Gellért Gábor
2022. december 18.somlói galuska , eredeti somlói galuska , eredeti somlói , somlói , Baracskay Angéla
A somlói galuska nem egy kimondott karácsonyi sütemény. Az azonban bizonyos, hogy egy karácsonyi ebédnél nagy sikert lehet aratni az eredeti változattal. Baracskay Angéla receptje következik.
Arról óriási viták zajlanak, hogy ki találta ki a somlóit. Ami biztos: nem a XVI. században született és nem a Somló-hegyről kapta a nevét. Legenda az is, hogy az édességet Gollerits Károly, a Gundel étterem főpincére álmodta meg és azért adta neki a "somlói habos galuska" nevet, mert a felesége a borvidéken született. Ha van köze Golleritsnek a galuskához, az maximum annyi, hogy valószínűleg ő nyújtotta be újításként a Gundel étterem vezetőségének. Aztán hogy megosztoztak-e a cukrásszal az újításra kapott 200 Ft jutalmon, erről nem szólnak az almanach-ok.
A somlói galuska készítője Szőcs József Béla cukrászmester lehetett, aki az államosításkor a Vörösmarty – vagyis a Gerbeaud – cukrászdában volt tanonc, majd 1956-tól a Gundel étterem cukrászműhelyét vezette. Az édesség a nevét nem Somlóról, hanem a fóti Somlyó-hegyről kapta. Szőcs József Béla ugyanis Kisalagon élt a Somlyó lábánál. Persze azt is suttogják, hogy az alapinspirációt a kiváló cukrász is találta, méghozzá Auguste Escoffier egyik szakácskönyvében. Persze ez is mindegy, hiszen a piskótát és a csokoládé öntetet egészen biztosan nem Escoffier találta fel.
Ami biztos: az eredeti somlói megdolgoztatja a háziasszonyt. Baracskay Angéla pastry séf nagyon aprólékos, és nem enged egyetlen ízötletből sem. Egyben elnézést kér mindenkitől, aki nekifog a maratoni somlói készítésnek, de vigasztalásul annyit üzen: az utolsó morzsáig el fog fogyni!
Elkészítés:
Sima piskóta:
6 db tojás (3 db egyben 3 db kettéválasztva)
80 g liszt
125 g cukor
A tojás fehérjét felverjük (3 db) és félre tesszük. Ugyanabba a tálba mehet 3 db egész tojás és a 3 db sárgája amit először magában verünk fel és fokozatosan adjuk hozzá a cukrot míg ki nem fehéredik. A masszába beleforgatjuk a liszt felét szitálva, aztán a fehérje felét, és ismételjük a hadműveletet a másik adag liszttel és fehérjével. Szilikonos sütőpapíron vagy kivajazott tepsiben megsütjük 200 fokon 4-6 perc alatt. (Inkább egy kicsit túl, mint alul, mert a rumos szirup miatt és a krém miatt úgyis puhul).
Diós piskóta:
6 db tojás (3 db egyben 3 db kettéválasztva)
70 g liszt
30 g darált dió
125 g cukor
Elkészítése ugyanúgy zajlik, mint a sima piskóta esetében, a diót nem kell szitálni, csak hozzá kell forgatni a végén.
Kakaós piskóta:
6 db tojás (3 db egyben, 3 db kettéválasztva)
60 g liszt
20 g kakaó
100 g cukor
Elkészítése ugyanúgy történik, mint a sima piskóta esetében, a kakaót a liszttel szitálva adjuk hozzá.
Rumos szirup (mazsolás):
200 g cukor
200 g víz
200 g rum
1 pohár mazsola
A vizet a cukorral sziruposra főzzük, majd hozzáadjuk a rumba áztatott mazsolát.
Csokoládé öntet
300 g tej
200 g étcsokoládé
70 g vaj
A csokoládét felolvasztjuk, hozzáadjuk a vajat, és a forralt tejet, és kézi habverővel fényesre keverjük.
Vaníliakrém:
1 l tej
200 g tejszín
180 g tojássárga
150 g cukor
60 g keményítő
200 g vaj
2 vaníliarúd kikapart belseje vagy 1 teáskanál vanília őrlemény
A tojássárgát a cukorral, a keményítővel egy egy kevés tejes tejszín keverékkel kikeverjük. A tejet, a tejszínnel és a vaníliával felforraljuk. Ráöntünk egy keveset, és csomómentesre keverjük. Majd mehet is vissza a tojásos alap a forralt tejszínes tejbe. Alacsony lángon főzzük, és forrásponttól számítva még legalább 2-3 percig keverjük.
Az alja könnyen odaég, lassan és türelmesen kell elkészítenünk.
Félrehúzzuk, és hozzákeverjük a hideg kockázott vajat. Hagyjuk kihűlni. Hűtőbe tesszük.
Dió grillázs:
200 g dió
500 g cukor
A diót 180 fokon 3-4 perc alatt megpirítjuk (intenzívebb lesz az íze, nem elspórolható)
Kiderítjük szilikon lapra, vagy kivajazott tepsire. A cukrot egy pici vízzel hígítjuk és karamellt készítünk belőle. Leöntjük a diót vele és hagyjuk kihűlni. Majd összetörjük.
1 l hideg 35% tejszín
Ez a legegyszerűbb része, de ennél is érdemes tartani, hogy először alacsony fokozaton kezdjük el felverni és szépen lassan emeljük.