Cikkek

Orbán Szilvia

2020. február 11.

Vannak esetek, amikor az ételművészet fogalma alatt nem a gasztronómia csúcsát jelentő gourmet fogásokat értünk, hanem olyan műalkotásokat, amelyeket ételekből álmodott meg egy művész.

Ha manapság valaki épp arra vágyik, akár egy szelet pizzát is ajándékozhat a szeretteinek, de senki ne gondoljon ételrendelésre:

létezik már olyan, akril boxba öntött változat, amely az örökkévalóságnak készült.

Pepperoni vagy margherita – ez a szelet biztos mindig a tulajdonosával marad, sőt, túl is éli.

A Forever Pizza névre keresztelt alkotást, amely egy Steph Mantis nevű művész kreálmánya, valószínűleg egy olyan foodie értékeli a legjobban, akinek egyébként már mindene megvan.

Az eredetileg egy 2012-es, fegyverekről szóló művészeti kiállításra szánt pályamű magyarázataként akkor Mantis úgy fogalmazott, hogy ha valaki az éjszaka közepén betörne a házába, valószínűleg úgy védené meg magát, hogy egy szelet pizzát hajítana a betolakodó felé ninja- csillagként.

Mivel azonban egy pizza darabot nem állíthatott ki önmagában, műanyagba zárta – így születtek meg a háromszögformába öntött pepperonis prototípusok, amelyeket azóta téglalapformájúak váltottak fel.

Az alkotás nem várt sikert (külön Insta-oldala) hozott, s a művészt elözönlötték a felkérések; úgy tűnt, hirtelen mindenki saját, örökké friss pizzaszeletre vágyik.

„Van, akinek azért kell, hogy emlékezzen valakire, de akadt olyan is, aki lánykéréshez használta. Akár így, akár úgy, az biztos, hogy a pizza összehozza az embereket” – fogalmazott a művész egy interjúban.

A kereslet akkora volt, hogy az első két, eladásra kínált tételt szinte elkapkodták az érdeklődők, akik között érdekes vásárlók is akadnak: ilyen például a chicagói székhelyű Amerikai Pizza Múzeum is.

Mantis szerint az alkotás fő vonzereje az, hogy a műanyagban valóban egy igazi pizzaszelet, és nem egy jól kivitelezett kellék lapul.

„Sokaknak azért érdekes az egész, mert ez tényleg egy valódi pizza, ami csak még meggyőzőbb attól, hogy kicsit már kiszáradtnak és elnyűttnek látszik” – ecseteli.

Senki ne higgye azonban, hogy Mantisnak bármilyen pizza megfelel a munkához: az akril prizma alá csak az édesapja Maine-i pizzériájából kikerült szeletek kerülhetnek.

Steph Mantis neve talán a Forever Pizza projekt miatt vált szélesebb körben ismertté, de vannak más jellegű alkotásai is. Figyelemreméltóak például mikroszkóp segítségével készített, megkapó szépségű ételfotói, amelyek egy teljesen más perspektívából mutatják meg a mindenki által jól ismert ételek szabad szemmel sosem látott, rejtett esztétikumát.

„Ezeknek a fotóknak a nyitottság a lényege; az, hogy megnyílj, és használd a képzeletedet. Ezért nincs is címük az egyes daraboknak. Ha elmondanám, mit ábrázolnak a képek, épp a lényegük veszne el. Ez az a pont, amikor az asszociáció valódi kapcsolatokat hoz létre. Nem csak az elképzelések, hanem az emberek között is” – magyarázta egy másik interjúban.