Hírek

MKO, forrás: Nébih, kép: Pixabay.xom

2021. május 12.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) frissítette a titán-dioxid (E 171) biztonsági értékelését, mely szerint a színezék élelmiszer adalékanyagként történő felhasználása már nem tekinthető biztonságosnak. A folyamat következő lépéseként a további intézkedésekről, a szabályok, előírások módosításáról az Európai Bizottság dönt majd.

Az EU az új tudományos adatok alapján rendszeresen felülvizsgálja az adalékanyagokat. A titán-dioxid (fehér szín eléréséhez használt színezék - E 171) értékelésére 2020 márciusában kérték fel az EFSA-t.

Az EFSA szakértői Panel (Panel on Food Additives and Flavourings (FAF)) – figyelembe véve minden rendelkezésre álló tudományos kutatás eredményét és adatot – arra a következtetésre jutott, hogy a titán-dioxid élelmiszer adalékanyagként történő felhasználása többé már nem tekinthető biztonságosnak. A következtetés meghozatalának kritikus eleme volt, hogy

a titán-dioxid részecskék elfogyasztása után nem zárható ki a genotoxikus hatás, így nem tudták megállapítani az élelmiszer-adalékanyag napi bevitelének biztonságos szintjét.

Annak ellenére, hogy a szájon át történő bevitelt követően a titán-dioxid részecskék felszívódása csekély, a részecskék felhalmozódhatnak a szervezetben.

Az EFSA kockázatértékelése alapján, a tagállamok bevonásával, az Európai Bizottság dönt majd a további szükséges intézkedésekről.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra