Alapanyagok

Csodaszer-e a kurkuma?

Orbán Szilvia

2021. április 28.

Itthon sokan idegenkednek még ettől a remek fűszertől, pedig kiválóak az élettani hatásai.

Ha még nem fogyasztunk rendszeresen kurkumát, épp ideje, hogy tegyünk vele egy próbát, hiszen a szervezetünk csak profitál belőle: az Ázsiában mindennapinak számító fűszer nem csak csodás, aranysárga színét kölcsönzi a vele készített ételeknek, de kimondottan hatékony gyulladáscsökkentő-szer is.

A tudósok szerint a szervezetben lévő alacsony, ám krónikus gyulladásszint csaknem minden úgynevezett „nyugati” betegségben (szív- és érrendszeri megbetegedések, rák, Alzheimer-kór, ízületi gyulladások) jelentős szerepet játszik. A szakemberek szerint a legfontosabb ezek megelőzése lenne, vagyis, hogy még csírájában fojtsuk el a káros folyamatokat. Tekintve, hogy

a kurkuma fő alkotóeleme a kurkumin, ami egy kiváló gyulladáscsökkentő vegyület, a fűszer étrendbe illesztése hosszú távon szinte biztosan javít az egészségi állapotunkon, és a jelenlegi koronavírus-helyzetben is a segítségünkre lehet.


Egy ideje már a nyugati világ is felismerte a kurkuma csodáját, de igazán csak az utóbbi 1-2 évben lett divatja – valószínűleg annak is köszönhetően, hogy egyre több nemzetközi híresség posztolt olyan fotókat a közösségi médiában, ahol kurkumával készített, aranyló ételeket fogyasztott. A kurkuma mára trendi lett; a gasztronómia mellett a szépségágazat is felfedezte magának, sőt, a fűszer színe a divatiparba is beférkőzött.

Gyulladáscsökkentő hatásán kívül

a kurkuma kiváló antioxidáns is, amely lassítja az oxidatív károsodást,

ezáltal pedig – többek között – az öregedés folyamatát. A kurkuma rendszeres fogyasztásával hatásosan küzdhetünk a káros szabadgyökök ellen, egyúttal pedig saját szervezetünk antioxidáns enzimjeinek aktivitásán is javíthatunk.

A kurkuma fogyasztása tehát jó nekünk, de ha csak most ismerkednénk vele, mutatunk néhány inspiráló receptet. Jó hír, hogy sokoldalúan felhasználható: segítségével akár egy teljes menüsor is elkészíthető, hiszen az aranyló fűszer mind az italoknak, mind a leveseknek, mind a húsoknak, főételeknek, de még a desszerteknek is jól áll.

Fotó: Pixabay.com

Aranyló latte

(A Parade receptje)

A krémes mandulatej és a meleg fűszerkeverék együtt csodásan felmelegít, de lefekvés előtt fogyasztva is kitűnő.

Hozzávalók (1 személyre):

  • 2-3 kisebb kurkuma gyökér, összetörve
  • ¼ tk frissen tört feketeborsszem
  • ¼ tk édesgyökér
  • 1 csipet cayenne
  • 2 dl forró víz
  • 0,5 dl mandulatej  


Elkészítés:
A hozzávalókat forrázzuk le, és 4-5 percig hagyjuk ázni, majd az italt szűrjük le, végül löttyintsük hozzá a meleg mandulatejet.

Fotó: abeautifulplate.com

Sült karfiolleves kurkumával

(A Beautiful Plate receptje)

Hozzávalók:

  • 2 kisebb fej karfiol, közepes darabokra vágva
  • 3 ek extraszűz olívaolaj
  • ¾ tk őrölt kurkuma
  • só, frissen őrölt feketebors
  • 1 közepes hagyma, felaprítva
  • 2 gerezd fokhagyma, felaprítva
  • 2 közepes répa, felkockázva
  • 2 szár zeller, felkockázva
  • 2 tk thai chili paszta (sült vörös chili)
  • 1 l csirke alaplé
  • 450 ml zsíros kókusztej (konzerv)
  • 1 ek frissen reszelt gyömbér
  • ½ lime leve
  • maréknyi koriander, felaprítva

Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 220 fokra. Egy tepsit béleljünk sütőpapírral. Egy nagyobb tálban alaposan keverjük össze a karfiolokat 2 ek olajjal, fél teáskanálnyi kurkumával és ugyanennyi sóval, illetve a borssal. A fűszeres karfiolokat a tepsiben süssük 20-25 percig, a zöldséget félidőben megforgatva. Közben egy nagy fazékban melegítsük fel a maradék olajat, adjuk hozzá a hagymát, a maradék kurkumát, egy csipetnyi sót, és a hagymát 3-4 perc alatt puhítsuk meg.

Ekkor adjuk hozzá a fokhagymát, a répát, a zellert, és az egészet pirítsuk 10-12 percig, időnként megkeverve. Adjuk hozzá a chili pasztát, alaposan keverjük el, hogy minden zöldséget egyenletesen érjen. Öntsünk bele az alapléből 180 ml-t, az edény alján lévő finom pörzsréteget közben fakanállal óvatosan kaparjuk fel.

A levest főzzük tovább, míg a folyadék nagyjából a felére redukálódik.

Ekkor öntsük hozzá a maradék alaplevet, a gyömbért, az elkészült karfiolt, az egészet forraljuk fel, majd vegyük le a lángot, és még 10-15 percig (amíg a zöldségeink teljesen puhára főnek) gyöngyözve főzzük a levest.

Adagonként merjük turmixgépbe, és pürésítsük. (Ha sűrűnek érezzük, öntsünk hozzá egy kis alaplevet, esetleg kevés vizet.) A krémlevest öntsük vissza a fazékba, amit tegyünk a tűzhelyre, alacsony fokozatra, majd keverjük bele a kókusztejet, végül a lime levét, és kóstoljunk. Ha szükséges, sózzunk, borsozzunk. Forrón tálaljuk, és díszítsük a felaprított korianderrel. (Jól mutat, ha meghagyunk egy-egy kisebb, sült karfiolvirágot is, tálaláskor feldobja a tányért.)

Fotó: kitchenkonfidence.com

Fűszeres-kókuszos csicseriborsó ragu, kuktában

(A Kitchen Konfidence receptje)

Hozzávalók (4 személyre):

  • 350 g száraz csicseriborsó, éjszakára beáztatva VAGY konzerv
  • ¼ csésze kókuszolaj
  • 4 gerezd fokhagyma, felaprítva
  • 1 vöröshagyma, felaprítva
  • 5 cm-nyi gyömbér, finomra aprítva
  • só, frissen őrölt bors
  • 1,5 tk őrölt kurkuma
  • 1 tk őrölt paprika vagy pehely
  • 450 ml zsíros kókusztej (konzerv)
  • 500 ml csirke alaplé
  • 1 csokor feketekáposzta / toszkán kel / fél fej kisebb kelkáposzta, falatnyi darabokra vágva
  • fél lime leve
  • 60 g kókuszpehely (nem édes)
  • 2 tk mustármag
  • + a tálaláshoz: zsíros görög joghurt és koriander

Elkészítés:
A beáztatott csicseriborsóból mérjünk ki 500 grammot és tegyük félre. (Ha esetleg maradna, a felesleget egyéb felhasználásig tartsuk a hűtőben.) Az olajat hevítsük fel, és keverjük hozzá a hagymát, fokhagymát, majd sózzunk, borsozzunk. Kevergetve puhulásig pirítsuk, majd keverjük hozzá a kurkumát, a paprikát és a csicseriborsót, és gyakran kevergetve ezeket is kissé pirítsuk le, nagyjából 5 percig. Adjuk hozzá a kókusztejet, a húslevest, és a letapadt, ízes pörzsanyagot a fakanállal kapargassuk fel az edény aljáról.

Adjunk hozzá újabb adag (kb. 1 tk) sót, az egészet tegyük kuktába, takarjuk le, és főzzük 15 percig. Ha letelt az idő, vegyük le a fedőt, engedjük ki a gőzt, és a félkész ételt tegyük a tűzhelyre. A fakanállal a csicseriborsó egy részét nyomkodjuk szét, és keverjük hozzá a zöldet. Főzzük további 5 percig, vagyis amíg a kel megpuhul,

ekkor keverjük hozzá a lime levét, és ha szükséges, még sózzuk, borsozzuk.

Amíg a ragut főzzük, készítsük el a feltétet is: a kókuszpelyhet öntsük egy közepes serpenyőbe, és alkalmanként megkeverve kissé pirítsuk meg (2-3 perc). Adjuk hozzá a mustármagot, és hagyjuk a tűzön még további 1 percig.

Tálaláskor a ragut kanalazzuk a tányérba, tegyünk bele egy jókora kanál joghurtot, majd az egészet szórjuk meg a felaprított korianderrel (elhagyható) és a pirított kókusszal.

Fotó: Pixabay.com

Kókuszos-kurkumás csokitrüffel

(A Wallflower Kitchen receptje)

Nemcsak isteni, de nyers, vegán, gluténmentes – és még gyulladáscsökkentő is.

Hozzávalók:

  • 110 g kókuszolaj
  • 60 g kakaópor (nem édes)
  • 5 ek méz vagy juharszirup
  • 20 g kókuszreszelék
  • 1-2 tk őrölt kurkuma


Elkészítés:
Készítsük elő a gőzfürdőt. A felső edénybe tegyük a kókuszolajat, hagyjuk felolvadni, majd keverjük bele a kakaóport, a mézet és a sót. Akkor jó az állag, ha egy sima, sűrű ganache-hoz hasonló. A tálat tegyük legalább egy órára a hűtőbe.

A golyók köpenyéhez a kókuszreszeléket és a kurkumát tegyük pár másodpercre a mixerbe, míg a kókusz szép, aranysárga színt kap

(ha erősebb színt szeretnénk, adjunk hozzá több kurkumát). Az elegyet öntsük egy tálba.

A trüffelalap akkor lesz jó, ha már szilárd, de még formálható. A golyók kialakításához 1-1 evőkanálnyit vegyünk ki a masszából, kézzel golyózzuk ki, majd forgassuk meg a színezett kókuszban. Ha elkészültünk, a trüffeleket tegyük zsírpapíros tálcára, és rakjuk be a hűtőbe még legalább fél órára. Csak közvetlenül tálalás előtt vegyük ki a hűtőből. Hűtve 5 napig is elállnak.