Cikkek

Szöveg: Vinkó József - Fotók: MKO

2022. január 3.

Azt is írhattuk volna, hogy szenvedélyes tintások, az ivás héroszai, de nem volna ildomos bárkit minősíteni, hiszen a bencések bölcs regulája óta tudjuk, hogy napi két heminánál nem tanácsos többet inni. Azt azonban nem rögzítette az apát úr, hogy mennyi a hemina. És az sem világos, hogy bor, sör vagy kevert? (Mitől vagyok ilyen levert…) Benjamin Franklin a madeirát, Oscar Wilde az abszintot, Roosevelt elnök a gin-Martinit, John Wayne a tequilát szerette. És ez rendben is van. Az ember kiváltsága, hogy akkor is tud inni, amikor nem szomjas.

Mit ivott Hemingway papa? Melyik pezsgőt nevezték el Churchillről? Hogy készül Faulkner kedvenc itala, a Mint Julep? Igaz-e, hogy James Bond filmről filmre egyre többet iszik? Összefoglalónk előtt hadd idézzem a híres cseh író, Bohumil Hrabal mondását:

„Sokat olvasok az ivás ártalmairól. Ideje felhagyni az olvasással.”


Ernest Hemingway

(1899–1961)
Az amerikai író végigitta az életét, hősei is szenvedélyesen vedelnek, a legtöbbször rumot, abszintot, Martinit vagy Daiquirit. Mojitót szinte soha, ezt csak egy havannai bár terjesztette el. Az íróról több koktélt is elneveztek, az elsőt a párizsi Ritz hotelben keverték. Világhírű a Papa Doble is, hiszen az írót mindenki Papának becézte. A Hemingway-champagne receptjét maga írja le a Halál délután című regényében: „Önts egy felesnyi abszintot egy pezsgőspohárba, majd adj hozzá annyi pezsgőt, hogy fehér legyen az ital színe. Ezután igyál meg belőle lassacskán hármat vagy ötöt – a hatás kedvéért.”


Frank Sinatra

(1915–1998)
Az amerikai énekes, aki híres volt maffiakapcsolatairól is, leginkább brancsbéli szesztestvérekkel szlopált (Sammy Davis jr., Dean Martin). Kedvence a Jack Daniel’s whisky volt. Egy anekdota szerint halálos ágyán megkérdezte a pap, mi az, amit megbánt az életben. „Nem kellett volna whiskyről Martinire váltani, atyám” – volt a válasz. Igaz, a mondást sokan Humphrey Bogart amerikai színésznek tulajdonítják.


Winston Churchill

(1874–1965)
Brit miniszterelnök, államférfi, irodalmi Nobel-díjas, az Admiralitás Első Lordja, mellesleg a politikusok között az egyik legnagyobb szesztestvér. Kedvence a Pol Roger pezsgő. Híres volt következetességéről, tartotta magát az elveihez az ivást illetően is:

„Fiatalabb koromban az volt az elvem, hogy ebéd előtt nem iszom töményet. Most már az, hogy reggeli előtt nem teszem.”

Volt képessége az önkritikára is: „A whisky rossz dolog, főként a rossz whisky!”


Billie Holiday

(1915-1959)
A blues legnagyobb énekesnője a mai napig. Ivott egész életében, még a stúdióban, lemezfelvétel közben is. Mégpedig a legkeményebb piákat. Kedvenc koktélját maga készítette, a vodkát gránátalmasziruppal és gyömbérsörrel keverte. A mixerek később megkísérelték finomítani az italt, mert az eredetinek még a dzsesszzenészek körében is brutális hatása volt.


William Faulkner

(1897–1962)
Nobel-díjas író és megszállott whiskyrajongó, kedvence a Mint Julep nevű klasszikus long drink, amit eredetileg a déli államokban ittak, még a polgárháború előtt, főként lóversenyek alkalmával. Faulkner szenvedélyesen pipázott is.

„Az ihletnek – szokta mondogatni – 99 százaléka whisky, 1 százaléka izzadság.”


Georges Simenon

(1903–1989)
A világ egyik legnevesebb krimiírója, Maigret felügyelő megteremtője. Belgiumban szinte kizárólag vörösbort ivott, de az Egyesült Államokban rákapott a Manhattan koktélra. A gyilkossági csoport főfelügyelője nem ivott flancos koktélokat, de nem múlt el úgy nap, hogy ne küldött volna a gallér mögé egy-egy calvadost. 


Patricia Highsmith

(1921–1995)
Az amerikai krimiszerző alkoholista volt, saját magát – ironikusan – csak úgy nevezte, mint kedvenc skót whiskyjét: Famous Grouse, szabadon fordítva: „lökött tyúk”.


Bohumil Hrabal

(1914–1997)
A sörivás hérosza, kocsmai polgár, több pilsenit gurított le, mint bármelyik másik író. A másnaposság kérdését filozófiai magasságokba emelte és kijelentette:

„Közép-Európában jobb nem kijózanodni.”

Felvetette, mi lenne, ha urna helyett sörösdobozba szórnák a hamvait?


Krúdy Gyula

(1878-1933)
Bár sokan azt gondolják, hogy a nagyivók közé tartozott, és Kosztolányiné el is terjesztette róla a legendát, hogy egyszer ültő helyében megivott száz nagyfröccsöt, az igazság az, hogy Krúdy Gyulát soha egyetlen kortársa sem látta részegen. Elbóbiskolni konflisban vagy kocsmaasztalnál igen, ám hőzöngve, öntudatlanul soha. A legjobban a nyíri vinkót szerette, meg csatos üvegben a kövidinkát, a házi kisüstit. Koktélt nem ivott életében egy kortyot sem.


James Bond

A 007-es ügynök az évek során egyre többet iszik a filmekben. Amíg a korai epizódokban Sean Connery vagy Roger Moore filmenként átlagosan tizenegyszer ivott alkoholt, addig Daniel Craig ma már majd nem
a duplájánál tart. Hozzáértők a 007-es növekvő szomjúságát az italgyártók profitéhségével magyarázzák, a brit titkos ügynök ma már sokkal többször iszik például pezsgőt, mint Martinit. „A rázva, nem keverve” jelmondat pedig a mixerek szerint egyszerű parasztvakítás.


Ha pedig koktélra támadna kedvük, elkészíthetik a világ leghíresebb piásainak kedvenc italait.


Top10 legendás koktél

1. Hemingway-koktél (Ritz): 2 cl pernod, 1 cl citromlé, 12 cl jéghideg pezsgő, zöldcitrom leve

2. Papa Doble: 2 cl grépfrútlé, 1,5 cl Maraschino likőr, 8 cl kubai rum, kevéske cukorszirup

3. Billie Holiday koktél: 1 rész vodka, 1 rész gránátalma szirup, 4 rész gyömbérsör

4. Queen Mum-féle gin-tonic: 4 cl Beefeater gin, 2 dl indian tonic water, zöldcitrom leve, jég

5. Mint Julep: 8 cl Bourbon whisky, friss menta, 1 kk cukor, jég 

6. Tequila sunrise: 4 cl Tequila, frissen facsart narancslé, 1 cl Grenadine szirup, 1 narancs karika, jég


7. Daiquiri: 3 cl Havana Club rum, 2 cl citromlé, 1 cl Cointreau


8. Caipirinha: 5 cl Cachaca (brazil cukornádpárlat), 1 lime, barna cukor, jégkása


9. Pińa Colada: 6 cl kubai rum, 6 cl kókuszlikőr, 6 cl ananászlé, 2 cl tejszín, jég

10. Mojito: 4 cl Bacardi Carta Blanca, 4 gerezd lime, 12 db mentalevél, 2 tk cukor, szódavíz, jégkása

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra