Hírek

Orbán Szilvia

2021. szeptember 5.

GB , Nagy-Britannia , munkaerőhiány , krízis , termékhiány , üres polcok

Kereskedők és éttermek küszködnek a termékhiánnyal, amit a világjárvány és a Brexit együttes hatásával indokolnak.

A munkaerőhiány komoly hatással van az ellátási láncra Nagy-Britanniában: a nagy szupermarketeket és a legismertebb brit vendéglátóhelyeket is érinti például az a probléma, hogy a szállítmányozó cégeknél még legalább 100 ezer sofőrre lenne szükség. Az általános emberhiány már a koronavírus-járvány előtt is fennállt, de a fertőzések megakadályozására bevezetett izolációs szabályozások csak tovább rontottak az amúgy sem rózsás helyzeten. Ehhez adódtak még a Brexit kapcsán életbe lépő szabályok – így történhetett, hogy mostanra ekkora krízis alakult ki.

A statisztikákból kiderül, hogy tavaly körülbelül 14 ezer európai kamionsofőr hagyta el az Egyesült Királyságot, és közülük csupán 600 tért vissza.

A munkaerőhiány miatt akadozó szállítások a legnagyobb márkákat sem kímélik, így áruhiánnyal küzd például a Costa, a McDonald’s és a Greggs is. De a nagyobb élelmiszerláncokat – beleértve a négy legnagyobbat (Tesco, Morrisons, Asda és Sainsbury’s) – szintén elérte a probléma, így a vásárlók országszerte találkozhatnak kiürült polcokkal bevásárlás közben, írja a Mirror

Sok szakember véli úgy, hogy hosszú évtizedek óta ez a legnagyobb termékhiány az országban, és egyre többen gondolják azt, hogy az ellátási gondok a karácsonyi készülődést is komolyan beárnyékolhatják.

Úgy tudni, pillanatnyilag hat fő árucsoport esetén van ok aggodalomra, ezek: a sörök, a tejshake-ek, a csirke-, a pulyka- és a sertéshús, illetve a COVID-tesztek.

Sörök

Néhány vendéglátóhely máris bezárásra kényszerült, azután, hogy a népszerű márkákból, mint például az Amstel, a Fosters és a Heineken, kifogytak a készletek. Azok a kocsmák és bárok pedig, amelyek még kitartanak, igyekeznek a vendégeket arra rávenni, hogy más söröket is próbáljanak ki, míg a kedvencüket nem lehet beszerezni. Ezzel egyidejűleg, a sörfőzdék alig bírják tartani a tempót, annyira megnőtt a kereslet a kisebb márkák iránt.


Ha ez még nem lett volna elég, augusztusban félő volt, hogy egy sztrájk is megnehezíti a vendéglátó egységek dolgát. A GXO nevű logisztikai vállalat – amely a bárok és éttermek ellátásának mintegy 40 százalékát bonyolítja – sofőrjei ugyanis, egy „nevetségesen alacsony”, 1,4%-os béremelési ajánlat után sztrájkot hirdettek, de a feleknek később sikerült megegyezniük egy magasabb emelésben.

Csirkehús

A Nando’s nevű, népszerű csirkés gyorsétteremlánc augusztus elején nagyjából 50 egységét zárta be a termékhiány miatt, ezeket azonban azóta újranyitották. A KFC szintén megerősítette, hogy kínálatának egy része veszélybe került, de konkrétumokat nem említettek.


Richard Griffiths, a Brit Csirkehús Tanács vezetője úgy nyilatkozott, hogy a tagok heti 5-10 százalékos, munkaerőhiány okozta termelés-visszaesésről számolnak be.

„A termelők a hazai piacra most csak csökkentett kínálatot tudnak nyújtani, és komolyan aggódnak amiatt, hogy az alapvető csirkehús termékek kínálata is hamarosan érintett lesz” – nyilatkozta a Politics Home-nak Griffiths.

„Ha nincs elég embered, biztosan bajba kerülsz. És pillanatnyilag akárhová is nézünk a szolgáltatási láncon, ez a helyzet.”


Pulykahús

A csirkehús példájából kiindulva sokan máris elkezdtek aggódni a karácsonyi pulykaszállítmányok miatt is – nem is alaptalanul.

Mark Gorton, a Traditional Norfolk Poultry igazgatója egy interjúban elmondta: a szárnyashús ágazat már most krízisponthoz érkezett, ennek elsődleges oka pedig a munkaerőhiány.

„Jelenleg a legnagyobb problémát a munkások számának drasztikus csökkenése okozza.

Egyszerűen nincs munkaerő, hogy üzemeltessük a farmokat és a gyárakat. A helyzet nagyon komoly”

 – ecsetelte a jelenlegi állapotokat.


Sertéshús

A sertéstenyésztésben sem kisebbek a gondok. A gazdák hagyományosan nagyjából most kezdik el az állomány felkészítését az ünnepi időszakra, és ezt a mostani munkaerőhiány totálisan felboríthatja. Az ágazatot elsősorban az uniós munkásokra vonatkozó, megváltozott, és a korábbinál szigorúbb szabályozás sújtja, jelezte a Nemzeti Sertés Szövetség (NPA).

„A megváltozott feltételek miatt veszélybe került az ünnepi asztalok két hagyományos fogása, a baconbe csavart virsli (pigs in blanket) és a füstölt sonka” – fogalmazott az NPA vezetője, Zoe Davies.

Tejes turmixok

A McDonald’s a közösségi médiában posztolt egyre gyakoribb vásárlói panaszok kapcsán arról számolt be, hogy néhány üzletükben időszakosan továbbra sem lesznek elérhetőek a milkshake-ek és a palackozott italok, de „keményen dolgoznak azon, hogy ezek a termékek is minél hamarabb visszakerülhessenek a választékba”. A hiány pontos okát ugyan nem részletezték, de a szakértők úgy vélik, hogy a problémáért szintén a sofőrhiány okolható.


„Mint sok más piaci szereplő, mi is szembesültünk bizonyos, az ellátási láncban bekövetkezett problémával, amelyek befolyásolják néhány termékünk hozzáférhetőségét” – magyarázta a vállalat szóvivője. „Ez az oka annak, hogy Angliában, Skóciában és Wales területén az éttermeink kínálatában ideiglenesen nem szerepelnek palackozott italok és tejturmixok.”

COVID-tesztek

Bár a vizsgálatok elvégzése nem az élelmiszerek kategóriájába tartozik, de sajnos szintén fontos tényező, hogy a tesztelés sem folyhat az eddig megszokott ritmusban. A brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) bizonyos állapotok esetén le is állította a tesztelést, amit a testület a szükséges eszközök eddig még soha nem tapasztalt hiányával indokolt.

Angliában például útmutatót adtak ki az orvosoknak, amiben arra kérik őket, hogy bizonyos állapotok esetén mérlegeljék a vértesztek elkészítését, okként a súlyos kémcsőhiányt megnevezve.


Az NHS számára kémcsöveket, ampullákat és egyéb orvosi eszközöket gyártó Becton Dickinson súlyos ellátási problémákra figyelmeztetett. Úgy fogalmaztak, hogy precedens nélküli az a keresletnövekedés, amivel pillanatnyilag meg kell birkózniuk.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra