Hírek

Magyar Konyha

2024. június 13.

Bezár a budaörsi Rutin, film készült az az igazi kenyérről, megváltoztak a dinnyefogyasztási szokásaink és az AI kiderítette, melyek a nyár legfelkapottabb ízei. Hírmorzsáink jönnek.

Erről a négy ízről szól a nyár


A Diageo mesterséges intelligencia segítségével azonosította azokat az ízeket, amelyekre leginkább vágynak a fogyasztók a nyári hónapokban. Az Ai Palette közösségi média platformok beszélgetéseit monitorozta, így alakult ki a lista.

Ezeken pörög az internet:

  • umami
  • fűszeres
  • trópusi
  • édes
  • „virágzó”.

Az umami nagyszerű teljesítménye főképp annak köszönhető, hogy rengetegen keresnek a kurkumára, és a koreai fűszerpaprika is egyre inkább téma. A fűszeres ízek divatját leginkább a jalapeno-ról szóló beszélgetések hajtják, a trópusi ízek pedig világszerte egyre népszerűbbek, elsősorban a tamarindnak és a maracujának köszönhetően.

Az édességek jó szereplése nem különösebben meglepetés, az viszont már inkább, hogy a szerecsendió, a kávé és a mogyoró egyre inkább megkerülhetetlen, ha a desszertekről esik szó. A „virágzónak” nevezett kategória pedig a friss összetevők népszerűségére, így a bodzáéra és a rebarbaráéra utal. 


Csődbe ment a budaörsi Rutin


Csődbe mentünk, belefáradtam – mondja Pallag Dávid a Rutin Facebook oldalára feltöltött videójában




A 2020 decemberében nyitott és azóta a Michelin Guide által is ajánlott étterem modern bisztrókonyhát vitt és hamar népszerűvé vált, köszönhetően Pallag és Botos Tamás progresszív gondolkodásának és az előtérbe tolt hazai alapanyagoknak.

Az alapító, aki hétvégén nyitotta ki utoljára a Rutint, mégis arról beszél a videóban, hogy máshogy képzelte a bisztrót, amikor megálmodták. Az utóbbi években úrrá lett rajtuk a megfelelés kényszer, és a szorongás. „Elvesztettem önmagam, inkább vállalkozóvá váltam, mint séffé, aki szeretetből főz” – sorolja a döntés okait Pallag Dávid. Befejezésül hozzáteszi: „Most egy kis időre elbúcsúzunk. de minden vég valami új kezdete, hamarosan újra találkozunk, egy új koncepcióval”.


Hogyan készül az igazi kenyér? - filmbemutató




Egészen a búzatermesztésől követi végig a kenyérkészítés folyamatát Püsök Botond Az élő kenyér című filmje. Az alkotásban szó esik arról, hogyan kell leőrölni a búzát ahhoz, hogy a liszt a lehető legjobb minőségű és a legegészségesebb legyen, miért keresik egyre többen a kézműves kenyereket és hogyan lehet a természettel harmóniában, tápláló és egészséges élelmet előállítani.

A film – amely megmutatja, mi történik a gabonatáblán, a malomban és a kemencében – vetítése után Fülöp Ádám pékkel, Nobilis Ágoston gazdával és molnárral, valamint a rendezővel lesz beszélgetés a Mammut I. harmadik emeletén található Kollab multifunkcionális közösségi térben június 20-án, 18 órától. 

Az eseményre a belépés ingyenes.


Hamarabb jön a dinnyeszezon


A meleg tavaszi időszak miatt idén várhatóan a szokottnál előbb beindulhat a hazai görögdinnye szezonja. Erről Nagypéter Sándor, a Délalföldi Kertészek Szövetkezetének elnöke beszélt. Szerinte a hazai piacon jelenleg kapható spanyol, görög importdinnyéket a szokásos július közepe helyett idén már július elején leválthatja a hazai kínálat. Ez várhatóan nem okoz majd túlkínálatot, mivel az importdinnyék érésére is a szokásosnál hamarabb került sor ebben az évben - tette hozzá.




Idén mintegy 3000 hektáron ültettek dinnyét a magyar termelők. A 2022-es mélypontot követően így ismét növekedni kezdett a dinnye termőterülete, a legnagyobb arányú, 35-40 százalékos növekedés Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében figyelhető meg.

A vevők egyre inkább a magnélküli vagy kevés maggal rendelkező fajtákat kedvelik. Emellett ma már jóval nehezebb eladni a 8-10 kilogrammos hagyományos görögdinnyéket, a vásárlók a jól kezelhető, hűtőszekrényben is könnyen tárolható 3-5 kilogrammos dinnyéket keresik.