Hírek

Orbán Szilvia

2021. október 14.

A Samuel Adams új, limitált söre 28 százalékos, és az USA 15 államában tilos árulni.

A bostoni székhelyű Samuel Adams sörmárka minden második évben piacra dobja limitált kiadású söre, az Utopias legújabb változatát. A hagyományosan erősebbre főzött italnak nemcsak az alkoholtartalma, de az ára is könnyeket csal a rajongók szemébe, mégis sokan tűkön ülve várják az időről időre megjelenő újdonságot.



Az idei sör alkoholtartalma viszont annyira erős, 28 százalékos, ami az USA több államában – Alabama, Arkansas, Georgia, Idaho, Missouri, Mississippi, Montana, North Carolina, New Hampshire, Oklahoma, Oregon, South Carolina, Utah, Vermont és West Virginia – már tiltott kategória, vagyis ezeken a területeken nem lehet árusítani. A fenti államokban ugyanis behatárolják, hogy maximum milyen erős lehet egy sör, ezt az értéket pedig az Utopias – nyilvánvalóan – többszörösen is túlszárnyalja.

A gyártó úgy nyilatkozott, hogy az idei eresztés még a szokásosnál is korlátozottabb – a CNN becslése szerint mindössze nagyjából 13 ezer üveget palackozott a Samuel Adams – és a különleges, 750 ml-es palackok ajánlott fogyasztói ára 240 dollár, vagyis 72 ezer forint.

Extra sör ide vagy oda, ez az ár azért már sokak lélektani határán túl van, de a gyártó hangsúlyozza: a 2021-es Utópiát nem legurítani, hanem ízlelgetni, kortyolgatni kell.

„Csaknem 30 évvel ezelőtt egy kikövezetlen, úttörő útra léptünk, és eltökélt szándékunk, hogy ezt a tradíciót tovább folytassuk” – olvasható a Samuel Adams (SA) alapítója, Jim Koch közleményében. „Az első Utopias 2002-es bemutatása óta

sörfőző mestereink minden egyes újabb változattal egy feltérképezetlen területre léptek. Folyamatosan kísérletezünk az érlelő hordók különböző fajtáival, az új ízekkel, a keverési technikákkal, és az eredmény mindig egy egészen különleges ital, amire érdemes várni.”

A legújabb változatról annyit tudni, hogy az az SA „extrém söreinek” egy különleges kombinációja, melyek némelyikét például 30 évig érlelték bourbon hordókban. A keveréket összességében 86 hordóban érlelték, ezek közül volt, amelyben korábban Carcavelost, Madeirát, portóit vagy épp édes Sauternes-t tároltak. Ha ez nem lenne elég, a sört végül hatalmas mennyiségű fekete cseresznyén fejezték be, ami az italnak további édességet és fanyarságot adott. A kész sörnek így „gazdag, mély, fekete cseresznyés-sötét gyümölcsös aromája lett, megspékelve némi juharszirupos-vaníliás ízjeggyel”.



A gyártó egyben azt is bejelentette, hogy

az Utopias a világ első, teljesen civil Földkerülő űrjárata, az Inspiration4 hivatalos itala lett.

A magánmisszió parancsnoka, a 38 éves Jared Isaacman egy gyermekkórház javára gyűjt adományokat – a célja a 200 millió dollár elérése – és a Samuel Adams máris csatlakozott az ügyhöz: úgy tudni, hogy minimum 100 ezer dollárral járul hozzá a cél megvalósulásához.

A hírek szerint az adományon túl, az Utopias legelső palackját mind az Inspiration4 csapata, mind pedig Jim Koch aláírta, és az üveget árverésre bocsátották. A különleges palackra, úgy tudni, sok licit érkezett, s az aukció végső nyertese nem csak az első Utópiának örülhetett, de kapott két retúr repülőjegyet is Bostonba, ahol majd látogatást tehet az SA központi sörfőzdéjében, közben pedig egy helyi hotelben is eltölthet két felejthetetlen éjszakát.

A sörkülönlegességet – már ahol lehet – október 11-én kezdték árusítani az Egyesült Államokban.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra