Hírek

Magyar Konyha

2022. szeptember 29.

hírek , A Séf és a Kertész , David Munoz , a világ legjobb séfje , éttermhéz , zax , bonbon

Friss gasztrohírek röviden.


David Muñoz a világ legjobb séfje



Szeptember 20-án a madridi háromcsillagos DiverXO séfje bizonyult a világ legjobbjának a The Best Chef Awardson. Az eredmény azt is jelenti, hogy David megvédte címét, hiszen tavaly is ő végzett az élen. Az első helyezésen kívül idén két másik díjat is bezsebelhetett: a The Best Chef City Gourmet díjat szintén a DiverXO kapta, de a szakmatársak által megszavazott legjobb szakács is a spanyol konyhaművészet enfant terrible-jeként emlegetett, punk stílusáról ismert séf lett. A világ második legjobb séfje René Redzepi (Noma, Koppenhága), a harmadik Joan Roca (El Celler de Can Roca), magyar séf nem került a legjobb száz közé.




Újra Étterem Hét



2022. október 6–16. között az Országos Étterem Héten részt vevő top éttermek egységes, fix áron kínálnak háromfogásos ebéd/vacsora menüket. Az éttermi résztvevők egy része mindössze 4900 Ft-tól, a többiek 6900 Ft-tól kínálják a prémium menüt, illetve 9900 Ft-tól exkluzív menüvel (szervizdíjjal együtt) szolgálnak. 120-nál is több étterem vesz részt a programban, mintegy 80 budapesti és több mint 40 az ország különböző pontján. A éttermekbe kizárólag online formában, a www.etteremhet.hu weboldalon lehet leadni érvényes asztalfoglalást.



Újított a Séf és a Kertész 



Újdonságokkal jelentkezik az őszi–téli szezonra a Séf és a Kertész. Zöldségkrémjeik, zöldséglekvárjaik mellé újoncként csatlakozik a céklakompót édes-sziruposra sült, fűszeres olajban konfitált céklából. Török Patrícia (A kertész) kísérletező kedvének és nyitottságának, illetve Horváth Gábor (A séf) kreativitásának köszönhetően olyan izgalmas ízek születtek a közelmúltban, mint a sütőtök kombinációja homoktövissel, csipkebogyóval és pirított törökmogyoróval, vagy a padlizsán, amely olajbogyóval, mazsolával, kakaóbabbal képez ízkavalkádot a kóstoló szájában. (asefesakertesz.hu).




Díjazták az ékszernek látszó bonbont



Három csillagot kapott a londoni Great Taste Awards 2022-es versenyén a komáromi ZAX kézműves csokoládéműhely passiógyümölcsös bonbonja, ezzel világelső a töltött csokik kategóriájában. A megmérettetésre idén beérkezett 14 200 mintát több tucat független gasztronómus értékelte. A nemzetközi ízlés találkozik a hazaival, ez a termék ugyanis a legnépszerűbb a ZAX csokoládéműhely kínálatában.



HK Ice Cream & Sushi 


Ma már védjegy a Huszár Krisztián-féle vietnámi gulyás a Frankel Leó utcában. A különcségéről ismert séf ismét egy újdonsággal rukkolt elő. A gasztrobár mellett megnyitotta szusit és fagylaltot kínáló kis egységét. Persze ne gondoljunk hagyományos szusira vagy makitekercsekre. Tahitótfalui pácolt pisztrángot kóstolhatunk szusirizzsel, gyömbérrel és maracujás ponzuval. Aki fagyit kóstolna, képzelje maga elé a McDonald’s csavaros fagyiját, de csak a kinézete hasonlít, mert a HK ice cream pezsgővel készült, tojásmentes Carpigiani tejfagyi, amelyhez a séf saját készítésű szószokat és ropogós kíséretet ad, válszthatunk ribizlit, sós karamellt, málna-bergamottot, de van rózsa-curry, marokkói citrus és túró kombináció is. Hozzá magvas grillázsok járnak, pekándió, sós dió, illetve szezámmorzsa. 


Őszesszencia


Az ételek köré szervezett tematikus fesztiválok ősszel is várják az ínyenceket. A Vas megyei Velemben 2022. október 15–16-án a szelídgesztenyét és az abból készült finomságokat ünneplik a rajongók. A Szarvasgomba és Lagotto Fesztiválon október 22–23-án a gomba felkeresésének titkaiba kalauzolnak a szakértők, ugyanitt az egyik legjobb szarvasgomba-kereső fajta, a lagotto is tanulmányozható munka közben Alsópetényben, a Prónay-kastélyban. Csipkebogyóból lekvárt főzni emberpróbáló feladat. Az érdeklődők október 22-én, Szarvaskőn a helyi hagyományok szerinti csipkelekvárfőzés titkait leshetik el a Csipkebogyó Fesztiválon.





Gyöngyöző buborékok


A bazilika mellett nyitott Sophisto Champagne Bar a kis magyar pezsgőházaktól a nagy francia klasszikusokig ad teret a pezsgőzéshez. Missziója, hogy a pezsgőfogyasztás ne csak az ünnepi alkalmakra korlátozódjon.