Hírek

Orbán Szilvia

2021. július 29.

Az amerikai állatvédő szervezeteknek gondot okoz a sok visszavitt szárnyas.

A járvány tetőzése idején azok az amerikaiak, akik lemerészkedtek szokásos élelmiszerboltjukba, sokszor csak az üres polcokkal találták szemben magukat: se tejtermékek, se élesztő, se konzervek.

Ez volt az az időszak, amikor számos család elhatározta, hogy csirketartásba kezd, hogy legalább a tojásutánpótlást biztosítsa – vagy csupán hogy azt érezhesse: van valami, amit még ő irányít.


Az óriási boom után azonban megváltozott a helyzet: a kezdeti lelkesedés mára alábbhagyott, a „mézeshetek izgatottsága” és lendülete is a múlté. Jelen pillanatban, amikor a dolgok kicsit normalizálódni látszanak az Egyesült Államokban, ezek a csirkék sokaknak már csak újabb felelősséget jelentenek, illetve egy rossz emléket idéznek arról, hogy milyen is volt az életük alig néhány hónappal ezelőtt.

Ki ezért, ki azért, de a hátsókertekben tartott szárnyasoktól napjainkban már annyian szeretnének megszabadulni, hogy az már valós gondokat okoz az állatmentőknek is, írja a FoodAndWine. Nemrég olvashattunk arról, hogy például egy chicagói állatvédő csoport, a Chicago Roo Crew munkatársai annyi visszavitt csirkével kell, hogy megbirkózzanak, hogy már nincs forrásuk a szárnyasok állatorvosi költségeire.

A szervezethez minden egyes nap annyian fordulnak, hogy most már kénytelenek az új kéréseket visszautasítani vagy más, hasonló csoportokhoz irányítani.

„Pillanatnyilag egyszerűen nem tudunk több állatot fogadni. Már így is túlterheltek vagyunk, az állatorvosi költségeink pedig hatalmasra növekedtek” – nyilatkozta a Chicago Roo Crew önkéntese, Julia Magnus.


Ez a helyzet nem csak Chicago környékére igaz: az ország más vidékein is hasonló gondokkal küzdenek a szárnyasmentők: a lepasszolt csirke sok, a költségek pedig iszonyúan magasak. Úgy tudni, hogy egy New Jersey-ben működő szervezet (Tamerlaine Sanctuary & Preserve) esetében, a jelenleg ott élő 150 csirke orvosi költsége mintegy húszezer dollárra rúg éves szinten.

A menhely társalapítója, Gabrielle Stubbert elmondta: első körben igyekeznek meggyőzni a tulajdonosokat arról, hogy tartsák meg az állatokat, azonban ez az erőfeszítés csak nagyon ritkán eredményes.

„Ha bármilyen problémába vagy nehézségbe ütköznek, ezzel jönnek: ’ez nekem túl sok, már nem akarom őket’”

– meséli tapasztalatait Stubbert.

Az újsütetű csirkegazdák más országokban is gondokat okoznak: Berlin legnagyobb állatmenhelye például egy átlagos évhez képest háromszoros szárnyasállománnyal működik jelenleg, és komoly helyhiánnyal küzd. A brit állatmentők (RSPCA) pedig már a tavalyi év végén megnövekedett egyedszámról számoltak be.

A jelenségnek azért nem csupán a kezdeti lelkesedés lohadása az oka. Sokan végső soron felismerték, hogy a csirketartás nem is olyan egyszerű, mint gondolták, és nem értenek hozzá. Ahogyan arra az NPR (az egyik legismertebb amerikai közszolgálati rádió) korábban rámutatott: néhány botcsinálta farmer

előbb vásárolt, mintsem körbejárta volna a témát és a helyi szabályozásokat.

Sok településen ugyanis a városhatáron belül napjainkban már tilos szárnyasokat tartani, nevelni, vagy speciális előírásoknak kell megfelelni (több helyütt például tyúkot lehet tartani, de kakast már nem). A tapasztalatok alapján az is elmondható, hogy többen szembesültek azzal, hogy a megvásárolt tyúkok nem feltétlenül adnak tojást – ami pedig a vétel fő célja lett volna.


Most az állatvédők azon dolgoznak, hogy az emberekben tudatosuljon: a megunt szárnyasokat ne hagyják a sorsukra az utcákon, hanem mindenképpen keressenek egy szervezetet, amely segíteni tud az állatok elhelyezésében.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra