oregánó, bazsalikom), szőlőmagolaj és….. semmi más.


A fentiek közül a zöldbanán, vagy más néven főzőbanán jótékony hatásai kevésbé ismertek, konyhai felhasználása nálunk nem elterjedt, Afrika vagy Közép-Amerika területén azonban alapélelmiszernek számít. Magas a keményítőtartalma, amely fogyasztás után nem bomlik azonnal cukrokra, ezért inkább a rostokhoz hasonló funkciója van, Tartalmaz káliumot, cinket és magnéziumot, emellett kiváló rost- és A, C, B6 vitaminforrás. Ismert emésztést segítő, vérnyomáscsökkentő és anyagcsere-serkentő hatása.

Minden környezettudatos vállalkozás nagy dilemmája a csomagolás: jelenleg nem áll rendelkezésre olyan, élelmiszeripari felhasználásra engedélyezett technológia, amely a műanyagot kiválthatná. Ezért legjobb szándékuk ellenére sem tehetnek egyelőre többet, mint hogy minimálisra csökkentik a felhasznált műanyag mennyiségét, de folyamatosan keresik az alternatív megoldásokat.

Startra készen

A Plantcraft befektető partnere az X-Ventures Gamma Kockázati Tőkealap, amely 150 millió forintos tőkeinjekcióval szállt be a vállalkozásba 2019 végén. Az eredeti tervek szerint a termékek bevezetése már idén megtörtént volna, a pandémia, mint sok minden mást, ezt is keresztülhúzta.


A Plantcraftnál azért nem állt meg az élet, a munka az általuk már korábban is bevett gyakorlat szerint folyt: Kati Új-Zélandról, Csaba Magyarországról, üzleti partnereik pedig az Egyesült Államokból jelentkeztek be a virtuális tárgyalókba.

A tét nem kisebb, mint 200-250 tonna termék értékesítése az USA-ban a 2021-es évben.

A kiszámíthatatlan logisztikai nehézségek miatt azonban a páros az amerikai mellett az európai és óceániai piacra lépés lehetőségeit is körüljárta (alapanyag beszerzés, csomagolás, bérgyártás, stratégia), így ma már B és C tervekkel is készen állnak az indulásra, ahol és amikor a körülmények engedik.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra