Életmód

Orbán Szilvia

2022. május 16.

Mennyit takaríthatunk meg, ha változtatunk a konyhai, főzési szokásainkon?

Az ételkészítés költsége nem merül ki a hozzávalók megvásárlásában, hiszen a hűtő, a sütő, a tűzhely, a vízforraló és a többi konyhai berendezés mind-mind energiát fogyaszt. Ráadásul nem is keveset: egyes adatok szerint

egy átlagos háztartás energiafogyasztásának negyede-harmada a konyhai gépek és eszközök számlájára írható.A szakértők viszont egyetértenek abban, hogy ezek a költségek okos döntésekkel hatékonyan mérsékelhetők – bár

egységes szabály nincs, hiszen a spórolási lehetőségek háztartásonként eltérhetnek, függően az ottlakók életmódjától, a berendezések számától és korától, illetve attól is, hogy az adott életközösségben mennyire használják a konyhát, mennyit főznek.

A téma világszerte aktuális, és a témában sok kutatólabor és egyetem vizsgálódik.

„Egy átlagos brit háztartás heti 5 font (nagyjából 2200 forint) megtakarításra is szert tehet néhány apró változtatással” – hangsúlyozta a BBC-nek a City University tudósa, Dr. Christian Reynolds.Jó a sütő, de nem mindenáron

„A sütőkre különösen érdemes odafigyelni, hiszen a berendezés először fel kell hogy hevítsen egy nagy fémdobozt, majd magát az ételt is” – magyarázza a York University professzora, Sarah Bridle. „Ráadásul a legtöbb sütő nem megfelelően szigetelt, így az ember végül az egész konyhát is fűti. Azzal, ha a sütőt csak különleges alkalmakkor használjuk, máris rengeteget tettünk az energia spórolás szempontjából.”

A mikrohullámú vagy a forrólevegős sütők és a slow cookerek jelentősen kevesebb energiát fogyasztanak, mint a hagyományos sütők, így amikor csak lehet, a szakértők inkább ezek használatát javasolják.

Persze minden eszköznek vannak előnyei és hátrányai is, ezeket nem árt tudni vagy kitapasztalni: a mikrosütő például hasznos lehet az ételek kiolvasztásakor vagy újramelegítésekor, esetleg zöldségek megfőzésekor, de más esetekben nem feltétlenül bizonyul jó választásnak. Egy hússzelet vagy egy sült csirke sokkal finomabb és szaftosabb lesz, ha helyette kuktában vagy slow cookerben készítjük.

„A slow cookerek a mikrohullámú sütővel nagyjából egyforma energiamennyiséget fogyasztanak, nagyjából egy villanykörtényit” – fejtegeti Reynolds. „Az elektromos kukták pedig azért nagyszerűek, mert jelentősen lerövidítik az elkészítési időt, így csökkentve az áramfogyasztást. Mindkét eszköz kiválóan alkalmas levesek, raguk, pörköltek elkészítéséhez.”

A slow cookerhez való receptek előnye, hogy az alapanyagok előre bekészíthetők, és az elkészítés időzíthető, így az ember este friss, meleg ételre érkezhet haza. A kuktában pedig a legrágósabb hús, vagy akár a szárazbab is egy órán belül megpuhul.

A helyzet azonban nem ennyire egyértelmű, hiszen

a hagyományos sütőnek is megvannak a maga előnyei.

Egy mikrosütő vagy egy air fryer képtelen annyi ételt befogadni, mint egy normál sütő, így annak kiváltása mondjuk egy nagyobb vacsora esetén óhatatlanul több körös sütéshez vezet. Ha pedig tortáról, kenyérről vagy aprósüteményről van szó, a hagyományos sütőnél – egyelőre – nincs jobb.Ha nem is vagyunk hajlandóak lemondani a sütőnkről, akkor is van, amivel csökkenthetjük a fogyasztást. Amennyiben a sütési idő lejárta előtt 5-10 perccel például kikapcsoljuk a berendezést, az étel a már jól felforrósodott térben ugyanúgy el fog készülni – igaz, ez a technika nem ajánlott torták, kenyerek, sütik esetében, de nagyszerűen alkalmazható, ha pitét, lasagnét, rakott ételeket, vagy zöldségeket sütünk.

„Ha sokat használjuk a sütőnket, a berendezés által kiadott hőt érdemes a fűtésbe is belekalkulálni: amíg sütünk, nyugodtan tekerjük lejjebb a termosztátot” – javasolja Bridle professzor.

Hozzuk ki a maximumot

Ha a sütés-főzés előtt kicsit előre gondolkodunk, sokat spórolhatunk anélkül, hogy az az étel minőségét negatívan befolyásolná. Mielőtt például a zöldséget – főként a krumplit – kívül ropogósra, belül vajpuhára sütnénk a sütőben vagy az elektromos grillen, főzzük elő a mikróban. Vagy ha nem akarjuk elengedni a pirult hús aromáit, akkor mielőtt a csirkét vagy a hússzeletet a slow cookerbe tesszük, pirítsuk át kicsit a tűzhelyen.

Azzal is energiát takaríthatunk meg, ha a sütőt megpakoljuk – ha már bekapcsoltuk és felmelegítettük, legalább használjuk ki a méreteit.

Süssünk nagyobb adagokat egyszerre, ajánlják a szakértők, és a maradékot fagyasszuk le egy későbbi alkalomra. Ha kenyeret sütünk, sose egyet készítsünk. A vízforralóban maradt, felmelegített vízzel mosogathatunk, vagy áttölthetjük egy termoszba.

Bridle azt is javasolja, hogy próbáljunk olyan ételekben gondolkodni, amelyek elkészítése nem igényel áramot: pirítós helyett együnk friss kenyeret vagy extrudált változatot, a zabpelyhet áztassuk be éjszakára ahelyett, hogy a tűzhelyen főznénk puhára a kásához.Használjuk a fedőt

Az adatok szerint ha egy ételt serpenyőben készítünk, a fedő

használatával akár 30 százalékkal kevesebb energiát is megspórolhatunk:

a fogás hamarabb készül el, a hő pedig bent ragad, így elegendő lehet egy alacsonyabb hőfokozat is.

„Fontos, hogy mindig a megfelelő méretű edényt válasszuk” – hangsúlyozza Dr. Reynolds. „Ha valaki egy főre akar tésztát főzni, teljesen felesleges egy húszliteres, vízzel teli edényt felmelegíteni, mert az szimpla pénzkidobás.”Persze mindig vannak kivételek. Általánosságban elmondható, hogy manapság a vízforralás legolcsóbb módja az, ha erre egy modern, energiatakarékos vízforraló kancsót használunk – feltéve, hogy mindig annyi vizet melegítünk csak vele, amennyire valóban szükségünk van.

Főzés szempontjából a leginkább energiatakarékos tűzhelytípus jelenleg az indukciós, amely alig pazarol áramot, és a rajta készülő ételt egy átlagos tűzhelynél jóval gyorsabban képes felmelegíteni.Hűtő és mosogatógép – takarékos szokások

A konyha másik nagyfogyasztói a hűtők és a fagyasztók, ráadásul ezeket folyamatosan használjuk, így róluk sem szabad megfeledkezni.

Egy átlagos háztartásban ezek a berendezések önmagukban is az összfogyasztás 12-15 százalékáért felelősek.
Néhány tipp, hogyan tehetjük a hűtők működését a lehető leghatékonyabbá:

 • hagyjuk, hogy az elkészített étel teljesen kihűljön, és csak azután tegyük a hűtőszekrénybe
 • a fagyasztóból kivett ételt hagyjuk a hűtőben kiolvadni, ezzel segítünk a berendezésnek, hogy könnyebben fenntartsa a beállított hőmérsékletet
 • soha ne hagyjuk nyitva a hűtőszekrény ajtaját hosszabb időre, illetve ne is nyitogassuk a hűtőt feleslegesen
 • a benti hőmérsékletet tartsuk 3 és 5 °C alatt (ezt a hőmérsékletet úgy is ellenőrizhetjük, hogy egy pohár vízbe tesszük a hőmérőt, majd egy éjszakára a hűtő középső polcán hagyjuk)
 • a hűtőt és a fagyasztót is rendszeresen olvasszuk le, hiszen egy jéggel borított berendezés sokkal több áramot fogyaszt


A mosogatógépek is elég sokat fogyasztanak, hiszen vizet kell melegíteniük és a tisztító programot is le kell futtatniuk. Alapszabály, hogy várjuk meg, amíg a gép teljesen megtelik, és ne futtassuk pár edény miatt.A szakértők azt is ajánlják, hogy bár hosszabb ideig tart, de mindig az eco programot használjuk, az ugyanis mintegy harmadával kevesebb vizet és áramot igényel.

Új berendezések

Ha időszerűvé vált egy-egy konyhai gép lecserélése, választás előtt mindig alaposan tanulmányozzuk át az energiafogyasztási címkét is.Tűzhely esetén, energiafogyasztás szempontjából a legjobb döntés az indukciós változat. A gáztűzhelyek alapvetően olcsóbbak, mint az elektromosak, és az üzemeltetés ezek esetében a legolcsóbb, viszont ronthatják a levegő minőségét, hangoztatják a szakértők, akik szerint érdemes szert tenni egy slow cookerre is. Lehet, hogy az ára elsőre borsosnak tűnik, de rendszeresen – és amikor csak lehetséges, a sütőt kiváltva – használva gyorsan behozza az árát.

Hozzávetőleges energiafogyasztás

Sült burgonya (1 db)

 • sütőben készítve: 6,07 kWh
 • mikrohullámú sütőben készítve (10 perc): 0,14 kWh
 • héjában sütött krumpli 5 percig mikróban, 45 percig (előmelegítéssel) sütőben készítve: 2,34 kWhVízforralás (1 csésze)

 • elektromos vízforralóban: 0,07 kWh
 • elektromos tűzhelyen: 0,18 kWh
 • 1 csésze, mikróban: 0,05 kWh
 • lefedett edényben, indukciós tűzhelyen: 0,14 kWh


Ragu, pörkölt melegítése

 • elektromos tűzhelyen: 0,43 kWh
 • sütőben: 2,27 kWh
 • mikróban: 0,11 kWh
 • indukciós tűzhelyen: 0,35 kWh

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra