Cikkek

Réthly Ákos

2021. szeptember 28.

A híre évekkel korábban megelőzte a mindenki által csak „Vadászati kiállításként” emlegetett, ám a rendezők által „Egy a természettel – Vadászati és Természeti Világkiállítás” címen hirdetett nagyszabású bemutatót, amiről már a megnyitása előtt mindenkinek volt véleménye.

Pártolói és a rendezők egy eddig soha nem látott méretű és minőségű látványosságról beszéltek, ami a vadászat témaköréből kiindulva az ember és a természet viszonyáról, változó kapcsolatrendszeréről, de örök érvényű törvényszerűségeiről is szól; az ellenzők a számolatlanul elköltött milliárdokat kifogásolták, az öncélú gyilkolászás és az ökoszisztéma módszeres elpusztításának dicsőítését vizionálták.

Ezek után tényleg kíváncsiak voltunk, hogy mi várja a látogatókat 2021.szeptember 25-október 14. között Budapesten, a Hungexpo Vásárváros területén. A kiállítás a Hungexpo szinte valamennyi pavilonját elfoglalja, szisztematikus rendszerben kínálva a látványosságokat. Az illem talán azt követelné, hogy kezdjük a nézelődést a magyar pavilonban – mi ezt mégis inkább a végére javasoljuk – később elmondjuk, miért.

Felvezetésképp a főbejárattal szemközti „Hal, víz és ember” elnevezésű „D” pavilont válasszuk! Ennek közepén egy óriási akváriumban vidáman úszkálnak hazai halfajaink kapitális példányai. Több ablakban is lehet kukkolni a közel 50 halfaj majdnem 3000 egyedét, de akinek nincs szerencséje, az átsétálhat a szomszédos „mederfenékre”, ahol annak mélyén karnyújtásnyira csodálható folyóink és tavaink élővilága. Vagyis annak preparátumai.

Kicsit odébb egy másik medencénél éppen egy horgász próbálkozik – ezúttal azonban nem volt jó a kapás.
A terem körsétányán Magyarország nemzeti parkjainak igen gazdag bemutatói csalogatják itt virtuális, de reményeik szerint később valódi látogatásra az érdeklődőket – itt futott át rajtunk először a gondolat: ez az egész kiállítás talán azért jött létre, hogy jól „megmarketingelje” hazánk természeti szépségeit, rejtett kincseit, és személyes felfedezésre csábítsa az embereket?

A szomszédos „A” pavilon az egyszerű, de lényegre törő „Nemzetközi csarnok” titulust kapta. Laikus nézelődőként

kevésbé hozott izgalomba a kenyai szafarikat, szerb, román, lengyel vagy türkmén vadászati lehetőségeket kínáló standok ajánlata,

túlkorosként pedig a gödöllői vagy a soproni szakirányú egyetemek képzései sem érintettek meg… örömmel láttuk azonban, hogy nagyon sok kiállító lehetőséget teremtett a virtuális térbe történő átlépésre.

Szinte minden második standon tizenéves fiatalok VR-szemüveggel a fejükön, egy képzeletbeli vadászaton, lélegzetelállító természeti környezetben, vagy éppen egy jegesmedve belső szerveiben (!) kalandoztak. És igen, vannak szimulátorok, ahol virtuális puskákkal lőni is lehet – úgyhogy mindazok, akik a vadászat bármely formáját elutasítják, itt végre megtalálhatják e sport - vagy időtöltés, vagy nevezzük bárminek - számukra is elfogadható módját.

Ha tovább indulunk, a pavilonok közötti gasztrosétányon kell áthaladnunk. A különböző vendéglátó egységek ezúttal a rendezvény tematikájához illeszkedve kínálják ételeiket:

szarvasburger, vaddisznókolbász, őzpörkölt, szarvasragu, konyakos fácánsült, vaddisznó-babgulyás.

A desszert sem mindennapi: a gyulai Százéves Cukrászda az alkalomhoz illően gesztenyés erdei gyümölcsös tortát készített.

A szomszédos „G” és „F” pavilonok egy épületet alkotnak. Utóbbi a Hagyományos vadászati módok csarnoka. Igazi múzeum: belépve rögtön egy honfoglalás-kori településhez érkezünk, ahol az íjászmester (vagy íjkészítő?) műhelyét tanulmányozhatjuk, majd a korabeli vadászati szokásokat is megismerhetjük. Miközben nézelődünk, furcsa hangokat hallunk. Továbblépve a solymászokhoz érkezünk, ahol valódi vadászsólymokat és más, az apróvadak elejtéséhez betanított madarakat láthatunk. Nem, nem preparálva, kitömve és üveg alatt. Élőben! Aki elég bátor, még a karjára is ültethet egy ilyen madarat! Ugyanitt lehet íjászkodni is – jaj, hát ez megint mellé ment!

A „Trófeák, diorámák, preparátumok és vadászati felszerelések a világ minden tájáról” című kiállításnak csak a neve ilyen hosszú és borzasztó. A terem közepén a különböző kontinensek - Európa, Ázsia, Afrika, Amerika, a sarkvidék egyedeit nézhetjük: körben a falakon különféle trófeák sokasága.

Innen a „12. Nyílt Európai Taxidermia-bajnokság” valamint a „Vadászt a 21. században” című rész felé vezet az út. Nyilván,

akik a különféle preparátumok, kitömött állatok, csontvázak és efféle látványosságok iránt fogékonyak, azok bőven találnak itt kedvükre való dolgokat.

Elfogadjuk, hogy még egy tízéves fiúcska is örömmel veszi kezébe itt a bölények leterítésére is alkalmas fegyverek egyikét. Klassz. De ez itt a kiállítás olyan része, amely tényleg inkább a szakmai érdeklődők és a vadásztársadalom számára lehet érdekes.

Kicsit hátrébb, a vadonat új kongresszusi központ mellett, jól eldugva bújkál a „C” pavilon, „Innovációs showroom” álnév alatt. Itt különböző multinacionális vállaltok, tech- és világcégek bizonygatják öko-elkötelezettségüket, a fő látványosság azonban az a belső terem, ahol az „Élet körforgása” folyamatába lehet belépni. Igen, belépni. Egy kör alakú vetítőben a falakon és a padlón állva és sétálva mi magunk is részesei lehetünk a természet átalakulásának. Lenyűgöző vetítés, kár lenne tagadni.

Innen érdemes átmenni a „H” pavilonba, ami a „Központi magyar kiállítás” - rendezői részéről brutális lehetett szembe nézni azzal a hatalmas mennyiségű tárgyanyaggal, ami bemutatásért kiáltott ebben a témakörben. A magyar vadásztörténelem elmúlt évszázadai

olyan mennyiségű témát szolgáltattak, hogy csak ebből megrendezhető lehetett volna az egész bemutató.

A rengeteg információ ellenére sikerült egy átlátható, megérthető és feldolgozható tárlatot létrehozni.

A terem közepén a Csodaszarvas alakja lebeg, amely arany színű nyílvesszőkből alkot testet. Alatta babzsákokban pihenhet a látogató. Körben a magyarországi vadászatok legfőbb prédaállatai: vaddisznó, nyúl, szarvas szimbolikus szobrai határozzák meg az alap-hangulatot. Az oldalfalak mentén a leghíresebb magyar vadászok alakjai láthatók, a melléktermekben a vadakról készült filmeket vetítik.

Ha összegezzük a látottakat, a megosztó témákon túl valóban sok érdekes dolgot láttunk - kiváló családi program, gyerekeknek, felnőtteknek bőven kínál szemlélni valót.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra