Gonda Mariann
2021. február 25.A lyoni polgármester járványbiztonsági megfontolásból úgy döntött, hogy hétfőtől egységes húsmentes menüt kínálnak az iskolai kantinok. Az intézkedés okozta felháborodás országos méreteket öltött, napok óta ettől hangos a francia sajtó: megszólalnak miniszterek, demonstrációt szerveznek a gazdák, a szülői szervezetek perrel fenyegetőznek.
Elöljáróban annyit, hogy a francia kormány abszolút prioritásként kezeli az iskolák nyitva tartását. Részben azért, hogy az otthontanulás ne mélyítse tovább a társadalmi szakadékokat, másrészt pedig azért, hogy az otthon maradó gyerek ne hátráltassa a szülők munkavégzését, ezáltal a gazdaság működését.
Ahhoz azonban, hogy a járványügyi kockázatot mérsékeljék, az intézményeknek egy sor, az Oktatási Minisztérium által hozott és egyre szigorodó szabályt be kell tartaniuk. Biztosítaniuk kell többek között az ebédlőben az asztalok közötti 2 méteres védőtávolság betartását, amelynek következtében csökken a befogadóképesség, több turnusra van szükség.
Nyilvánvaló, hogy ilyen feltételek mellett nem egyszerű feladat levezényelni mintegy 29 ezer diák étkeztetését. Az ebédszünet meghosszabbításával (11.30-14.30) javítottak valamelyest a helyzeten, ahol lehetséges, plusz helyiségeket vontak be az ebédeltetéshez, de
a legújabb rendelkezéseknek csak úgy tudnak eleget tenni, ha a kantinban töltött időt is csökkentik, ez pedig csak a kiszolgálás gyorsításával, vagyis a menü egyszerűsítésével érhető el.
A melegítés időigényét, ételallergiákat és a sertéshúst nem fogyasztó gyerekek igényeit figyelembe véve, ezt a megoldást találta megfelelőnek a város vezetése. Hangsúlyozzák: húsmentes és nem vegetáriánus menüről van szó, halat, tojást és tejtermékeket továbbra is kapnak a gyerekek.
Az iskolai menzák étlapja a város oldalán bárki által megtekinthető, érdemes rá egy pillantást vetni, hogy megértsük, miben is áll a változás.
Az előétel legtöbb esetben valamilyen idényzöldség vagy hüvelyes, salátaként elkészítve, ez változatlan marad, csakúgy mint a köret (zöldség, tészta, rizs), a minden étkezéshez járó tejtermék (sajt, joghurt, puding), desszert (idénygyümölcs, kompót, sütemény) és (bio)kenyér.
A változás kizárólag a főételt érinti, itt általában kétféle - klasszikus és húsmentes - menüből választhatnak a tanulók. A négy menzai napból (szerdán csak délelőtt van iskola, kantin nincs) mindig van egy vagy kettő, amikor a két menü ugyanaz: tojás vagy hal, ritkábban zöldségétel. Az eddigi tapasztalatok alapján a gyerekek kb. fele választja a húsmentes opciót.
Tehát nem arról van szó, hogy a gyerekek eddig minden nap húst kaptak és most hirtelen vegánná kell válniuk.
Ezzel együtt nyilván jelentős azoknak a száma, akik rendszeresen vagy alkalomszerűen a húsos menüt preferálják, számukra mindenképpen lemondással jár a kínálat csökkentése.
A rendelkezés előreláthatólag az április 10-én kezdődő tavaszi szünetig marad érvényben.
Miért most lett ebből botrány?
2020 nyara óta Lyonnak zöld polgármestere van, Grégory Doucet az EE-LV színeiben nyerte meg a választásokat, nem sokkal a kijárási korlátozások feloldása után. Az akkor még hivatalban lévő Gérard Collomb kormánypárti (LREM) politikus tavaly májusban ugyanígy döntött, az mégsem borzolta fel a kedélyeket.
A környezetvédőként radikális nézeteket valló, ezért gyakran a támadások kereszttüzébe kerülő Doucet ezzel az intézkedéssel remek muníciót szolgáltatott politikai ellenlábasainak, akik
azzal vádolják, hogy az egészségügyi veszélyhelyzetet ürügyül használva, előzetes egyeztetések nélkül, ideológiai alapon akarja a közétkeztetés kínálatát átalakítani,
ahogyan az a választási programjában is szerepelt.
A helyi szinten kezdődő csatározás pillanatok alatt országos méreteket öltött, megszólalt Gérald Darmanin belügyminiszter, aki egyenesen a francia gazdák és hentesek elleni támadásnak titulálta a lépést, elitistának, szociálisan érzéketlennek nevezve Doucet politikáját.
Julien Denormandie agrárminiszter ennél is tovább ment, a Rhône-megyei közigazgatási hivatal vezetőjéhez fordult jogorvoslatért a döntés ideológiai háttere és a gyermekek kiegyensúlyozott és változatos táplálkozáshoz való jogának csorbítása miatt. Panaszát egy 2011-es rendeletre alapozza, amelynek értelmében
“20 egymás követő iskolai étkezésből legalább négynek tartalmaznia kell (nem darált) marha-, borjú- vagy bárányhúst, illetve belsőséget. (További négynek pedig halat.)”
A feltüzelt állattartók maguk is akcióba léptek, hétfő reggel traktorjaikkal a lyoni városháza elé vonultak, így gyakorolva nyomást a döntéshozókra. Valójában nyitott kapukat döngettek, hiszen épp a jelenlegi városvezetés az, akinek sokat hangoztatott célkitűzései között szerepel, hogy 50 százalékra emelje a helyi termelőktől beszerzett hús arányát. A polgármesteri hivatal közleményben erősítette meg az intézkedés ideiglenes voltát és támogatásáról biztosította a gazdákat.
A szülői érdekvédelmi szervezetek szintén aggályukat fejezték ki a változtatás miatt, lévén egyes családoknak egyszerűen nincs pénzük arra, hogy húst vásároljanak, ilyen esetben a menza biztosítja az egyetlen kiegyensúlyozott és tápláló étkezést.
A Greenpeace egy meglepően visszafogott hangvételű közleményben fejezte ki támogatását a lyoni városvezetés irányába, amelyben rávilágítanak arra a statisztikákkal alátámasztott tényre, hogy éppen az alacsonyabb jövedelmű családok fogyasztanak több rossz minőségű húst. A vegetáriánus opció bevezetése nemcsak a környezetre és az egészségre van kedvező hatással, hanem a kis, helyi termelők számára is előnyös, hiszen épp a bio és vegetáriánus menük iránt elkötelezett városok azok, amelyek a legtöbbet invesztálnak a bio és helyi húsok beszerzésébe is.
Közben a párizsi önkormányzat is jelezte, hogy egyéb javaslatok mellett tanulmányozza az egységes húsmentes menü ideiglenes bevezetését a fővárosi iskolákban. A megkérdezett egészségügyi miniszter nem talál kivetnivalót a húsmentes menüben, ahogyan a klímatörvényt jegyző fenntarthatósági átmenetért felelős miniszter sem.
Vihar egy kanál vízben?
A fő érintettek (a gyerekeket leszámítva, akik hivatalból utálják a menzát), a szülők, akiket a Le Progrès helyi napilap kérdezett az első napok tapasztalatairól, többségében egyetértettek az intézkedéssel. Ennek sokkal prózaibb oka van, mint a környezettudatosság: az a józan és praktikus megfontolás, hogy
még mindig jobb, ha a diákok nem kapnak húst, mint ha egyáltalán nincs menza.
Ebben az esetben ugyanis a (dolgozó) szülőnek kell gondoskodnia nemcsak az ebédről, de az ebédszünet alatti felügyeletről is.