Cikkek

Nábelek Zsófia

2023. június 25.

Kohut-Görömbei Luca , üvegtervező , üvegtányérok

Kohut-Görömbei Luca üvegtervező a Sas utcában véletlenül pont a Michelin-csillagos Borkonyha mellett nyitott üzletet 2013-ban. Ma együtt dolgozik Sárközi Ákos és Jahni László séfekkel, egyedi, étteremre szabott munkái messziről felismerhetők.


– Miért előnyös üvegen tálalni éttermi környezetben?


– Az egyik különlegessége a vetett árnyékban megjelenő szín, amit semmilyen más anyag nem tud. Sok optikai kísér­letet végeztem, a Kistücsökben például a totálreflexió is megjelenik a kollekcióban. Ez azt jelenti, hogy ha a tányérra valahol színes elem kerül, az egy másik ­ponton feltűnik. Alulról átengedi a fényt, míg felülről ernyőként működik, lehet irányítani a fény útját. Az üveggel olyan látszatot is tudunk kelteni, mintha az étel lebegne, saját árnyékot vet. Ugyanúgy, ahogy a textúrákat is felveszi, a színek és a fény is sajátosságot adnak az üvegnek.




– Hogyan indult a munka Csapody Balázzsal és a Kistücsökkel?


– Évek óta törzsvendég vagyok náluk, így kezdtünk el beszélgetni. Először vázákat és kisebb elő­ételes tárgyakat készítettem nekik, amiket megszerettek. Kitaláltam, hogy a felhalmozódó üveghulladékot olvasszuk vissza, és abból szülessenek új tárgyak.


– Milyen módszerrel lehet üveget újrahasznosítani?


– Ezzel az irányzattal Csetvei Kriszta borászon keresztül kezdtem el foglalkozni, akinek kiürült borospalackjait ékszerekké alakítottam át, az éttermi újrahasznosítással foglalkozó projektekben James Carcass üvegművésszel dolgozom együtt. Ő vállalta, hogy a saját hutájában megolvasztja a hulladékot, és egy működő keveréket készít. Az újrahasznosítás ma nagyon is járható útnak tűnik, mivel az alapanyagok ára jelentősen megemelkedett. A hulladék keverékbe adagolása segíti a munkánkat, és nemcsak a környezetet védi, hanem méltányos árban tudja tartani a termékeket is. Az éttermekben felhalmozódik rengeteg üveg, aminek az elszállítása gond, így mindenki jól jár a technológiával.




– Milyen tényezőkre kellett figyelnie a Kistücsök kollekciójának kialakításakor?


– Ők erősen kötődnek a környékbeli alapanyagokhoz, termelőkhöz, maga a lokáció is kiemelt szerepet kap, ezért egy Balatonhoz kapcsolódó kollekciót találtam ki. Amikor feltérképeztem a halmazállapotokat és az űrtartalmat, úgy alakítottam, hogy a fújt, öblös tárgyak szimbolizálják a hullámokat, a vizet, a „száraz” dolgokhoz való tárgyak pedig a statikus köveket juttassák eszünkbe. Egy másik példa a kedvenc desszertemhez, a kávékrémhez készült pohár. Mindig párhuzamos falú csőpohárban adták, hogy minden réteget egyszerre lehessen látni benne. Fontos volt, hogy jól kanalazható legyen, minden sarokból egyszerre lehessen elérni a rétegeket.


– Sárközi Ákossal is együtt dolgozik, hogyan kezdődött ez a kapcsolat?


– Az év eleji Michelin-rendezvényre kért tőlem 60 ­darab tányért. Boldogan vállaltam a feladatot. Ákos nagyon erősen kapcsolódik a művészethez, a tálalótárgyakra szinte mint szobrokra tekint. Természetesen voltak funkcionális elvárásai a méretek, tálalhatóság kapcsán, de igazából szabad kezet adott. Mivel az üveg forró állapotában minden formát felvesz, amire rákerül, azt találtam ki, hogy mutassa meg a ­„textú­rát”, amit az étterem neve is visel. Grafitformába öntöttünk üveget, amit kézzel préseltem. A hulladék alapanyaguk főként zöld palackokból állt, ezért lett a tányér halványzöld. A legjobb pillanatban érkezett ez a munka, február végén, mikor mindenki a tavaszt várta. Ezért is neveztem el Hope of Springnek.




– A vendégek fejében milyen képzet társul az üveghez?


– Az üvegről mondják, hogy rideg, hideg érzetet ad, miközben 1200 °C-on úgy nyúlik és mozog, mint egy színes gumicukor. Élethosszig lehet vele kísérletezni, 600 °C körül elindul, és eljut a folyékony halmazállapotba, s ebben a tartományban rengetegféle technikával lehet dolgozni. Tud olyan lenni, mint a jég vagy a láva. A világ összes színét másként lehet látni benne, mint más anyagokban. Hiszem, hogy az üvegnek van saját akarata, és jobb, ha ezt az ember tiszteletben tartja.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra