Magyar Konyha
2019. október 27.Parázs vita alakult ki a Magyar Konyha első konferenciáján, amelynek részeként megrendezték az I. Magyar Sonkaszeletelő vesenyt is.
A Magyar Konyha első szakmai konferenciáját dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter nyitotta meg. Az első előadó Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke a magyar sonka történetéről beszélt, előadásában elhangzott, hogy a mangalica mindig sokra tartott sertésfajta volt Európában, és olyan minőséget képvisel, amellyel a belőle készült sonka a világhírű sonkákkal is felveheti a versenyt. Feldmann Zsolt, agrárgazdálkodásért felelős helyettes államtitkár a közelmúltban elfogadott sertésstratégiáról, a sertések, ezen belül a mangalicák számának jelentős növekedéséről szólt. Mivel a konferencia külön hangsúlyt fektetett a mangalica sertésből készült sonkákra, dr Rátky József, Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet igazgatója a mangalicákkal kapcsolatos tudományos kutatásokról tartott előadást, ahol kiderült, hogy genetikailag különleges adottságokkal rendelkeznek a magyar mangalicák. dr Eszes ferenc professzor arra a kérdésre kereste a választ, hogy Miért sós a magyar sonka. Előadása végén kiemelte, hogy nem szabad a só menyiségét mindenáron csökkenteni, mert a sonka rovására mehet.
Délben rendezték meg az I. Magyar Sonkaszeletelő versenyt.
A hat versenyző:
- Veégh Attila, a Húspatika tulajdonosa
- Árpás László, Etyeki Sonkamester
- Sarlós Péter, a Picanter Delikát tulajdonosa
- Bíró Lajos, a Bock Bisztró séfje
- Takács Lajos, az Olimpia étterem séfje
- Gódor András, a "Sonkás"
A leghosszabb szelet sonkát, ami több, mint 2,5 méter volt Gódor András szelte. Az összetett első díjat az etyeki sonkamester, Árpás László nyerte.
A zsűri elnöke Marton Éva kiemelte, hogy ezzel a versennyel mindenki csak nyert, mert annál jobb, minél többen megszeretik a jó sonkát. A másik két zsűritag, egy spanyol sonkamester és a konferencia olasz előadója egyaránt jó hangulatban értékelte a kezdeményezést.
A délután kerekasztal beszélgetéssel kezdődött. A beszélgetésen részt vett Árpás László, Etyeki Sonkamester, Gódor András, a "Sonkás", Molnár József, a Márvány utcai húsbolt vezetője, Tóth Péter, a mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke és Kirzsa Imre az Imki Food igazgatója, a moderátor Molnár B. Tamás volt. A beszélgetésen parázs vita alault ki arról, hogy milyen a jó magyar sonka. Levegőn érlelt vagy füstölt. Sok sóval, vagy borókabogyóval ízesítve.
A konferencia a külföldi résztvevők előadásával folytatódott.
Alejandro Olmos Llorente, a spanyol Monte Nevado cég kutatási igazgatója az ibérico sonka történetéről és az érlelés folyamatáról tartott előadást. Levezette, hogy a magyar mangalica épp ahhoz a mediterrán törzshöz tartozik, mint a spanyol ibérico és ezért is nagyon hasonló az íze a két sertésből készült sonkának.
Silvia Forabosco a DOK San Daniele képviselője a világ másik legismertebb sonkájáról, a San Daniele sonkáról tartott előadást. Szlovéniát a Kráski Prsut cég képviselte. Kurunczi József kiemelte, hogy a kráski sonka titka a mediterrán széljárásban rejlik. A szlovénok nem is használnak mást a sonka készítésénél, mint Földközi-tengeri sót.
Az utolsó előadást Ruprecht László mesterszakács, a magyar EU elnökség gasztronómiai tanácsadója tartotta, aki A sonka a magyar gasztronómiában címmel arról beszélt, hogy sajnos a magyarok a sonkatekercsen kívűl nem sok sonkát fogyasztanak a húsvéti időszakon kívül. Ő is kiemelte, hogy a mangalica sonka a világon egyedülálló minőséget képvisel és ezt ki kellene használnunk.
A konferencia ideje alatt termékbemutatót tartottak, ahol a Magyarországon sonkát gyártó és forgalmazó cégek termékeit lehetett megkóstolni. A Húspatika, a mangalica termékeket árúsító bolt hároméves érlelt mangalica sonkát és spanyol sonkákat kínált, A "Sonkás" magyar parasztsonkát, Árpás László a maga érlelte sonkát, a Baldaszti's delikátesz üzlet abruzzo-i érlelt sonkát, a Cipker Food magyar érlelt mangalica sonkát kóstoltatott a rendezvény résztvevőivel. Természetesen meg lehetett kóstolni a világ leghíresebb sonkáit, az ibéricot és a San Daniele sonkát is.