Hírek

Orbán Szilvia

2021. január 15.

sör , cerveza , holland , mexikói , Tecate , Heineken

A kérdés: tényleg mexikói vagy valójában holland a Tecate?


Tíz év telt el azóta, hogy a Heineken Csoport egy többmilliárd dolláros üzlet eredményeképpen megszerezte a FEMSA (Fomento Económico Mexicano) sörüzemeit, köztük a hatalmas Cuauhtémoc Moctezuma sörfőzdét is. A megállapodásnak köszönhetően a FEMSA a Heineken egyik főrészvényesévé vált, míg a hollandok néhány mexikói sörmárkát – Sol, Tecate, Dos Equis – is a magukénak tudhattak.

„A vétel számottevően megerősítette a helyzetünket a globális sörpiacon” – nyilatkozta a Heineken akkori elnök-vezérigazgatója, François van Boxmeer. „Bővítette a vezető nemzetközi márkák portfóliót, és erősített az USA importpiacán betöltött pozíciónkon is.”

Bár a Heineken már 2010 óta irányítja a Tecatét, ennek híre, úgy tűnik, elég lassan szivárgott el New Yorkba, ahol egy férfi nemrég beperelte a márkát, azt állítva, hogy félrevezeti a vásárlókat, és az embereknek lényegében fogalmuk sincs róla, hogy a sör most valójában mexikói vagy holland-e.


Miguel Schelmetty azt írta a beadványában, hogy

a Tecate mexikói sörként van jelen a piacon, erre utal többek között a neve, a brand tradicionális, mezoamerikai betűtípusa, az azték sast ábrázoló logója, és a címkén található cerveza (sör) felirat

is. A rekeszeken azonban kisebb betűkkel a „Product of Holland”, azaz a holland termék, illetve a „Brewed and canned by HBBV Amsterdam, Holland” (főzve és palackozva: Amszterdamban), és az „Imported by Cervezas Mexicanas, White Plains, NY.” (importálja: Cervezas Mexicanas) felirat is olvasható.

Schelmetty sérelmezi, hogy a Tecatét prémium kategóriás sörként – egy 12 darabos rekesz ára 11,99 dollár – árulják, és hogy ő nem fizette volna meg az egy dollár/doboz vételárat, ha tudja, hogy a sört Hollandiában készítik. „Az alperes a termékből többet és magasabb áron tudott értékesíteni azáltal, hogy félrevezetően kommunikált róla, mindezt pedig a vásárlók zsebe sínylette meg” – olvasható a New York Postban idézett beadványban.

Bár a Miguel Schelmetty által kezdeményezett per az első a Tecate márka ellen, azonban nem az első hasonló az ágazatban. Öt éve például a Red Stripe nevű sör került bajba azért, mert nem volt elég egyértelmű, hogy jamaikai stílusú sörüket valójában a pennsylvaniai Latrobe-ban főzik. Az Anheuser-Busch is megjárta „nem teljesen német” söreivel, és „nem igazán japán” Kirin főzeteivel.  

A koronavírus-járványt övező leállások ebben az évben

elérték a mexikói söripart is, hiszen az ország ideiglenesen felfüggesztette a sörtermelést,

mondván, hogy az ágazat a jelen helyzetben nem bír alapvető fontossággal. Akkor a Heineken az egyike volt azoknak a sörfőzőknek, akik petíciót nyújtottak be a kormánynak azért, hogy fontolják meg ezt a döntést. Talán ennek hatására, de a hatóságok néhány nappal később úgy határoztak, hogy meggondolják magukat, és a termelés végül folytatódhatott.

A Tecate márka weboldalán az áll, hogy a sört még a negyvenes években kezdték főzni a mexikói Tecate városában.

Egy kis ízelítő 1978-ból:


Elképzelhető, hogy egy újabb országos tilalomtól tartva a Heineken a termelést átmenetileg Hollandiába delegálta, de erről egyelőre nincsenek biztos információk, írta a FoodAndWine.

„Tudunk a perről, és magabiztosak vagyunk a jogosságát illetően. Az eljárás azonban jelenleg is folyik, így pillanatnyilag nem kommentáljuk” – reagált a megkeresésre a márka amerikai szóvivője.


Az mindenesetre biztos, hogy a mexikói Tecate sörfőző üzem nagyon is valós: úgy tudni, hogy mintegy 2200 főt foglalkoztat, és zajlik benne a termelés is. Az más kérdés, hogy pillanatnyilag vajon ezt a sört importálja-e a Cervezas Mexicanas.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra