Hírek

Kitzinger Szonja

2022. szeptember 22.

"Szeptember 26-án a DuplaKert Bisztró végleg bezár. Nehéz erről bármit írni. Az utolsó percig azért dolgoztunk, mert azt gondoltuk hogy sikerül megtartani a vendéglőt még ebben a bizonytalan gazdasági helyzetben is. Sajnos a tulajdonostársakkal sem sikerült megegyezésre jutnunk ezért kénytelenek vagyunk bezárni." – olvastuk ma a bisztró Facebook oldalán.


A Magyar Konyha júniusi számában adtunk hírt a helyről. Sőt, itt fotóztuk májusi Gasztroarcok rovatunk alanyait Nádas Györgyöt és Markos Györgyöt. A bisztró megfőzött minket, mert úgy emlékezeteset enni, hogy a látványhókuszpókuszt teljes mértékben elhagyja egy vendéglátóhely, ritka élmény. Őrbottyánban azonban találtunk egy, a teatralitást teljességgel mellőző, őszinte konyhát, amit érdekes módon egy teátrumi ember, Schlanger András vitt. 


Egyszerű, hivalkodásmentes parasztház, apró kerthelyiség, becsületes vidéki konyha, ahol úgy lehetett jókat enni, hogy az ember visszavágyott. Ezért a hangulatcsomagért Schlanger András felelt, aki, ha épp nem főzött vagy éttermet vezetett, az ország különböző pontjain nyolc színdarabban játszik. Az örömfőzést a Bihari Táncegyüttes tagjaként Novák Tatától tanulta. Fejlődésének motorja Huszárik Zoltán Szindbád című filmje volt, amely akkora hatást gyakorolt rá a kommunizmus szürke hétköznapjaiban, hogy elhatározta, a régi világ szépségéből átmenekít valamit a 21. századba.




KLASSZIKUS ÉS MÁS


A 2021. nyár végi étteremnyitásig hosszú út vezetett, előtte még elvállalta Magyarország első gasztroműsorának vezetését. A Szív Tévén 120 műsort megélt Konyhashow-ban sztárokkal és neves szakácsokkal főzött. Amikor lakóhelyén, Őrbottyánban a közelmúltban evett volna egy rendeset, rossz élmények érték, így jött az étteremnyitás ötlete. Feleségével, Havacs Katával megvettek egy parasztházat, komótosan renoválták, közben András megszerezte a vendéglátó­ipari üzemegység-vezető képesítést, tavaly pedig szép csendben megnyitottak. A Duplakert Bisztró a hagyományos magyar konyha megújított változatát képviselte, nem lemondva a nemzetközi ízekről. Minden héten új étlappal várták a vendégeket, de a vidéki klasszikusok állandó szereplők voltak. Húslevesnek, rántott húsnak mindig kellett lennie a kínálatban, mellettük szót kértek a különlegességek, a laktóz-, gluténmentes és vegetáriánus ételek, nyáron pedig grillkínálat színesítette a palettát.


KIEGÉSZÍTŐ SPORT


„A színház is művészet, de kiegészítő sportnak nekem a főzés tökéletesen megfelel. Van mélysége, múltja, tradíciója, szeretem. A színházi lét kiszolgáltatott, azt játszod, amit rád osztanak, itt meg a magad ura vagy” – summázta véleményét a Magyar Konyhának Schlanger András. Azt már mi tesszük hozzá, hogy az élet a legjobb rendező, hiszen ma a budapesti Hatszín Teátrumban a színész az idős Szindbádot játssza. Az előadásokon azonban sosem lakik jól, hiszen üres tányérok, üres poharak társaságában alakítja a nőcsábász ínyencet. Mindazonáltal biztosít felőle, hogy rettentő jóízűen eszi a semmit. Ez viszont nem fordulhatott elő a saját nagyszínpadán, a Duplakertben, ahol a vendég tányérját mindig megtöltötte finomsággal. Kedvencünk, a Túrógombóc receptjét nekünk is elárulta, a szép emlékeket és ezt mindenképp tovább visszük magunkkal. Reméljük máshol hamarosan újra találkozhatunk a házaspár főztjével. A hétvégén azért még együnk egy jót náluk!




Túrógombóc


Gombóc hozzávalók: 0,5 kg rögös túró, 2 egész tojás, 50 g porcukor, 700 g búzadara só, citrom reszelt héja, vanília vagy -kivonat


A kétféle morzsa hozzávalói: vaj, kalácsmorzsa vagy zsemlemorzsa, kristálycukor, vaj, zabfalat (keksz)


A tejfölhab hozzávalói: tejföl, tejszín, porcukor aranymazsola, baracklekvár tokaji édes fehérbor vagy bármilyen idénygyümölcs karamellizálva


Elkészítése:


A gombóc hozzávalóit összegyúrjuk, a tojásfehérjét külön felverve a végén lazán hozzákeverjük, és legalább 2 órát állni hagyjuk. A morzsát kevés vajon megpirítjuk, az édes morzsához a zabfalatot összezúzzuk. Barnított vajat készítünk, majd összekeverjük a zúzott zab­falattal. A tejfölhabot habverővel felverjük, vagy habszifonban készítjük. A gyümölcsraguhoz a mazsolát vízzel elkevert lekvárral és a kevés borral rövid ideig főzzük.




Fotók: Falus Kriszta, Borítókép: Pixabay

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra