Hírek

Orbán Szilvia

2022. június 18.

A Parmigiano Reggiano már két évtizede használ úgynevezett követő kódokat, de a termelők most komoly szintet léptek.

Azzal remélhetőleg a legtöbb ember tisztában van, hogy amikor leemelnek egy darab parmezánként megnevezett sajtot a szupermarket polcáról, az egyáltalán nem biztos, hogy az eredeti, Parmigiano Reggiano nevű, Olaszországból származó, védett sajt.

A hasonló, parmezános csalások komoly gondot jelentenek az olasz termelőknek. Az eredeti sajtok hivatalos értékesítését bonyolító csoport, a Parmigiano Reggiano Konzorcium adatai szerint ezek mértéke csaknem akkora, mint amekkora az eredeti sajtok eladásának bevétele: az eredeti parmezán értékesítése egy nagyjából 2,44 milliárdos, míg az álparmezánoké hozzávetőlegesen egy 2,08 milliárd dolláros piac.

Sok más európai termékhez hasonlóan a valódi Parmigiano Reggianót is védi az „oltalom alatt álló eredetmegjelölés” (OEM vagy PDO). Az OEM az Európai Unióban olyan mezőgazdasági termékekre és élelmiszerekre vonatkozik, amelyek előállítására, feldolgozására és elkészítésére egy meghatározott földrajzi területen, elismert módszerek alkalmazásával kerül sor.

Ennek az áldatlan állapotnak szeretnének végre véget vetni a Parmigiano Reggiano készítői, s ehhez nemrég egy csúcstechnológiás partnert is találtak. A termelők mostantól ugyanis a Kaasmerk Matek és a p-Chip közös segítségével veszik fel a harcot az utánzatok és hamisítványok ellen. Az előbbi cég a kazein jegyek vezető gyártója, míg az utóbbi a legmodernebb digitális követő technológiával foglalkozik. Az együttműködés eredménye ugyan

a vásárlók szemének láthatatlan marad, de a parányi, egészségre ártalmatlan jeladók a szándék szerint sokkal hatékonyabban védik majd az eredeti Parmigiano Reggiano sajtokat.

Az eredeti sajttömböket az elmúlt két évtizedben is ellátták védelemmel: minden sajtra került egy egyedi, alfanumerikus követőkód – most azonban a Konzorcium a kazein jegybe beültethető p-Chip mikrojeladókat tesztel.



„Az újítás kombinálja a kazein címkéket és a high tech jeladókat” – írja közleményében a Konzorcium. „Utóbbi lényegében egy úgynevezett blokklánc kriptohorgony, amely digitális ikret készít az adott fizikai tételhez vagy áruhoz.

Ez a leolvasható, új címke kisebb, mint egy sószem, és rendkívül strapabíró, így kiválóan alkalmas a transzparens és lekövethető, új generációs védelemre.

Az új technológiával a termelők sokkal jobban kézben tarthatják a készleteket, és hatékonyabban megvédhetik, megkülönböztethetik saját, eredeti termékeiket a silányabb minőségű utánzatoktól. Az utánozhatatlan ’track and trace’ technológia segít minden felmerülő probléma gyorsabb, zökkenőmentesebb megoldásában” – fogalmazott közleményében a p-Chip vezérigazgatója, Joe Wagner.

A Konzorcium arról tájékoztatott, hogy az új okoscímkék a végső tesztfázis részeként, az év második negyedévében mintegy százezer, eredeti Parmigiano Reggiano sajtra kerülnek fel. A tesztelés végső lezárása után születik meg a döntés arról, hogy a high tech technológia végül állandó helyet kap-e a sajttermelési folyamatban.



Némileg ironikus, hogy a csúcstechnológiát képviselő megoldás egy világszerte ismert sajt évszázados örökségét hivatott védeni.

„A Parmigiano Reggiano a világ legrégebbi és leghíresebb sajtjainak egyike, amely egyben az olasz termékeket is szimbolizálja. Szervezetünk 1934-es megalapítása óta azon munkálkodunk, hogy termékünk értékeit globálisan közvetítsük, és sajtunkat jól megkülönböztessük a piacon megtalálható, hasonló hangzású névvel kínált utánzatoktól – amelyek nem felelnek meg a mi szigorú, termelési módra, illetve származási helyre vonatkozó előírásainknak. Azzal, hogy elsőként alkalmazunk ilyen digitális biztonsági címkéket a sajttömbjeinken, vásárlóink számára garantálhatjuk a biztonságot, s termékeink hitelesítése és követhetősége is jelentősen könnyebbé válik” – szögezi le a Konzorcium elnöke, Nicola Bertinelli.

A hosszas leírás lényegében egyet jelent: a termelők minden tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy az a parmezándarab, amit legközelebb az áruházi polcról a kosarunkba teszünk, valóban egy eredeti, Parmigiano Reggiano legyen.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra